Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
20.09.2018, 00:01

Obľúbený nápoj si dennodenne meníme na nezdravý. Týchto chýb sa vyvarujte

Barista radí, ako nedegradovať blahodarný vplyv kávy.

Ide o jednoduchú zmenu – pre niektorých možno ťažko prijímaná – ale prospešná. Žiadajte si odtučnené mlieko: ak nie nízkotučné, tak aspoň polotučné. Latté bude mať rovnakú chuť, ale bude obsahovať menej kalórií.
Podľa nutričných tabuliek 100 ml 1,5 percentného polotučného mlieka obsahuje 47 kilokalórií (kcal, čo je 47 tisíc kalórií - cal). Pre porovnanie nízkotučné mlieko - 0,5 percentné obsahuje v 100 ml 38 kcal.
Môžete tiež vyskúšať náhrady za mlieko ako je mandľový nápoj (24 kcal v 100 ml). Pri objednávke sa ale pripravte na doplatok.
Zdroj: Pixabay

Aj z takej bežnej veci, akou je káva, dokážete jednoduchými a rutinnými spôsobmi vytvoriť nezdravý nápoj. To tvrdí autor článku pre Insider, ktorý pôsobil dlhé roky ako barista.

„Ako barista som pracoval päť rokov, počas ktorých som sa stretol s mnohými špecifickými objednávkami kávy: tri a pol balenia cukru, extra-suché kapučíno, latté bez peny, ale s extra podielom šľahačky. Videl som naozaj rôzne spôsoby, ktoré ale robia nevedomky z kávy nezdravší nápoj, a to rôznymi spôsobmi. Pritom existujú zdravšie alternatívy s jednoduchými náhradami.“

Bez ohľadu na to, či si kávu kupujete cestou do práce v obľúbenej kaviarni alebo si ju robíte doma podľa seba, mnohí opakujú tie isté chyby, ktorými jej blahodarný vplyv degradujú.

V galérii si pozrite, o ktoré ide:

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.