Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
30.10.2019, 08:40

Tieto potraviny môžete bez obáv jesť aj po minimálnej trvanlivosti

Aj vy si myslíte, že dátum minimálnej trvanlivosti na potravinách slúži na to, aby sme vedeli, kedy máme daný výrobok vyhodiť? Omyl. V skutočnosti ide skôr o usmernenie.

Tieto potraviny môžete bez obáv jesť aj po minimálnej trvanlivosti
Zdroj: Pixabay

Paul VanLandingham, senior člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

Deň, kedy je položka v obchode poslednýkrát, určuje to, dokedy je v najkvalitnejšom stave, to ale neznamená, že nie je dobrá aj po tom, uvádza Insider

"Najlepšia možnosť je, ak je potravina spracovaná alebo skonzumovaná pred dátumom spotreby. To sa však vzťahuje výlučne na kvalitu, nie na bezpečnosť. Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza kvôli tomu, aby spotrebiteľ vedel, kedy má surovina najlepšiu chuť alebo kvalitu,“ hovorí VanLandingham.

Označenie „zaručene čerstvé" sa týka najčastejšie pekárenských výrobkov. Stále budú vhodné na jedenie, a to aj po dátume spotreby, akurát už však nebudú čerstvé.

Pokiaľ ide o týchto 15 potravín v galérii, môžete pokojne ignorovať dátum minimálnej trvanlivosti na balení: