Určite máte radosť, že sa vám konečne po nekonečných diétach a drine v posilňovni podarilo pár nechcených kilogramov zhodiť a možno sa rozhodnete tento úspech osláviť pohárom obľúbeného alkoholu. Ak sa spočiatku nevinná oslava trošku zvrtne, opijete sa rýchlejšie ako ste zvyknutí. Profesor Swartzwelder vysvetlil, že akonáhle prídete o približne 10 percent svojej telesnej hmotnosti, bude vám stačiť na omámenie menej alkoholu, ako pred schudnutím. Vo vašom tele totiž po schudnutí bude menej vody a pri konzumácii rovnakého množstva alkoholu, ktorý ste pili, keď ste mali pár kilogramov váhy navyše, budete opití oveľa rýchlejšie.Pixabay
StoryEditor

Posviatková očista a detox. Tiež mrháte peniazmi a zdravím na triky marketérov?

02.01.2021, 23:00
Autor:
ipip
Internet, časopisy aj knihy sú plné rád, ako si treba na po sviatkoch očistiť telo. Patria sem „detoxikačné“, „ozdravné“ alebo „očisťujúce“ diéty, kúry a programy. Mnohí z nás uveria a často prichádzajú o nemalé peniaze.

Detoxikácia je pomerne rozšírený pojem a často býva ospevovaná ako záruka očisty, ktorú "potrebujeme" z času na čas všetci. Pohľad odborníkov sa však od všeobecného povedomia na túto tému diametrálne líši

"Táto téma slúži pravdepodobne najskôr iba ako marketingový „magnet“, čiže spôsob na pritiahnutie pozornosti čitateľov, divákov, poslucháčov a hlavne konzumentov a zákazníkov," povedal pre HN gastroenterológ Peter Minárik.

Monika Tělupilová, nutričná terapeutka a nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie) zas pre HN potvrdila, že dlhodobé dodržiavanie vhodnej životosprávy má oveľa pozitívnejší prínos pre telo a je aj omnoho šetrnejší.

"Naše telo má veľmi dobre vyvinuté procesy, ktorými sa vyrovnáva s prísunom nežiaducich látok, takže nie je nutné do týchto prirodzených telesných pochodov zasahovať."

Prečo sa teda dobrovoľne vrháme do očistných kúr a detoxu, ktorý v mnohých prípadoch stojí nemalé peniaze?

Doktor Google

Odpoveď tkvie aj v myšlienke na to, že sme si cez sviatky dopriali viac nevhodného jedla, čo sa odrazilo aj na váhe, výrazne však k tomu prispieva aj marketing s predstavou, že sa musíme prebytočných kilogramov a „toxínov“ zbaviť.

S obdobnými službami nás zaplavujú aj mnohé nemedicínske zariadenia a nielen tie. Internet, časopisy aj knihy sú plné návodov, ako si treba na jar očistiť telo. Patria sem predovšetkým „detoxikačné“, „ozdravné“ alebo „očisťujúce“ diéty, kúry a programy. Mnohí z nás tomu uveria a podstupujú rozličné "očistné" kúry, často za nemalé peniaze.

"Radia, aby sme pestrú stravu dočasne nahradili ovocnými a zeleninovými šťavami a na „dokonalú očistu“ používajú aj rôzne bylinné látky, ktoré majú „detoxikovať celý organizmus“, „očistiť črevo od starých nánosov, usadenín, toxických látok a parazitov“ a zbaviť nás nadváhy, ktorú sme nadobudli počas zimy a sviatkov. V ponuke sú dokonca aj vaničkové kúpele chodidiel, v ktorých sa údajne toxíny pod vplyvom slabého elektrického prúdu vo vode vyplavujú z nôh do vodného kúpeľa," prezrádza Minárik.

​Dodáva, že voči týmto metódam si on ako odborník udržiava odborný odstup a propaguje skôr „hmatateľné“ dôkazy a všeobecné zásady zdravej životosprávy, založené na informáciách z vedeckej literatúre, odborných kongresov, konferencií.

Zdravý človek sa predsa nepotrebuje detoxikovať

Nutričná špecialistka vidí riešenie a alternatívu v dlhodobom dodržiavaní vhodnej životosprávy, ktorá má podľa jej názoru pozitívnejší prínos pre telo a je aj omnoho šetrnejšia.

"Ak sme si cez sviatky dopriali viac nevhodného jedla a ukázala to aj ručička na váhe, odporúča sa v stravovaní čo najskôr vrátiť do bežných koľají. Odľahčiť sa v strave môžeme napríklad častejším zaradením väčšieho množstva zeleniny," radí Tělupilová.

"Ak je človek zdravý a má vhodné stravovacie návyky a odbočí od týchto návykov iba zriedka a v malom rozsahu, tak sa telo s touto anomáliou vyrovná bez väčších ťažkostí a nie je potrebné zaraďovať žiadne kúry," dodáva. Podobný názor vyjadril aj Minárik: "Ten, kto sa zdravo stravuje po celý rok, ten sa nepotrebuje "očisťovať"."

Aj napriek týmto radám sa však množia rôzne druhy očistných kúr. Jedným z príkladom sú kúry založené iba na konzumácii zeleniny a ovocia, pri ktorých však podľa odborníčky úbytky nebývajú až tak veľké. Upozorňuje, že záleží na tom, koľko vlastne prijímame zeleniny a koľko ovocia.

V súvislosti s detoxom a očistnými kúrami si v galérii si pozrite aj príklad niekoľkých zdanlivo "zázračných diét":

Pre niekoho možno prekvapivý - ale negatívny dopad na zdravie má aj to, keď si raz počas týždňa vyčleníme deň, ktorý venujeme očiste organizmu. Ak napríklad jeden deň v týždni nejeme, znižujeme si tým potrebný energetický príjem a príjem živín a hrozí nám možný deficit niektorých látok.

Je to preto, lebo telo tzv. prechádza do stavu, keď metabolizmus funguje v "úspornejšom" režime. "Ak by išlo o jeden deň v mesiaci, negatívny dopad na telo byť to mať nemuselo, ale zásadný prínos by som od toho nečakala," tvrdí Tělupilová.

80 percent zdravej stravy, 20 percent hriechov

Pravidlo 80:20 platí aj pre každodenné stravovanie. Podľa gastroenterológa je dôležitá "rozumná striedmosť a priemerný poriadok vo všetkom, čo robíme". Dodáva však, že to neznamená celodenné prejedanie a opíjanie sa, ktoré potom nahradíme hladom a smädom.

Znamená to, že 80 percent potravín má zodpovedať zásadám zdravej výživy a 20 percent „prehreškov“ zdravému človeku neuškodí. "Skôr naopak, môže byť esenciou, ktorá urobí jedlo pestrejším a zaujímavým zážitkom." Ešte ideálnejšie je pravidlo 90:10 (90 percent „zdravia“, 10 percent „hriechov“), lebo ako tvrdí Minárik "100 percentný nie je nikto".

"Dá sa zjednodušene povedať, že tak, ako dlho sme priberali, tak dlho budeme minimálne chudnúť. A nepomôžu nám v tom ani drastické redukčné diéty s presne vymedzeným jedálnym lístkom, ktoré skôr uškodia," varoval.

V niektorých prípadoch sa môžu takéto obmedzenia spájať aj so zdravotnými rizikami a hrozbami, akými sú stres, žlčové kamene, nerovnováha minerálnych látok či s nepríjemnými sprievodnými znakmi, ako napríklad acetónový zápach z úst, celková únava, zlá nálada či frustrácia.

Minárik odporúča vyhýbať sa spontánnemu jedeniu a polovicu "zdravého taniera" by mali tvoriť zelenina, štvrtinu ovocie a takmer štvrtinu ľahká bielkovina. Tiež je dôležité jesť pomalšie alebo sa pred jedlom napiť dostatku vody.

Neodporúča vynechávať jedlá, špeciálne raňajky. "Tí, čo pravidelne raňajkujú, sú spravidla štíhlejší. Malé denné medzi chody – účinne pomáhajú pri znižovaní nadváhy," pripomenul.

Vhodnejšími alternatívami detoxu sú podľa odborníčky na výživu najmä tie šetrné, ktoré spočívajú v drobných úpravách bežného režimu. "Môžeme si oživiť jedálniček čerstvými potravinami, klíčkami, zaradiť viac zelenej listovej zeleniny, piť bylinkové čaje, viac chodiť na čerstvý vzduch, zhlboka dýchať a primerane cvičiť."

Ovocné a zeleninové šťavy môžeme zaradiť do jedálnička tiež, ale zriedené. Vďaka nim si doplníme vitamíny a minerálne látky. Pokiaľ ovocie a zeleninu spracujeme do smoothie alebo pyré, tak telu doprajeme aj viac vlákniny, ktorá pomáha k odstráneniu odpadových látok z čreva.

Medzi potraviny, ktorými si vieme očistiť organizmus, patrí celozrnné pečivo, obilniny a strukoviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny. "Tá pomáha zväčšiť objem stolice a tým zrýchli priechod tráveniny a podporuje vylúčenie škodlivých látok z hrubého čreva. A voda. Pri dostatočnom pitnom režime pomáha odplavovať odpadové látky z tela," dodáva na záver Tělupilová.

01 - Modified: 2020-12-15 22:01:04 - Feat.: 0 - Title: Lekár a odborník na stravovanie prezradil, prečo diéty nemajú zmysel aj čo robí z bryndze superpotravinu
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 05 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:09