StoryEditor

Zatiaľ sa to žiadnemu slovenskému výrobcovi nepodarilo. Mandľovému maslu patrí gastronomický Oscar

08.08.2018, 00:01
Great Taste, svetovo najuznávanejšie potravinárske ocenenia vyhlásili výsledky pre rok 2018.

Mladá slovenská firma Slowlandia zaznamenala historický úspech. Za svoje Mandľové maslo získala najvyššie ocenenie, 3 zlaté hviezdy, čo sa doteraz žiadnemu slovenskému výrobcovi nepodarilo.

Zaradili sa tak medzi elitných jeden a pol percenta najchutnejších produktov z celého sveta. Za svoje ďalšie produkty Slowtella a Mandľový krém si Nitrania odniesli po dve hviezdičky.

Ďalších 5 produktov bolo ocenených jednou hviezdou. Výrobky Slowlandia si tak odniesli až 12 hviezd z celkového počtu 36, ktoré tento rok získali slovenskí potravinári.

Viac ako 500-členná odborná porota zložená z gastro-kritikov, známych šéfkuchárov, reštauratérov, potravinárov, zástupcov obchodu, novinárov a žurnalistov hodnotila 12 634 potravinových produktov z celého sveta.

Zo všetkých hodnotených výrobkov, len 192 získalo 3 hviezdy, 1 207 získalo 2 hviezdy a 3 254 získalo jednu hviezdu. Ocenených vybrala porota na základe ochutnávania naslepo.

Slowlandia

​Každý výrobok, či je to víno, syr alebo čokoláda bol zbavený obalu a značky a následne starostlivo ochutnávaný desiatkami porotcov dlhé hodiny.

Víťazi okrem prestíže môžu svoje produkty označovať rozpoznateľnou zlato-čiernou nálepkou „Great taste“. Tento rok tak na pultoch slovenských predajní môžete nájsť historicky najviac ocenených potravín. 

Orieškové maslá sú vo svete nesmierne obľúbené ako každodenná súčasť jedálnička na slano i na sladko. Mandľové maslo si postupne nachádza cestu aj do slovenských kuchýň, či už je to na ranný toust, palacinky, do smoothies alebo jogurtu.

Orieškové maslá sú veľmi výživné a môžu byť súčasťou zdravého jedálnička. Ďalší produkt zo Slowlandie – Slowtella, ocenený 2 hviezdičkami, je alternatívou známej lieskovcovo-kakaovej nátierky.

Obsahuje až 66% lieskových orechov, pričom neobsahuje palmový olej, sóju ani mlieko. Je tak veľmi obľúbený nielen medzi deťmi, ale aj medzi mamičkami, ktoré hľadajú pre svoje deti lepšie a zdravšie maškrty.

Michal Repík, zakladateľ a riaditeľ ocenenej firmy Slowlandia netají svoju radosť. „Je neuveriteľné, že sa nám podarilo získať hviezdičky až pre 8 produktov.

Hoci sa v potravinárstve pohybujeme už niekoľko rokov, Slowlandiu sme vytvorili len koncom minulého roka. Všetko sú to vlastne novinky. Keď mi volali z Londýna, že sme získali 3 hviezdy za Mandľové maslo, veľmi sme sa potešili.

Vnímame to ako ocenenie nášho niekoľkoročného úsilia, poctivej práce všetkých našich zamestnancov a hlavne ako potvrdenie, že naša filozofia a zameranie sa na kvalitné potraviny sú správne.

Ak sa sústredíte na špičkové ingrediencie, použijete správne technológie a pridáte hodiny ľudskej práce a zanietenia, vytvoríte niečo výnimočné, čo obstojí vo svetovej konkurencii.“

Slowlandia je malá potravinárska firma z Nitry. Zamestnáva 7 ľudí a funguje v prevádzke na ploche 250m2. Založili ju manželia Repíkovci, keď sa po rokoch štúdia a práce v zahraničí a v hlavnom meste rozhodli vrátiť do rodnej Nitry.

Tento ročník bol pre Slovákov na Great taste zatiaľ najúspešnejší. Prestížnymi dvoma hviezdičkami boli ocenené aj ďalšie slovenské produkty ako zrnková káva, čokoláda, muesli, či zázvor v čokoláde.

Slováci si tak spolu odniesli 36 hviezdičiek – jedenkrát 3 hviezdy, sedemkrát 2 hviezdy a devätnásťkrát jednu hviezdu. 

01 - Modified: 2019-07-07 20:52:16 - Feat.: - Title: Slowlandiu láka susedný poľský trh 02 - Modified: 2019-07-07 20:53:41 - Feat.: - Title: Do Slowlandie investujem viac, než si môžem dovoliť 03 - Modified: 2018-09-12 17:33:28 - Feat.: - Title: Mladá dvojica išla so svojím biznisom do neistoty. Teraz získali ocenenie, aké nikto na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:02