Pixabay
StoryEditor

Otravy v jedlách: Pri týchto potravinách buďte obzvlášť opatrní

10.07.2018, 00:01
Ku kontaminácii jedla môže prísť v ktorejkoľvek fáze jeho výroby. Ktoré potraviny sú najrizikovejšie a akým baktériám sa bežne vystavujeme?

S potravinovou infekciou, ktorú by spôsobili parazity, sa na Slovensku a v Česku takmer nestretneme, typická je pre rozvojové krajiny, uvádzajú Lidovky.

Najčastejšie sa uvádza, že sa ľudia jedlom otrávia, keď zjedia nedostatočne tepelne upravené mäso. Avšak ku kontaminácii jedla môže dôjsť v ktorejkoľvek fáze jeho výroby - teda počas prípravy, výroby, spracovania či varenia ale aj pri servírovaní. 

Je potrebné nielen dbať na to, aby ste jedlo naozaj dostatočne tepelne upravili. Samozrejmosťou je však aj správne skladovanie. Potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze, nemôžete nechať dlho mimo chladničky.

Neumyté kuchynské doštičky

To isté platí aj pre už uvarené jedlo - ak ho nehodláte zjesť hneď. Ku kontaminácii jedla prichádza aj kvôli nakazenému človeku, ktorý s ním prišiel do styku. Pokiaľ niekoho postihlo hnačkové ochorenie, rozhodne nesmie pripravovať jedlo iným. Zvýšiť hygienu musia aj tí, ktorí sa o chorého starajú a zároveň pripravujú jedlo.

Často dochádza aj k takzvanej kríženej kontaminácii - príkladom je používanie dosky na prípravu rôznych potravín. Napríklad nakrájate surové mäso, doštičku zabudnete umyť a potom na nej krájate zeleninu, ktorú už tepelne neupravíte.

"Nepríjemný zážitok mám z minuloročnej grilovačky s priateľmi. Pripravili sme si veľa mäsa, ale neugrilovali sme ho všetko, pretože ani to, čo sme ugrilovali, sme nezjedli. Hotové burgery sme teda dali do chladničky, že ich zjeme neskôr večer."

"Naozaj sme ich potom zjedli, ďalší večer už sa ale dvere od kúpeľne nezastavili. Keď sme pátrali, z čoho to môže byť, zistili sme, že misa, v ktorej bolo surové mleté ​​mäso, bola prasknutá a šťava z nej kvapkala na hotové burgery," spomína Anna Procházková z Prahy.

Nechcené mikroorganizmy

Asi najznámejšou baktériou, ktorá otravu jedlom spôsobuje, je Salmonella, existuje ale ešte jeden častejší vinník, a to je baktéria Campylobacter. Táto baktéria sa však nevyskytuje len v zle tepelne spracovanom mäse, ale napríklad aj v nepasterizovanom mlieku či neupravenej vode.

Už spomínanú salmonelu nájdeme okrem surového mäsa aj v surových vajciach, mlieku a ďalších mliečnych výrobkoch. Tehotné ženy si musia dávať pozor na potraviny, v ktorých môže byť baktérie Listeria.

Tá sa môže vyskytovať v chladených potravinách, určených na priamu konzumáciu. Či už to sú paštéty, sendviče, varené plátky mäsa, či mäkké plesňové syry, vždy je potrebné starostlivo kontrolovať dátum spotreby.

Listerióza môže viesť až k potratu. S hovädzím mäsom sa spája výskyt baktérie Escherichia coli, ktorá sa tiež vyskytuje v nepasterizovanom mlieku. Veľké množstvo nákaz zavinia tiež norovírusy, ktoré sa prenášajú prostredníctvom kontaminovaných potravín z človeka na človeka a spôsobujú zápal žalúdka a tenkého čreva.

K šíreniu dochádza ale prevažne v zimných mesiacoch. Obzvlášť malé deti potom postihuje infekcia spôsobená rotavírusmi, ktoré spôsobujú zápal tenkého čreva a hnačky.

01 - Modified: 2018-07-09 11:09:29 - Feat.: 0 - Title: Toto je 10 potravín, ktoré nás roky klamali
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:20