Flickr
StoryEditor

Známa fráza, že ste to, čo jete, neplatí, odkazuje známa odborníčka na výživu

12.01.2019, 08:00
Nenechajte sa ovplyvňovať tým, čo sa práve vo výžive "nosí".

Vyštudovaná biologička a špecialistka na výživu Ivana Stenzlová tvrdí, že nie sme to, čo jeme, ale to, čo trávime. Originálnym spôsobom prepája vedu s tradičnou čínskou medicínou.

Detoxikácia po vianočných sviatkoch podľa nej nie je vhodná, rovnako ani niekoľkodňové hladovky. "Dôležité je poznať sám seba," hovorí. Na knihe s názvom Daj telu šancu k prirodzenej rovnováhe, štíhlosti a zdraviu, ktorá objasňuje princípy vyváženého jedálnička, pracovala nutričná špecialistka trinásť rokov.

Vymyká sa všetkým známym stravovacím smerom a vraj sa v nej nájdu vyznávači Paleo aj vegánskej kuchyne. Objasňuje cestu k pevnému zdraviu a štíhlosti vďaka vyváženej strave.

V čom je iná ako ostatné knihy o výžive, ako spoznáte funkčný metabolizmus a čo je to zdravá hormonálna odozva?

Vyštudovali ste mikrobiológiu, teraz varíte podľa piatich elementov, s ktorými pracuje čínska medicína. Ako to ide dokopy?

Ak sa niekto zaoberá výživou na odbornej a vedeckej úrovni, potrebuje vedecké a odborné základy. Veda hrá vo výžive dôležitú úlohu. Potom sú tu ešte východné náuky ako napríklad tradičná čínska medicína, z ktorej čerpám ja.

Od nášho západného poňatia vedy sa líši tým, že je preverená tisícročnou praxou. Ja pracujem tak, že poznatky oboch prepájam a spájam to do holistického celku.

Takže medzi nimi neexistuje žiadny konflikt?

Nie. Naopak. Idú veľmi dobre dokopy.

Dajú sa nejako zhrnúť princípy, ktoré presadzujete?

Ako biologičku ma zaujíma, ako funguje telo v nadväznosti na výživu. Ale vychádzam z predpokladu, že človek chce vedieť, čo má mať na tanieri. Cieľom teda je, aby pochopil, že to, ako bude jeho telo fungovať, nastavuje cez pokrm.

Ja s obľubou hovorím, že výživa je volant, ktorým riadime telo a nastavujeme buď rovnováhu, alebo nerovnováhu. Vysvetľujem, čo tieto pojmy presne znamenajú a ako sa z nerovnováhy opäť dostať do vytúženej rovnováhy, ktorá je základom ozajstného zdravia a trvalej štíhlosti.

Strava by mala byť teda predovšetkým dobre vyvážená?

Každý človek, ktorý sa o výživu trochu zaujíma vie, že jedlo by malo obsahovať zdravé makro- a mikroživiny. Ale veľa z nás si neuvedomuje, že musíme jesť tak, aby jedlo vyvolalo zdravú hormonálnu odozvu.

Čo si máme pod tým predstaviť?

To znamená, že aby telo dobre spaľovalo, nevylučovalo veľa inzulínu, musí byť jedlo správne zostavené. A vyskladať stravu tak, aby vyvolala zdravú hormonálnu odozvu, nie je žiadna veda.

Naopak je to nadmieru jednoduché, čo podrobne a zrozumiteľne vysvetľujem. Tiež objasňujem význam, prečo strava musí byť dostatočne sýta a ako si pokrm správne poskladať.

Môžem uviesť príklad. Sacharidové jedlo na báze celozrnnej ryže so škrobovou zeleninou nie je vyvážené, dostatočne nezasýti a väčšinou sa nakoniec dojedáme sladkým.

Takýto pokrm určite nepovedie ku kvalitnému spaľovaniu, iba vychýli hladinu inzulínu smerom nahor a zablokuje spaľovanie.

