Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
25.08.2018, 10:00

Letu svedčia ľahké vína. Prečo sú ružové a šumivé také populárne?

Prečo je v lete lepšie víno ako pivo?

Letu svedčia ľahké vína. Prečo sú ružové a šumivé také populárne?
Zdroj: Pixabay

K letu patria ľahké svieže vína a bublinky. Prečo je to tak? Podľa odborníkov je na každé ročné obdobie vhodný iný typ vína. Dôvodom je počasie, ktoré ovplyvňuje nielen náladu a aktivity, ale aj metabolizmus ľudí.

„Práve na teplé počasie v lete sú najvhodnejšie ľahké ružové vína s jemnou arómou a s príchuťou sezónneho bobuľového ovocia, ako sú lesné maliny, ríbezle, jahody či egreše.

Dôvodom je nielen nižší obsah alkoholu, ktorý je prijateľnejší pre náš organizmus, ale i dôvod, že ich môžeme konzumovať chladenejšie ako iné druhy vín,“ vysvetlil enológ Roman Janoušek.

Ten pripravuje pre vinárstvo Šimák Zámok Pezinok špeciálnu edíciu vín a dodáva: ,,Vína vyrobené v Zámockom vinárstve Pezinok majú zaručene slovenský pôvod a našou ambíciou je vyrábať vína len z vlastného dopestovaného hrozna. Naše vína majú čistú a priamočiaru arómu s nezameniteľným rukopisom chutí a charakteru.“

Ružové víno sa môže podávať vychladené na 6 – 8 stupňov Celzia. Oproti tomu biele a červené vína najlepšie ukážu svoje telo pri teplote okolo 10 stupňov Celzia, a preto sú ideálne na chladnejšie obdobia.

Podľa Janouška už dávno neplatí, že ružové vína si obľúbili najmä ženy. Po kvalitnom ružovom víne, a to aj s vyšším obsahom cukru, siaha čoraz viac i silnejšia polovica ľudstva. Najobľúbenejšie je ružové suché

Na letný relax sa podľa odborníkov hodia aj šumivé vína. Bublinkové vína majú tiež nižší obsah alkoholu a podávajú sa vychladené na 4 až 6 stupňov Celzia.

Sú ideálne nielen na pohodové letné večery, ale aj ako príjemné osvieženie k obedu. „Osobne uprednostňujem kvalitné šumivé vína vytvorené sekundárnou fermentáciou už z hotových vín kvasením vo fľaši,“ dodal Roman Janoušek. Vinárstvo plánuje na jeseň spustiť výrobu vlastného šumivého vína.

Pre fanúšikov bieleho vína enológ odporúča v lete tradičné odrody ako Sauvignon blanc či Veltlínske zelené, ktoré sa môžu podávať už pri teplote okolo 8 až 10 stupňov Celzia. 

A prečo je na leto najvhodnejšie víno?

„Pivo má utlmujúci účinok, tvrdý alkohol má zase rýchly a agresívny nástup a dramatický koniec. Víno má príjemný a pozvoľný nástup, ideálne nastavenú intenzitu chuti a zaženie i smäd.

Víno v súčasnosti je, vždy bolo i bude fenoménom prekonávajúcim priestor a čas. Pomáha zvládnuť chvíle nepohody, rovnako ako umocňuje slávnostný čas. Sú však i dni všedné, ktoré vie spraviť krajšími, ako sa zdajú,“ vysvetlil Roman Janoušek.

Teploty na najlepšie vychutnanie vín:
• Šumivé vína: 4 – 6 stupňov 
• Ružové vína: 6 – 8 stupňov 
• Biele vína: 8 – 10 stupňov 
• Červené vína: 12 – 14 stupňov 

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.