Pixabay
StoryEditor

Povedz mi, na čo myslíš, keď si sadneš k stolu a ja ti poviem, či priberieš

07.12.2018, 08:00
Autor:
ČTKČTK
Dávky jedla, ktoré si zvolíme, sú úzko spojené s duševným rozpoložením, s ktorým k stolu prichádzame.

Na čo myslíte, keď si pri obede alebo pri večeri nakladáte na tanier porcie jedla? Na to, aké je jedlo chutné, aké je zdravé, alebo na to, aby ste ukojili hlad? Odpoveď vám naznačí, či máte nevyhnutnú tendenciu pribrať, alebo či je pre vás ľahké zostať vo forme či dokonca schudnúť.

Dávka jedla, ktorú si zvolíme, je spojená s duševným rozpoložením, s ktorým si sadáme za stôl. Ukázal to výskum predstavený na kongrese americkej Spoločnosti pre štúdium ingestívneho správania.

Priberáme a chudneme podľa toho, ako sa nastavíme

​Zúčastnili sa ho dobrovoľníci, z ktorých časť mala problémy s nadváhou a druhá časť nie. Boli vyzvaní, aby sa obslúžili sami a najedli. Vedci im pritom dávali pokyny, na čo majú myslieť.

Keď vedci merali veľkosť porcií, zistili, že sledované osoby k sebe boli skúpejšie, ak im bol daný pokyn myslieť na zdravie. Nie náhodou sa počas tejto situácie v mozgu aktivuje miesto, kde je "sídlo" sebakontroly.

Keď im naopak vedci prikázali, aby jedli do sýtosti, porcie, ktoré si dobrovoľníci naberali, boli oveľa väčšie. "Keď sme dobrovoľníkov vyzvali, aby sa sústredili na radosť z jedla, potom si tí, ktorí mali normálnu váhu, naservírovali obvyklé porcie jedla. Naopak ľudia s nadváhou alebo obézni mali tendenciu vziať si prehnane veľkú porciu," vysvetľuje koordinátorka výskumu Stephanie Kullmannová z Eberhardovej-Karlovej univerzity v Nemecku.

U obéznych ľudí to súvisí tiež so zvýšenou aktivitou v tých častiach mozgu, kde sídli chuť. Keď boli vyzvaní, aby sa sústredili na sýtosť, ich mozog "pracoval" menej v zónach, ktoré súvisia s pocitom odmeny.

Odpoveď na bludný kruh obéznych

"S akými myšlienkami pristupujeme k jedlu, môže aspoň čiastočne vysvetliť bludný kruh, v ktorom sa pohybujú obézni ľudia. Keď sa sústreďujú na radosť z jedla, porcie sa zvyšujú a rastie pocit uspokojenia, ktorý sa však znižuje, keď myslia len na to, aby sa zasýtili. Inak povedané, pocit plnosti u tých, ktorí bojujú s kilogramami navyše, je menej uspokojivý a prináša menšiu radosť než u tých, ktorí s váhou nemajú problémy," uvádza Kullmannová.

Táto skutočnosť má výrazný vplyv, pretože označenie jedla za chutné a zdravé vedie k potrebe uspokojenia, ktorá u ľudí s nadváhou a obéznych končí zvyšovaním porcií. Teraz je jasné, že množstvo jedla, ktoré zjeme, a teda tendencia k priberaniu, priamo závisí na veľkosti porcií.

Nie náhodou od 50. rokov minulého storočia do našich čias vzrástol počet obéznych ľudí a súbežne s tým rástli aj priemerné porcie v reštauráciách a prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Zmena duševného rozpoloženia pred jedlom môže pomôcť: ak myslíme na zdravie, máme sklon obmedzovať objem jedla. Avšak hlavne tí, ktorí majú s váhou problémy a sústredia sa na potešenie z jedla, môžu byť vystavení riziku.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:09