A ako je to vlastne s tými piatimi elementmi?

To je taký nadštandard, ktorý som do knihy pridala. Viac ako desať rokov tvorím vlastné päť-elementové recepty. Päť-elementová kuchyňa, aj keď vychádza z učenia tradičnej čínskej medicíny, má veľa čo povedať každému z nás, pretože nás učí stravovať sa v závislosti od biorytmov prírody, s ktorou by mal byť človek v súlade.

Kvôli stále rovnakej celoročnej ponuke v supermarketoch ľudia nerozlišujú, aké je ročné obdobie. V zime vyhľadávajú mätu, uhorky, paradajky, mnoho mliečnych výrobkov a jogurty, čo sú potraviny, ktoré veľmi ochladzujú.

Prečo je to zle?

Napríklad v zime potrebuje telo prehrievať. Tieto jednoduché princípy postavené na striedaní ročného obdobia chápali už naši predkovia a vedeli, prečo je dôležité ich dodržiavať.

Chýba nám spolupatričnosť s prírodou. Päť-elementová kuchyňa pracuje s piatimi chuťami, ktoré by mali byť obsiahnuté v každom jedle. Vďaka týmto chutiam - kyslé, horké, sladké, štipľavé a slané - je jedlo vyvážené, harmonizuje naše telo a uvádza ho do rovnováhy, a navyše skvelo chutí.

To je päť-elementová kuchyňa! Nejde o žiadny stravovací smer, tieto recepty si môže pripravovať vegán aj zástanca Paleo smeru. Dôležitá je už spomínaná vyváženosť pokrmu.

To ste mi krásne nahrali na ďalšiu otázku. Ako sa pozeráte na vegánstvo a vegetariánstvo?

Ja sama som bola v minulosti vegetariánka, potom vegánka. Časom som sa však prepracovala k tomu, že je lepšie nedržať sa žiadneho smeru, bez ohľadu na to, čo je práve moderné.

Či už je to strava bez sacharidov, alebo vegánstvo. Každého nabádam, aby sa nenechal ovplyvňovať tým, čo sa práve vo výžive "nosí". Je predovšetkým dôležité poznať sám seba, čo nám vyhovuje najviac, po čom sa cítime nabití energiou a v pohode.

Pre niekoho je vegánstvo skvelé, u niekoho nevedie k zdraviu. Aj to má svoje vysvetlenie. Každý sme úplne individuálny nielen v tvári, ale aj vo fungovaní tela. Každý sme iný metabolický typ.

Čo to znamená vo stravovacej praxi?

Pokiaľ bude človek s rýchlym spaľovaním jesť vegánsky a hlavne sacharidovo, môže si po čase privodiť vážne zdravotné problémy. To si ľudia často neuvedomujú. Myslím, že by každý mal vedieť, čo je práve pre neho ideálna strava.

Vaša kniha je kuchárka?

Áno aj nie. S nakladateľstvom sme dlho diskutovali o názve a podtitule knihy. Jedným z návrhov bola Kuchárka pre prirodzenú rovnováhu. Môj názor bol ale iný. Nazývať knihu kuchárkou by bolo zavádzajúce, keďže jej polovicu predstavuje zásadné know-how. Nekupujete si len recepty. Sú však neoddeliteľnou súčasťou knihy.

Na vašich stránkach ma zaujala ponuka protinádorovej diéty. Nie je to v časoch nedávnej kauzy centra AKTIP, ktoré odporúčalo podivnú liečbu na rôzne neduhy, trochu odvážne?

To ani nie, ide práve o navodenie tej vytúženej rovnováhy, či už metabolickej, alebo mikrobiálnej. Ak máte v tele neustále zvýšenú hladinu inzulínu a kvôli tomu nič nefunguje tak, ako má, ženiete sa do špirály chronických chorôb.

