Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
16.04.2019, 00:00

V tomto podniku v srdci Banskej Bystrice espresso nedostanete. Kávu však áno

  • Vznikla, aby ľuďom umožnila ochutnať čerstvé a kvalitné čaje a aby priniesla radosť, nové chute a najmä život do staršej pasáže priamo na námestí v Banskej Bystrici.
  • Hoci tu klasické espresso nenájdete, kávu rozhodne áno.
  • Bar tvorí jej jadro a stredobod. Tu vznikajú nápoje, na ktoré tak skoro nezabudnete.
V tomto podniku v srdci Banskej Bystrice espresso nedostanete. Kávu však áno
Zdroj: Ondrej Bobek

Barovňa Čarovňa je mladšou sestrou známej Čajovne Čarovne, ktorá je najstaršou bystrickou čajovňou. S čajom v nej pracujú už viac ako 18 rokov.  Vznikla s účelom priblížiť ľuďom – Bystričanom, študentom aj turistom zo všetkých kútov sveta – kvalitný a čerstvý čaj v pravom zmysle slova, uvádza portál Kávičkári.

Zaujímavý dizajn interiéru si pozrite v galérii:

​Jej koncept by sa dal opísať anglickým slovom „brew bar“, v preklade: bar, kde sa lúhuje čaj, káva aj iné nápoje. Srdce prevádzky tvorí dizajnový drevený bar, spoločné dielo viacerých ľudí, ktorí majú s podnikom vybudovaný pevný vzťah. Priestor je prirodzene rozdelený hneď na niekoľko častí.

Spomínané srdce prevádzky je zasklené, no obklopené vysokými barovými stoličkami, čo umožňuje návštevníkom sledovať prípravu všetkých nápojov. Ďalšiu možnosť sedenia ponúka biely drevený nábytok rozložený pozdĺž pasáže. Vojdete do nej cez klenutú historickú bránu, ktorá oddeľuje ruch pešej zóny od diania v Barovni.

Ak vás však ruch fascinuje a chcete byť jeho súčasťou, čoskoro si budete môcť posedieť aj na plánovanej terase priamo na námestí. Okrem chutného čaju a kávy vás zláka aj príjemná hudba a usmievavý ochotný personál. Pohodlným riešením je aj servis TO GO.

Čaje aj nečaje

Základ konceptu tvorí pravý čerstvý čaj. Čerstvosť je spojená najmä s jeho zberom – aby bol čaj nazývaný čerstvý, mal by byť najneskôr z posledného jarného zberu, ktoré na čajových záhradách prebiehajú každoročne od marca do apríla.

Čaj obsahuje teín, podobný kofeínu. Jeho nástup je však jemnejší a pôsobí dlhšie, než kávový kofeín. Okrem iného v sebe ukrýva aj iné látky, ktoré pôsobia na organizmus priaznivo, ako napríklad polyfenoly (antiaxidanty), triesloviny a aminokyseliny. V ponuke nájdete: biely, zelený, červený, žltý, čierny, oolong i oba druhy pu-erhu.

Zdroj: Ondrej Bobek

​Medzi obľúbené nápoje patria aj nečaje, výluhy z iných rastlín ako z čajovníka, napríklad rooibos, maté, či ajurvédske zmesi korenín. Zaujme aj Matcha, japonský zelený obradový čaj, známy pre vysoký obsah vstrebateľných antioxidantov, z ktorého vám pripravia nielen tradičný horúci a ľadový čaj, ale aj čoraz populárnejšie latté.

Espresso tu nenájdete

Tradičné espresso v ponuke nenájdete. Za barom dominuje príprava výberových káv od malého banskobystrického pražiara Braňa Ondrejku. V šálke môžete objaviť zaujímavé chute s rôznorodým profilom, ktorý ovplyvňuje pôvod, spracovanie a praženie kávy.

Zdroj: Ondrej Bobek

​Nám ulahodilo Barovňa Kafe, ktorého recept zostáva tajomstvom baristu, poctivý domáci Matcha cheesecake a samozrejme čerstvý prvozberový čaj. Počas letných dní si budete môcť dopriať aj ľadové čaje, limonády, cold brew aj novinky.

Podnik je tiež miestom, kde sa konajú zážitkové podujatia spojené s čajom a kávou. Medzi najobľúbenejšie patria čajové ochutnávky či tematický cupping výberových káv priamo s pražiarom. Do blízkej budúcnosti plánujú aj praktické čajové workshopy pre začiatočníkov i skúsenejších čajomilov.