Pixabay
StoryEditor

Slávne bolonské špagety neexistujú, sme známi niečím iným, vyhlásil primátor Bologne

15.03.2019, 23:00
Starosta mesta mesta označil správy o tom, spomínané jedlo pochádza z Bologne za "fake news" (falošné správy).

Primátor talianskeho mesta Bologna sa vyjadril, že "bolonské špagety neexistujú, napriek tomu, je tento názov známy po celom svete." Správy o tom, spomínané jedlo pochádza z Bologne označil podľa portálu Fox News za "fake news" (falošné správy).

Talianske jedlo pre mnohých symbolizuje najmä pizza Margherita, lasagne alebo bolonské špagety. Málokto však vie, že jedlo s týmto názvom nielenže nepochádza z Bologne, od ktorej si názov prepožičalo, ale dokonca ani z Talianska.

Bologna si nad legendárnym jedlom umýva ruky

So správou a vyvrátením dlhoročného mýtu prišiel primátor talianskeho mesta Bologna. Svoj názor prejavil aj na sociálnych sieťach, keď na Twitteri zverejnil niekoľko príspevkov:

"Bolonské špagety v skutočnosti neexistujú, napriek tomu je tento názov známy po celom svete," povedal taliansky primátor Virginio Merola pre taliansku rozhlasovú spoločnosť RAI.

Pre The Telegraph dodal: "Je zvláštne, že sme preslávení po celom svete jedlom, ktoré ani nie je naše. Samozrejme, sme radi, že sa pozornosť upriamuje na naše mesto, radšej by sme však boli známi svojimi kvalitnými potravinami, ktoré sú súčasťou našej kulinárskej tradície."

Ako uvádza CNN, 67-ročný Virginio Merola si teda nad bolonskými špagetami umýva ruky a pozornosť upriamuje na skutočné poklady kulinárstva, ktoré z Bologne reálne pochádzajú. Tými sú napríklad tagliatelle, tortellini a lasagne.

Pravá tvár "bolonskej špeciality"

V skutočnosti je v Taliansku populárna iná omáčka, nazývaná ragú. Pre niekoho môže byť podobná ako spomínaná zmes na špagety, ale rozdiel spočíva v tom, že jej základom je mäso. Často je označovaná aj ako Ragù alla bolognese. "Prívlastok Bolognese má kvôli tomu, že pochádza z oblasti Emilia Romagna (kde sa nachádza aj Bologna), teda ide skôr o špagety ragú," povedal pre HNstyle Talian Andrea Eni, šéf talianskej reštaurácie U Taliana, ktorá sídli v Bratislave.

Vysvetlil nám, že hlavný rozdiel medzi "bolonskými špagetami" a ragú tkvie v príprave a podiele surovín. "Talianske ragú sa pripravuje s malým podielom paradajkovej omáčky. Naozaj jej musí byť veľmi málo. Na Slovensku sa však bohužiaľ často stretávame s bolonskými špagetami, ktoré sú pripravené s kečupom alebo veľkou dávkou paradajkovej omáčky, no s malým podielom mäsa."

"Ragú sa to volá preto, lebo je to z mäsa a omáčka má byť z neho. Základom je mäso." Ako nám prezradil, v jeho reštaurácii bolonské špagety nepodávajú. Zákazník si môže vybrať z mnohých druhov ragú, medzi ktorými je okrem hovädzieho aj rybacie (z tuniaka) či králičie.

A aký je recept na pravé talianske ragú podľa talianskeho šéfkuchára? "Základom je mrkva, zeler, cibuľa a cesnak. To sa dusí na olivovom oleji a k tomu sa potom pridáva mleté mäso. Potom sa to musí veľmi pomaly dusiť. Keď sa to robí poctivo, ako to robila moja babička, tak aj dve hodiny."

Ako nám povedal, spomínané ragú sa podáva najmä s dlhými druhmi cestovín, akými sú napríklad tagliatelle, ale aj chlebom, keďže ako sám hovorí "Taliani jedia chleba takmer so všetkým a omáčka, ktorá na tanieri ostáva je najlepšia."

A ako reagujú v talianski kuchári na tému bolonských špagiet a omáčok? "Keď tam nie je kečup, je to v poriadku," uzavrel Andrea Eni.

01 - Modified: 2019-04-15 22:25:36 - Feat.: 0 - Title: Cedíte cestoviny cez sitko? Robíte jednu zo zásadných chýb pri varení, odkazuje šéfkuchárka
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:19