Okrem toho by sme mali tiež jesť tak, aby sme si udržali zdravé črevo a silný imunitný systém.  Veda potvrdzuje, že zdravé črevné prostredie je základom nášho zdravia. Hovorím, že nie sme to, čo jeme, ale to, čo trávime.

Dôležité je pochopiť, ako môžeme stravou prispieť k budovaniu zdravého črevného prostredia, a práve to popisujem vo svojej knihe. Jesť pre zdravú hormonálnu odozvu a zdravé črevo je cesta k liečeniu mnohých civilizačných, chronických aj autoimunitných chorôb.

Naozaj všetci potrebujeme detoxikáciu?

Žijeme v prostredí plnom toxických látok z ovzdušia, vody, kozmetiky, čistiacich prostriedkov aj potravín, preto je čistenie organizmu neoddeliteľnou súčasťou toho, ako byť zdravý a cítiť sa skvele.

Telo sa vyznačuje svojou vlastnou detoxikačnou schopnosťou, ale k tomu potrebuje dôležité živiny. V prípade, že zo stravy neprichádzajú, účinná detoxikácia nemôže prebiehať. Organizmus je stále zanesenejší, až sa vplyvu odpadu nemôže brániť a prichádza vážna choroba.

Veľa ľudí začína s detoxikáciou práve teraz, po sviatkoch. Je to správne?

Podľa tradičnej čínskej medicíny je ideálnou dobou na čistenie organizmu jar alebo jeseň. Cez dobre zostavené pokrmy ho môžeme veľmi účinne čistiť. Správne riadená detoxikácia nespočíva len v pití zeleninových štiav alebo držaní niekoľkodňových pôstov, ako si väčšina z nás myslí.

Riadená detoxikácia vyžaduje komplexný príjem živín, a ak sa rozhodneme pre hladovky, tak odporúčam krátke, napríklad  v podobe prerušovaných pôstov.

Všimla som si, že organizujete aj školenie personálu gastronomických zariadení. Ako na tom zvyčajne podľa vašich skúseností sú, pokiaľ ide o ponuku zdravej stravy?

Väčšina mojich skúseností pochádza zo zariadenia na Morave. Ako z wellness hotelov, tak aj z klasických reštaurácií. Všetky používajú väčšinou polotovary alebo mrazené produkty a nevaria sezónne a z regionálnych potravín.

Mojím cieľom je naučiť ich vziať do ruky nôž a začať krájať čerstvú sezónnu a regionálnu zeleninu. Učím, že prílohou nemusia byť len klasické zemiaky, ryža či knedle, ale plnohodnotné zabudnuté prastaré obilniny.

Variť z neupravených základných potravín je základom novej, modernej gastronómie s cieľom, aby okrem zdravej prílohy, kvalitnej bielkoviny, bola aj zelenina súčasťou každého pokrmu.

A čo deti? Mal by sa ich vyvážený jedálniček odlišovať od dospelých?

Rozhodne nie. Stále máme pocit, že by sme to mali rozdeľovať. Detská strava by mala ísť ruka v ruke s tou našou, deti jedia to čo my. Deti by mali byť zvyknuté, že sa v rodinách varí, a tie staršie, povedzme od desať rokov vyššie, by mali byť schopné si sami pripraviť zdravú desiatu zo základných potravín.

Hlavne by sme ich mali dostať preč od sladkostí. Pokiaľ má telo málo živín, stáva sa závislé na cukre. Moja šestnásťročná dcéra sladkosti nechce a nechutia jej, pretože sa od narodenia stravuje základnými výživnými potravinami.

Ako sa môžeme zbaviť závislosti na cukre?

Je to jedna zo zásadných podmienok zdravia! Ani malé deti dnes nemôžu byť bez cukru, ich hormonálna odozva je kvôli tomu zlá a do budúcnosti smerujú k chorobe.

Avšak, dá sa to zvrátiť. Základom je postaviť si vyvážený jedálniček na plnohodnotných potravinách, ktoré túto závislosť postupne odbúrajú.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:54