StoryEditor

Odroda vína, ktoré sa pestuje aj na Slovensku, nesie meno nacistu. Rakúšania to chcú zmeniť

28.12.2018, 08:47
Autor:
ČTkČTkipip
To, kedy meno nacistu Zweigelta z etikiet úplne zmizne, je zatiaľ v nedohľadne.

Rakúska umelecká skupina vyzvala, aby jedna z najznámejších rakúskych odrôd viniča zmenila svoje meno. Odroda Zweigelt je totiž pomenovaná po Fritzovi Zweigeltovi, ktorý ju vyšľachtil.

Tento botanik bol však členom nacistickej strany, a to už od roku 1933, informovala agentúra APA. Podľa niektorých informácií sa dokonca Zweigelt podieľal na vydaní člena odbojovej skupiny gestapu. Slovenská Wikipédia ho však uvádza len ako "profesora a doktora Fritza Zweigelta z vinárskej školy v Klosterneuburgu neďaleko Viedne".

S návrhom na premenovanie najobľúbenejšej rakúskej odrody červeného vína prišla umelecká skupina Ústav bez priamych vlastností (IODE). Aktuálne by sa podľa nej malo červené víno volať Blauer Montag, teda Modrý pondelok.

V súčasnosti je Zweigelt najrozšírenejšia modrá odroda v Rakúsku a udomácnila sa aj na Slovensku, najmä v oblasti Malých Karpát, Skalice a východoslovenských Sobraniec.

Meno po "vášnivom nacistovi"

Fritz Zweigelt, ktorý pochádzal z obce neďaleko Grazu, skrížil v roku 1922 odrody Svätovavrinecké a Frankovka. Novú odrodu nazval Rotburger. Jeho meno odroda dostala až v roku 1975, keď bol šľachtiteľ už jedenásť rokov po smrti.

Podľa skupiny IODE bol však Zweigelt "vášnivý nacista". Do NSDAP botanik vstúpil už v apríli 1933, teda krátko po tom, čo sa v Nemecku stal kancelárom Adolf Hitler. Aktívny bol aj v období, keď bola strana v Rakúsku zakázaná.

V roku 1938, kedy sa Rakúsko stalo súčasťou Nemeckej ríše, sa Zweigelt stal ako zaslúžilý straník riaditeľom vinohradníckej školy pri kláštore Klosterneuburg.

E-shop elfenhof.eu

​Podľa historika Roberta Streibela, ktorý sa zaoberá dejinami vinárstva, nie je Zweigeltova činnosť v 30. a 40. rokoch minulého storočia ešte dostatočne prebádaná. Podľa neho však nie je "osobou, po ktorej by sa mal volať druh vína".

Svedectvá hovoria o Zweigeltovi ako o antisemitovi

Archívne dokumenty odhaľujú aj to, že bol Zweigelt po druhej svetovej vojne obvinený skupinou odbojárov v okruhu klosterneuburského kanonika Romana Scholza za to, že nezabránil vydaniu jedného z jej členov gestapu, hoci mohol.

Podľa ďalších svedectiev bol Zweigelt presvedčený antisemita. Po vojne botanik strávil pol roka vo väzení. Konateľ spoločnosti Österreich Wein Marketing v reakcii na iniciatívu umeleckej skupiny vyzval k vecnej diskusii.

Záležitosť pomenovania vínnej odrody nechce Wilhelm Klinger "zamiesť pod koberec", v súčasnosti však nie je podľa neho známe dostatočné množstvo faktov.

So šéfom spoločnosti, ktorá propaguje rakúske vína doma aj v zahraničí, súhlasí aj historik Streibel. Podľa neho je potrebné sa osobou Fritza Zweigelta ďalej zaoberať a vypátrať ďalšie detaily z jeho života.

"Keď bude všetko nenapadnuteľné a podložené dôkazmi, bude pre zodpovedných o to ťažšie meno Zweigelt obhajovať," myslí si. To, kedy meno Zweigelt z etikiet zmizne úplne, je zatiaľ v nedohľadne.

Dvaja vinári z najznámejších rakúskych vinárskych oblastí - Weinviertel a Wachau - sa však už rozhodli, že svoje produkty vyrobené z tejto odrody označia radšej menom Blauer Montag.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:50