Healthline.com
StoryEditor

Pozor na ketogénnu diétu. Narušuje rovnováhu sacharidov, tukov a proteínov

27.08.2018, 10:10
Autor:
ČTKČTK
Vylúčiť sacharidy a nahradiť ich tukmi, to je princíp ketogénnej diéty.

Aké z nej plynú riziká? Ketogénna diéta patrí k najkontroverznejším a má mať na organizmus také účinky, ako pôst. Niektorým pacientom s rakovinou odporúčajú poradcovia, aby si vybrali práve tento typ stravovania. Dôsledky však môžu byť omnoho rizikovejšie, ako hovoria jej stúpenci, tvrdí francúzsky denník  L´Express.

"Je to diéta, ktorá spočíva v strave chudobnej na sacharidy a bohatej na tuky," uvádza nutričná poradkyňa Claire Lambolayová. "Jej cieľom je obmedziť účinok inzulínu a zredukovať obsah glukózy v krvi," poznamenal lekár Dominique Cellier.

Diéta so sebou prináša aj nespočetné riziká. "Často je to diéta v podobe kúry, maximálne trvá tri mesiace," hovorí Lambolayová. Podľa nej narušuje rovnováhu sacharidov, tukov a proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

Rovnováha sacharidov, ktoré majú tvoriť  50 až 55 percent z toho, čo zjeme, je úplne narušená. Pri tejto diéte je prísun sacharidov približne tri percentá, čo je veľmi málo.

"Telo nedostáva vlákninu, ktorú obsahuje ovocie a zelenina. To môže vyvolať problémy s trávením, zápchu alebo naopak hnačku, pretože strava je príliš tučná," vysvetľuje  Lambolayová.

A to nie je všetko. Organizmu chýbajú antioxidanty, ktoré sú prítomné v zelenine. Keď telo prijíma minimum sacharidov, hrozí nebezpečenstvo hypoglykémie, teda zníženie hladinu cukru v krvi. Môže sa prejavovať napríklad nevoľnosťou.

Telo sa prekysľuje

"Ketónové telieska, ktoré z tuku vyrába pečeň, keď nemá dosť sacharidov, sú okysľujúce. Keď ich máme v krvi príliš veľa, okysľujú celé telo. To môže spôsobiť problémy s kĺbami, acidózu či metabolické poruchy, ako je napríklad cukrovka," uvádza Lambolayová.

Táto diéta môže zvýšiť nebezpečenstvo kardiovaskulárnych chorôb či sklerózy. "Skrátka, toto nie je diéta, ktorú by som odporučila svojim pacientom. Nesie so sebou viac rizík ako úžitku a môže spôsobiť poruchy príjmu potravy," uvádza expertka. 

Prečo ale diétu často odporúčajú chorým na rakovinu?

"Ak vylúčime sacharidy, môžeme zlikvidovať aj rakovinové bunky, ktoré sa nimi živia. V skutočnosti ale zabijeme aj ďalšie bunky, ktoré sacharidy potrebujú," uvádza lekár  Dominique Cellier.

Prečo je však táto diéta taká obľúbená? Pretože umožňuje napodobniť pôst, ale nemusíme úplne prestať jesť. "Nedá sa tri mesiace hladovať. Pri ketogénnej diéte sú naše bunky bez sacharidov," tvrdí poradkyňa.

"Neexistuje žiaden dôvod žiť podľa princípov tejto diéty, pretože zníženie príjmu sacharidov ide na úkor konzumácie ovocia a zeleniny," dodáva Cellier. 

Pri ketogénnej diéte, kedy úplne vylúčime zo stravy sacharidy, je zakázané množstvo potravín: obilniny, strukoviny a zelenina, ktorá rastie pod zemou. Ale tiež sacharidy s vlákninou, ktorú obsahuje ovocie a niektorá zelenina.

A samozrejme sladkosti: cukríky, sladké nápoje, dezerty, hotové jedlá a podobne. Naopak, odporúča sa jesť potraviny bohaté na tuky, vrátane ovocia ako avokádo či kokosové orechy.

Ako je to s cholesterolom?

Zvýšená hladina cholesterolu znamená zvýšené množstvo tuku v krvi. To spôsobuje, že steny srdcových tepien sú tvrdšie a tenšie, čo môže neskôr viesť k vytváraniu krvných zrazením, ktoré upchajú tepnu. Výsledkom je infarkt myokardu alebo mŕtvica.

Ketogénna diéta, ktorá je bohatá na tuky, nemusí tieto riziká vždy zvyšovať. Cholesterol telo vyrába a dostáva ho v strave. Ak nemáme metabolickú poruchu, organizmus cholesterol reguluje. Ak držíme diétu krátkodobo, cholesterol bude regulovaný, hovorí Lambolayová.

01 - Modified: 2021-09-30 13:12:04 - Feat.: 0 - Title: Viete vôbec, čo jete? Otestujte sa 02 - Modified: 2018-08-13 15:00:38 - Feat.: 0 - Title: Prečo nás večer prepadá vlčí hlad? Môžu za to hormóny
01 - Modified: 2016-10-31 14:52:57 - Feat.: - Title: Pomôžu vám tuky schudnúť? Trendová diéta si na nich zakladá
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:43