StoryEditor

Víno, ktoré chvália aj Francúzi. Za jeho kvalitu môžu výnimočné geografické podmienky

19.09.2018, 15:00
Kľúčom k tomu, aby ste pochopili čilské víno, je porozumieť krajine.

Čo vinár, to iný názor. A pri víne z "nového sveta", teda z Južnej Ameriky, Austrálie či Nového Zélandu alebo Južnej Afriky, to platí dvojnásobne. Buď na toto víno spievajú ódy alebo ho zatracujú. 

Isté však je, že toto víno získava vo svete čoraz väčší podiel na predaji a aj európski fajnšmekri nad ním uznanlivo kývajú hlavou. A Čile patrí medzi top triedu. Prečo je to tak? Prečo je víno z Čile také oceňované a uznávané? 

Podľa Jorrita Gerritsma, manažéra vinárstva Santa Rita, ktoré úspešne prerazilo aj na slovenský trh, stoja za úspechom skvelé geografické podmienky Čile. "Vinič pestujeme v regióne, ktorý je mimoriadne ovplyvnený Tichým oceánom a studenými prúdmi z Antarktídy. Naopak, na severe naše vinohrady susedia s najsuchšou púšťou sveta Atacama. A to nie je všetko. K tomu si ešte pripočítajte vplyv Ánd z východu. Keď sa to všetko spojí, vzniknú unikátne podmienky." 

Rozhoduje klíma

Uznávaný francúzsky vinár  Francois Lurton sa údajne vyjadril, že ak sa mal ešte raz rozhodnúť, kde bude pestovať vinič, neurobí to v Bordeaux, ale práve v Čile, tvrdí Gerritsma. 

"Naše podmienky sú najlepšie. Potvrdil to aj tento slávny vinár. Keď to počujete od Francúza, je to neuveriteľné. Nezdá sa to, ale v Čile je takzvaná mediteránska klíma, presne taká istá ako v Taliansku, Španielsku či Francúzsku," doplnil. 

Jorrit Gerritsma prišiel do Bratislavy na pozvanie Wine Lovers Club ukázať, aké je čilské víno skvelé a prečo získava výnimočné hodnotenia v prestížnych súťažiach. "Pri hrozne platí to, čo aj v bežnom živote. Potrebuje balans medzi ovocnou cukornatosťou a aciditou. A to zabezpečuje práve klíma so studeným vetrom z hôr alebo z Pacifiku a horúcim slnkom z púšte." 

Tradícia z 19. storočia 

Vinárstvo Santa Rita produkuje výnimočné vína už od roku 1880. Vinárstvo založil Domingo Fernández Concha, ktorý priniesol do regiónu nové francúzske odrody hrozna a zaviedol aj inovatívny spôsob výroby vín.

Mohutný rozvoj spoločnosti Santa Rita nastal po roku 1980, kedy sa veľká časť jej majetku stala akvizíciou firmy Grupo Claro. Vinohrady Santa Rita sa nachádzajú v najlepších polohách rôznych vinohradníckych regiónov Čile, vďaka čomu má každá z pestovaných odrôd ideálne podmienky pre rast a dozrievanie.

Jeden z najvýznamnejších regiónov Alto Jahuel v Maipo Alto je domovom Cabernetu Sauvignon, z ktorého sa vyrába legendárne víno Casa Real Special Reserva s brilantnou chuťou.

Vďaka ručnému zberu prebieha selekcia hrozna už pri zbere vo vinici, čím je zaručený 100 % bezchybný stav hrozna a jeho ideálna zrelosť. Do každej fľaše je vložená vášeň, kreativita a štýl Cecile Torres, jedinej enologičky tohto vína.

Santa Rita

Santa Rita vyrába vína, ktoré sú ľahké a vhodné na bežné pitie. Ale aj také, o ktorých sa hovorí ako o ikonách a sú určené na výnimočné príležitosti a ich  produkcia je limitovaná. 

"Veľa ľudí hovorí o našich vínach, že sú veľmi dobré a príjemné na pitie. Je to rozdiel oproti iným vínam z "nového sveta" ako je Južná Afrika či Nový Zéland alebo Austrália, ktoré sú dobré možno na jeden pohárik. Sú totiž veľmi ťažké, hutné. A toto mi nechceme robiť. Vieme, že ľudia si chcú víno užívať, tešiť sa z neho." 

Santa Rita

Vína zo Santa Rita si veľmi obľúbili Francúzi. Pripomína im totiž ich domáce vína, napríklad z regiónu Burgundska. No chilské sú výrazne lacnejšie. ​"Občas je ale ťažké prinútiť ich, aby vôbec ochutnali. Cena sa im totiž zdá veľmi nízka a neveria, žeby víno mohlo byť dobré.

Ale to je otázka pre mnohé čilské vinárstva. Musia neustále predstavovať svoj vinársky región, pozývať turistov na návštevu a ochutnávať svoje špeciálne vína," tvrdí zástupca Santa Rita. "Hodnota, ktorú dostanete za peniaze je veľmi vysoká. Tieto vína majú unikátny charakter. Sú iné ako európske." 

01 - Modified: 2018-06-08 11:31:10 - Feat.: 0 - Title: Najhodnotnejšia európska značka vína vstupuje na slovenský trh
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:20