Pixabay
StoryEditor

Zdravie v škrupine. Čo so superpotravinou, ktorú máme takmer každý doma?

14.10.2018, 09:00
Orechové lístie má liečebné účinky, vlašský orech nie je orech a ´orechovka´ sa robí z nezrelých orechov. Čo všetko ste o vlašských orechoch nevedeli?

Orechy začínajú dozrievať. Pre mnohých šťastlivcov - vlastníkov stromu orecha - je toto obdobie, kedy venujú viac či menej (podľa veľkosti zberu) septembrových večerov prvým prípravám na Vianoce, uvádzajú Lidovky.

Bez orechov by sviatky boli akosi nedokonalé - veď je toľko druhov koláčov, kam patria. V kuchyni sa bez nich takmer nezaobídeme, inak to nebolo ani v histórii. Prvé zmienky o konzumácii vlašských orechov pochádzajú z Francúzska, už z doby neolitu.

Dnes ich vďaka ich zloženiu radíme medzi takzvané superpotraviny:

  • Viac ako 60 percent hmoty orecha predstavujú tuky, všeobecne za veľmi zdravé považované omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.
  • Dôležitou zložkou sú aj bielkoviny, ktoré tvoria až 20 percent hmoty.
  • Orechy sú cenené aj pre obsah vitamínov, predovšetkým tých radu B, a betakaroténu; v stopovom množstve v nich nájdeme aj pár prvkov z periodickej tabuľky vrátane zinku, horčíka, draslíka a fosforu.

Listy odhalili potenciál. Liečivý

Ako už bolo povedané, orech (ktorý nie je vo svojej podstate orechom - ak by sme dbali na správnom botanickom názvosloví, museli by sme ho vyhlásiť za kôstku) nie je tým jediným, čo by nás malo na orechu zaujímať.

Pozoruhodné je aj jeho lístie, ktoré má preukázateľné liečebné účinky - rovnako ako oplodie (najskôr dužinaté zelené, ktoré neskôr pri zbere sčernie). Listy sa zbierajú a sekajú nadrobno, je možné ich aj sušiť.

Ich použitie vo forme výluhu je vhodné pri rôznych neduhoch - žalúdočných problémoch, zápaloch ústnej dutiny, "orechový kúpeľ" údajne dokáže skrotiť aj hemoroidy či nadmerné potenie nôh.

S ich konzumáciou si poradí každý sám, pridáme teda pár tipov na ich skladovanie. Najlepšie je ich samozrejme čo najlepšie vysušiť, aby neboli napádané plesňami.

Je možné ich uchovávať v chladničke (tam vydržia až pol roka), v mrazničke potom až rok. Najdlhšie samozrejme vydržia neolúpané, a to na suchom mieste. Tak sa nepokazia ani po niekoľkých rokoch.

Orechovka na "zahriatie"

A ešte tip na spracovanie orechov: Aj keď je tento rok už neskoro, skúste budúci rok taliansku klasiku - svätojánsku Orechovku. V období okolo svätého Jána sa totiž orechy nachádzajú vo fáze zrelosti, ktorú nazývame mliečna - a tá je pre výrobu likéru najlepšia.

Natrhajte 15 až 20 zelených orechov, umyte ich, nakrájajte do fľaše väčšieho objemu a pridajte korenie - klinček, škoricu a strúhanú kôru z citróna. Zalejte litrom vodky a nechajte šesť týždňov bez zásahu.

Po uplynutí tejto doby výluh preceďte (neľakajte sa desivo hnedočiernej farby) a vráťte ho do fľaše, pridajte pol kila cukru, rozpusteného v pol litri vody a nechajte stáť ďalší mesiac.

Potom rozdeľte do fliaš a uložte do pivnice (aby vôbec niečo zostalo na zimu).

01 - Modified: 2024-02-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Z roka na rok ich dovážame viac. Orechy zažívajú v našej krajine „boom“, superpotravinu lovíme až v Kalifornii 02 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú 03 - Modified: 2023-12-05 14:02:38 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň bola v Česku najteplejšou od 18. storočia 04 - Modified: 2023-11-07 13:24:14 - Feat.: - Title: Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma 05 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:17