StoryEditor

Expert na otravy z jedla: šalát si nikdy neobjednávam a aj týmto jedlám sa oblúkom vyhnite

12.09.2018, 00:01
Autor:
ipip
„Vaša zdravá voľba je vlastne jednou z najrizikovejších možností v reťazci reštaurácií.“

V 16 štátoch USA sa iba nedávno nakazilo asi 500 ľudí po tom, čo zjedli šalát z McDonald´s. Za nákazu mohli parazity Cyclospora cayetanensis, ktoré sa vyskytujú aj v ľudských fekáliách. Toto ochorenie sa väčšinou prejavuje hnačkami a horúčkami.

Portál Business Insider skúmal, prečo vznikajú otravy z potravín a aké šaláty si vlastne kupujeme v reštauráciách. Odborník Bill Marler, ktorý pracuje dve desaťročia ako advokát, venujúci sa prípadom súvisiacim s otravou jedla a pôsobí aj ako expert na otravu potravín priznal, že sa šalátom oblúkom vyhýba.

Marler si však rád dopraje sushi. Prečo práve šalát považuje za rizikový? Zatiaľ čo správna tepelná príprava zeleniny a mäsa zabíja zárodky baktérií a parazitov, šaláty v sebe spájajú veľa surových potravín, ktoré ukrývajú mnohé možnosti kontaminácie.

"Nie každý list hlávkového šalátu, ktorý rastie na poli, je kontaminovaný baktériou E. coli. Niektoré ale sú," upozorňuje Marler a spomína aj riziká balených a umývaných šalátov.

V galérii prinášame potraviny, ktoré Marler označil za to najrizikovejšie z ponuky reštaurácií:

​Na záver vám prinášame prehľad baktérií a parazitov, ktorými sa môžete nakaziť aj konzumáciou bežných jedál (uvedených v galérii):

  • Listeria

Zo siedmych rôznych druhov je pre človeka patogénna iba Listeria monocytogenes. Je odolná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľne na technologické materiály a nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách.

Prežíva pri teplotách 1 až 40 °C. Zdrojom nákazy sú najmä zvieratá, svalové mäso, nepasterizované mlieko či čerstvá zelenina, ktorá bola prihnojovaná čerstvým hnojom,“ uvádza na svojej stránke Štátna veterinárna správa Slovenskej republiky.

  • Cyclospora

Cyclospora cayetanensis spôsobuje ochorenie u ľudí a pravdepodobne aj u iných primátov. Nachádza sa najčastejšia v produktoch, ktoré boli kontaminované fekáliami.

Zdravotné riziko spojené s touto chorobou je zvyčajne obmedzené na dospelých, ktorí navštevujú regióny, kde je ako druh považovaný za endemický a ľahšie sa tam infikujete. V dôsledku toho je Cyclospora cayetanensis príčinou tzv. "cestovateľskej hnačky".

  • Salmonelóza

Salmonelóza patrí medzi najčastejšie prenosné ochorenia tráviaceho traktu. Vyvolávajú ich baktérie, ktorými sa môžeme nakaziť po konzumácii kontaminovaných potravín.

Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec ako sú krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy a majonézové šaláty, uvádza na svojej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva (so sídlom v Trebišove).

  • E. Coli - Escherichia coli

Escherichia coli je baktéria žijúca v hrubom čreve teplokrvných živočíchov. Je jedným z najdôležitejších zástupcov črevnej mikroflóry a jej prítomnosť je potrebná pre správny priebeh tráviacich procesov v čreve.

Jej prítomnosť vo vode indikuje čerstvé znečistenie výkalmi a vylučuje použitie vody ako pitnej vody. Niektoré vzácne kmene E. coli sú alebo za určitých podmienok môžu byť patogénne.

  • Hepatitída

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, spôsobujúce poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. Často sa zamieňa slovom "žltačka". Existuje niekoľko druhov a ich najčastejším pôvodcom sú vírusy.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:46