Pixabay
StoryEditor

Prečo by muži mali jesť orechy?

08.07.2021, 19:00
Autor:
ipip
Orechy majú mnohé pozitívne vlastnosti, naposledy si pripísali ešte jeden benefit.

Mužom, ktorí denne jedli asi dve hrste mixu mandlí, lieskových orechov a vlašských orechov po dobu 14 týždňov, sa zlepšil stav počtu spermií. Tie boli aj „životaschopnejšie“, zistili vedci.

Z vedeckej obce sa stále viac ozývajú hlasy, tvrdiace, že pribúdajú dôkazy o tom, že zdravá výživa môže zvýšiť šance na počatie, informovalo BBC.

V priemere jeden zo siedmich párov má ťažkosti s otehotnením a približne 40 až 50 percent prípadov neplodnosti je zapríčinených mužskou časťou populácie.

Pravidelná konzumácia orechov môže zlepšiť kvalitu spermií, tvrdí štúdia

Vedci v rámci štúdie, z ktorej zistenie vychádzalo, náhodne rozdelili 119 zdravých mužov vo veku 18 až 35 rokov do dvoch skupín:

- Muži v prvej skupine si denne pridávali do svojej bežnej stravy 60 gramov orechov.
- Muži v druhej skupine neurobil žiadne zmeny v svojich stravovacích návykoch, ani v zložení stravy.

Výsledok bol, že mužom z prvej skupiny sa zlepšila kvalita spermií nasledovne:

  • Počet sa zvýšil o 14 percent
  • Vitalita o 4 percentá
  • Pohyblivosť (pohyb) o 6 percent
  • Morfológia (tvar a veľkosť) o 1 percento

To všetko sú parametre, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia uvádza ako meradlo kvality spermií a ktoré sú spojené s mužskou plodnosťou. Odborníci uviedli, že štúdia podporila ďalšie zistenia, a to, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a vitamín B prispieva k zlepšeniu plodnosti. Orechy (okrem tohto plusu) obsahujú však aj iné pozitíva, akými sú mnohé živiny.

"Z literatúry vyplýva, že zmeny smerom k zdravému životnému štýlu, ako je napríklad sledovanie zdravej výživy, môžu pomôcť pri počatí," uviedol doktor Albert Salas-Huetos z univerzity Rovira i Virgili v Španielsku.

„Drobné“ ALE

Výskumníci však varovali, že títo muži sú zdraví a očividne plodní, a preto nebolo jasné, či by sa zistenia vzťahovali aj na širšiu mieru populácie, vrátane mužov s problémami súvisiacimi s plodnosťou.

Allan Pacey, profesor andrológie na univerzite v Sheffielde, ktorý nebol zapojený do výskumu, uviedol, že je tiež možné, že muži v prvej skupine (ktorí zaradili do jedálnička orechy) mohli urobiť iné pozitívne zmenyvo svojich životoch, ktoré štúdia nezohľadnila.

Doktorka Virginia Boltonová, bývalá konzultantka klinického embryológa v Guy's Hospital v Londýne, zas uviedla, že zistenia sú "zaujímavé akademicky", ale nie je možné povedať, aký vplyv by mali mať, pokiaľ ide o zvýšenie šancí na tehotenstvo.

"Dovtedy, kým nedostaneme odpovede na niektoré otázky, mali by sme zatiaľ všetci povzbudzovať našich pacientov, aby prestali piť alkohol, prestali fajčiť, zdravo jesť a odporúčať im všetky tieto štandardné veci."

Výsledky štúdie boli odprezentované na výročnom stretnutí Európskej spoločnosti pre reprodukciu a embryológiu človeka v Barcelone.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:39