Pixabay
StoryEditor

Chcete schudnúť? Raňajky už nie sú také dôležité, ako sme si mysleli

27.02.2019, 08:00
Kto sa niekedy snažil zhodiť prebytočné kilá, určite si medzi radami na zmenu stravovania vypočul aj apel, aby v žiadnom prípade nevynechával raňajky, posledné informácie však ukazujú niečo iné.

Nevynechávajte raňajky, popletiete si vnútorné biologické hodiny aj metabolizmus a kilá pôjdu hore rovnako ako tlak, zneli ešte nedávne varovania vedcov aj odborníkov na výživu. Lenže čo ak je všetko trochu inak?

Odborníci z Univerzity Monash v austrálskom Melbourne nedávno analyzovali celkovo trinásť predchádzajúcich výskumov, do ktorých boli účastníci vybraní na báze náhodného výberu a bez znalosti ich ranných jedálnych návykov.

Na svoje prekvapenie nenašli dostatok dôkazov o tom, že sa ľuďom, ktorí ráno raňajkujú, lepšie chudne, zatiaľ čo tí, ktorí prvé denné jedlo vynechávajú, naopak priberajú, uvádza iDnes.cz.

Z prehľadu okrem iného vyplynulo, že ľudia, ktorí raňajkujú, priemerne skonzumujú o 260 kalórií denne viac ako tí bez raňajok. Navyše priemerná hmotnosť respondentov, ktorí raňajkovali bola na konci skúmania o 0,44 kg vyššia.

Potvrdenie domnienky, že sú ľudia, ktorí raňajkujú štíhlejší a lepšie sa im chudne, teda spomínané skúmanie neprinieslo. A čo viac, predtým sa verilo tomu, že sa ľudia, ktorí neraňajkujú, budú neskôr počas dňa cítiť hladnejší, a preto toho nakoniec zjedia viac.

Lenže spomínané štúdie nepodali žiadny presvedčivý dôkaz o tom, že majú títo jedinci  popoludní väčší hlad. Diétna špecialistka z nemocnice Ronalda Reagana v Los Angeles Dana Hunnesová však varuje pred unáhlenými hodnoteniami.

Výsledky podľa nej ešte nie sú dostatočne preukazné, aby boli základom pre odporúčania, alebo naopak varovania pred raňajkami.

"Ak radi raňajkujete, tak sa svojej rannej porcie nevzdávajte. Ale ak ráno neradi jete, nemusíte sa do toho nútiť," povedala pre magazín Live Science a dodala, že sa teší na výsledky ďalších, dlhodobejších štúdií na túto tému, ktoré vnesú do spomínanej problematiky viac svetla.

Ako vyzerajú zdravé raňajky?

Podľa STOB by mali  raňajky tvoriť 20 percent dennej dávky energie. Čo majú obsahovať?

  • Polysacharidy (najmä celozrnné pečivo alebo raňajkové cereálie s podielom celozrnnej zložky)
  • Bielkoviny (mliečne výrobky - jogurt, syr, tvaroh, vajcia, chudá šunka)
  • Kvalitné tuky (kvalitné margaríny, občas maslo, orechy)
  • Ovocie a zeleninu
  • Tekutiny (nesladený čaj, káva, voda)

*STOB je spoločnosť, ktorá sa dlhodobo zameriava na chudnutie cestou bez diét a striktných obmedzení.

01 - Modified: 2019-11-02 09:39:37 - Feat.: 0 - Title: Týmto mýtom o vitamíne C, brusniciach či sacharidoch už treba prestať veriť 02 - Modified: 2020-12-31 15:53:54 - Feat.: 0 - Title: Týmito každodennými „zdravými“ návykmi si viac uškodíte ako pomôžete
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:21