Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na naše hlavné mesto. Vianočné trhy v Bratislave sú totiž už tradične najväčšie a najhonosnejšie na Slovensku. Na výber teda máte z približne 100 stánkov s tými najlepšími dobrotami alebo drobným tovarom. Jednoducho nebudete vedieť, kam skôr skočiť. Vianočné trhy odporúčame spojiť so spoznávaním centra Bratislavy, ktoré je najmä v predvianočnom období skutočne čarovné. Maškrtníkov poteší varené vínko so štrúdľou alebo punč. Milovníci mäsa si nemôžu nechať ujsť výbornú cigánsku alebo pečenú klobásu.Slovakia.travel.sk
StoryEditor

Lokše po dátume spotreby a nesprávna hygiena: Kontroly vianočných trhov odhalili mnohé pochybenia

21.12.2018, 12:07
Autor:
redred
Na vianočných trhoch bolo vykonaných 560 kontrol, bez pochybení bol len Nitriansky kraj.

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva odhalili počas tohtoročnej mimoriadnej kontroly vianočných trhov po celom Slovensku pochybenia v siedmich krajoch s výnimkou Nitrianskeho.

Podotýkajú však, že nezistili závažné hygienické nedostatky a zdôrazňujú, že neustále zlepšujúca sa úroveň hygieny a technického zabezpečenia je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol.

„Hygienické kontroly majú svoje opodstatnenie. Každý rok podávané pokrmy na vianočných trhoch nielen skontrolujeme, ale každoročne usmerníme a upozorníme prevádzkovateľov na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy, čím chránime zdravie občanov pred možnými alimentárnymi ochoreniami. Organizátori vianočných trhov s nami ochotne spolupracujú, za čo im patrí poďakovanie,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Kontrolou prešli stovky zariadení

Hygienici v období od 23.11. do 17.12. 2018 vykonali celkovo 560 kontrol v 445 zariadeniach stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov - z toho najviac skontrolovali zariadenia v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Nedostatky odhalili tento rok celkovo v 33 prevádzkach, čo predstavuje 7,4 percent.

Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo v Trenčianskom kraji (nedostatky v 5 zariadeniach zo skontrolovaných 24, čo je 21 percent v Trnavskom kraji (nedostatky v 11 zariadeniach zo skontrolovaných 60, čo je 18 percent).

Naopak, v Banskobystrickom kraji sa pochybenia zistili len v jednom zariadení zo skontrolovaných 51 zariadení a v Žilinskom kraji sa zistili len v dvoch zariadeniach zo skontrolovaných 73 zariadení.

Pozrite si prehľad nedostatkov zistených priamo na mieste:

  • potraviny neznámeho pôvodu, bez nadobúdacích dokladov a bez označenia (napr. syr tehla, klobása, bryndza, bravčová krkovica, kuracie prsia)
  • príprava pokrmov v nevyhovujúcich podmienkach, nevhodná manipulácia s hotovými výrobkami (balenie do nevhodného obalového materiálu – kancelársky papier), nedodržanie chladiaceho reťazca v prípade potravín vyžadujúcich chladiarenské skladovanie
  • skladovanie potravín, polotovarov priamo na podlahe, pokrmy nechránené pred kontamináciou – neprekryté výdajné pulty a grily
  • potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia po dátume spotreby (kapustová a pečienková plnka do lokší, polotovar strúhané zemiaky, marinovaná bravčová krkovica, kuracie prsia)
  • nepreukázanie sa dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti u šiestich zamestnancov a zdravotnej spôsobilosti u piatich zamestnancov,
  • v troch prípadoch nepredložené právoplatné rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov zariadení stánkového alebo ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov do prevádzky
  • nevyhovujúca prevádzková hygiena a zlý technický stav dvoch mobilných prívesov na ambulantný predaj pokrmov rýchleho občerstvenia, v troch kontrolovaných stánkoch nebola zabezpečená možnosť umývania rúk zamestnancov a pracovných pomôcok ( nebola zabezpečená tečúca pitná studená a teplá voda)
  • nedodržanie osobnej hygieny troch zamestnancov manipulujúcich s potravinami a pokrmami, dvoch zamestnanci bez vhodného pracovného odevu, chýbajúce základné hygienické prostriedky v stánku

Uložené pokuty za vyše 2 000 eur

Hygienici počas mimoriadnych kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 78 vzoriek potravín a hotových pokrmov. Z uvedeného počtu nevyhovela len 1 vzorka pokrmu, išlo o grilovanú jaternicu odobranú na vianočných trhoch v Košiciach, ktorá nevyhovela pre prekročenie počtu koliformných baktérií.

Za zistené nedostatky bolo počas mimoriadnych kontrol vianočných trhov uložených spolu 25 blokových pokút v celkovej sume 2 296 eur. Zároveň bolo začatých šesť správnych konaní vo veci uloženia pokuty.

V prípade jedného prívesu na ambulantný predaj trdelníkov bolo uložené opatrenie na mieste - uzatvorenie prevádzky do doby zabezpečenia tečúcej teplej a studenej vody a vytvorenia podmienok na skladovanie chladených potravín.

V kontrolách budú odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR aj naďalej pokračovať počas celého trvania vianočných trhov v jednotlivých mestách Slovenska.

01 - Modified: 2022-01-13 15:38:30 - Feat.: 0 - Title: Tieto potraviny môžete bez obáv jesť aj po minimálnej dobe trvanlivosti 02 - Modified: 2018-12-20 08:47:45 - Feat.: 0 - Title: Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v EÚ
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 08:16