StoryEditor

Prečo sa pohárik s brandy musí držať v ľavej ruke a ako piť tento alkohol?

26.11.2018, 07:00
Článok si môžete prečítať v aktuálnom vydaní magazínu prečo nie?!, ktorý je iba dnes 26.11.2018 vložený do Hospodárskych novín.

ARARAT nie je iba obľúbeným brandy, je aj symbolom Arménska a súčasťou národného historického a kultúrneho dedičstva. Miestni ho volajú aj tekuté zlato, brandy totiž prináša Arménom prácu, peniaze aj svetové uznanie.

História tohto nápoja je bohatá a ešte bohatšia je jeho súčasnosť. V roku 1887 priniesol obchodník a filantrop Nerses Tairyan do Jerevanu klasickú francúzsku technológiu výroby alkoholu.

Už vtedy vedel, že v údolí majestátnej hory Ararat sa mimoriadne darí hroznu a bol by hriech nevyužiť to. Brandy, ktoré vyrábali, si získavalo domácu aj medzinárodnú prestíž. Majitelia povýšili továreň a najali si najlepších odborníkov.

Už v roku 1902 získali Grand Prix na výstave v Paríži a dodávali produkty na cisárske dvory. Slávne brandy prežilo aj revolučné roky a bohatstvo v sudoch sa podarilo uchrániť pred rabovaním. Po vzniku ZSSR prešla fabrika do rúk štátu.

Ďalším míľnikom v histórii ARARAT-u je rok 1998, keď sa spoločnosť Yerevan Brandy stala súčasťou medzinárodnej spoločnosti Pernod Ricard, ktorá patrí k popredným lídrom vo výrobe a v distribúcii destilátov.

Ľavá je bližšie k srdcu
Oficiálny distribútor legendárneho arménskeho brandy ARARAT – spoločnosť Pernod Ricard Slovakia – priniesla do Bratislavy zážitkovú degustáciu tohto národného pokladu a my sme si mohli vyskúšať, čo sa skrýva za jeho bohatou históriou, a spoznať prácu arménskych majstrov.

Ararat

„Venujte, prosím, pozornosť tvaru pohára. Je ako tulipán, čo umožňuje všetkým arómam plne sa rozvinúť, no tie základné zároveň zostanú v pohári,“ začína nás zasväcovať do tajov brandy jeho globálna ambasádorka Shushan Mikayelyan.

„Zahrievajte si brandy v dlaniach. Časť alkoholu sa vyparí, no telo zostane pod okrajom. Pohár si chyťte do ľavej ruky,“ odporúča. A teraz nastáva problém. Skúste držať pohár v ľavej ruke, točiť ním a zahrievať ho. Nie je to také jednoduché, no Shushan nepovolí žiadne výnimky.

„Pohár musíte držať v ľavej ruke, je bližšie k srdcu, a preto je táto ruka teplejšia.“ Slovo srdce, zo srdca alebo srdcom počas degustácie zaznie ešte nespočetne veľakrát. Arméni sú na svoj symbol neskutočne pyšní a tvrdia, že ARARAT je ich pokladom a súčasťou národného dedičstva.

„Štedrosť prichádza zo srdca, a nie z hlavy, a nikdy si nepýta nič späť,“ vysvetľuje ich filozofiu globálna ambasádorka. Arménsko pritom stále bojuje s chudobou a nezamestnanosťou. Životná úroveň sa však postupne zvyšuje.

Možno aj preto sú Arméni vďační za všetky príležitosti. V tomto prípade hrá hlavnú úlohu príroda. V údolí Araratu je 300 slnečných dní a úroda hrozna je naozaj bohatá. Ročne fabrika vykúpi od miestnych farmárov okolo 35-tisíc ton hrozna.

ARARAT sa vyrába výlučne z domácej produkcie. Brandy je doslova výnimočným umeleckým dielom, súhrou práce debnárov, vinohradníkov a majstrov, ktorí vedia namiešať tú najdokonalejšiu chuť. S hroznom tu zaobchádzajú v rukavičkách, využívajú špeciálne lisy, aby sa nepoškodila šupka ani semienka.

Tajomstvo blendingu
Blending, teda miešanie jednotlivých destilátov a určenie osudu tohto alkoholu, prichádza na záver výroby tohto národného pokladu. „Je to tak, ako keď umelec mieša na palete farbu.

Ararat

Master blender potrebuje byť v pohode – fyzicky aj duševne, pretože rozhoduje o finálnej podobe brandy, na vzniku ktorého sa do tohto momentu podieľalo neuveriteľné množstvo ľudí,“ vysvetľuje Shushan.

Brandy zreje v sudoch, ktoré sa vyrábajú z minimálne 70-ročných stromov. V nich si brandy oddýchne minimálne tri roky, ale väčšinou tam zostáva oveľa dlhšie – tie najstaršie brandy môžu zrieť aj sto rokov. „Náš majster si na blending vyberá jeseň. Je farebná, rozmanitá a mimoriadne inšpiratívna.“ 

Chutilo aj Churchillovi
Arménske brandy úspešne vstúpilo aj na svetovú scénu. Jeho lahodná chuť si získala aj slávneho britského politika Winstona Churchilla. Traduje sa, že mu arménske brandy učarovalo na Jaltskej konferencii v roku 1945.

Stalin vraj Churchillovi ponúkol drink a on si vypýtal pohárik brandy a cigaru. Stalin mu odporučil ARARAT a Churchill sa do tohto nápoja okamžite zamiloval. Odvtedy mu veľvyslanec posielal každý mesiac 12 fliaš ARARAT-u.

Ani sa mu nečudujem, ARARAT je elegantný, jemný a zvodný. Lahodnou chuťou si vás podmaní napríklad 15-ročný Vaspurakan, ktorý dostal meno na počesť kráľovstva Vaspurakan, ktoré bolo v časoch Arménskej ríše považované za raj na zemi. ARARAT Nairi má 20 rokov, je komplexnejší a viac chutí mužom. Tí totiž väčšinou bažia po úspechu a toto je údajne nápoj víťazov.

01 - Modified: 2018-05-03 09:35:53 - Feat.: 0 - Title: Prečo whisky občas chutí ako mydlová voda a ako dokáže barman pokaziť aj ten najlepší produkt?
01 - Modified: 2023-11-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Archeológovia objavili vykopávky, ktoré sa údajne prikláňajú k biblickému príbehu. Našli Noemovu archu? 02 - Modified: 2017-11-08 08:20:11 - Feat.: - Title: Na slovenský trh prichádza 15-ročný Ararat Vaspurakan, najsladšie brandy tejto značky 03 - Modified: 2016-10-28 17:28:18 - Feat.: - Title: Značka brandy Ararat oživuje marketing
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 14:33