Ulica: Obchodná. Kuchyňa: americká, medzinárodná, rýchle občerstvenie, gril, vegetariánske. Výber z menu: Street Royal Burger - 5,49 €, denné menu hlavné jedlo - 3 - 5 €.TripAdvisor.com
StoryEditor

Hlasná hudba nás núti viac jesť a reštaurácie to veľmi dobre vedia

05.06.2018, 10:08
Autor:
ČTKČTK
Hlučné reštaurácie sú zdrojom neustálych sťažností, ale ako sa ukazuje, škodu môže okrem uší zákazníkov utrpieť aj ich štíhla línia.

Nová štúdia totiž zistila, že keď v reštaurácii hrá hlasnejšia hudba, zákazníkov to núti vyberať si nezdravé jedlo. Profesor marketingu Juhofloridské univerzity Dipayan Biswas urobil štúdiu v kaviarni v Stockholme.

Niekoľko dní tam hrala netretržitá slučka hudby rôznych žánrov. Profesor menil iba intenzitu hudby, striedal hlasitosť od 55 do 70 decibelov. Vedec zistil, že keď hrala hudba hlasnejšie, až dvadsať percent zákazníkov si objednávalo nezdravšie jedlá ako tí, ktorí sa prišli najesť v čase, keď hrala tichšia hudba. 

Tichšia hudba je upokojujúca, hlasnejšia nás nabudzuje. "Preukázalo sa, že vysoká hlasitosť hudby priamo ovplyvňuje tep srdca a vzrušenie," uvádza sa v štúdii, z ktorej cituje The Washington Post.

A hudba ovplyvňuje aj naše rozhodovanie. Pri upokojujúcich tónoch príjemného džezu lepšie funguje sebaovládanie a lepšie sa rozhodujeme o tom, aké jedlo bude pre nás vhodnejšie. 

Naopak, pri dynamickej rockovej hudbe si jednoznačne chceme dať kus mäsa so syrom v žemli a k tomu kopu hranolčekov a ako prílohu pivo...alebo radšej hneď tri. 

Aj keď je táto štúdia nová, len potvrdzuje to, čo majitelia reštaurácií vedia už dlhšie: vytvoriť správnu atmosféru je pre podnik úplne zásadné. 

"Hudba vytvára pozitívny pocit. Rozochveje vám telo," hovorí majiteľ a šéfkuchár reštaurácie  Lucky Buns vo Washingtone Alex McCoy. "A čím silnejší zážitok, tým viac sa mozog vzruší. A človek chce nakupovať, chce jesť, chce sa zoznamovať."

McCoy ponúka hamburgery a sendviče s vyprážaným kurčaťom a podľa množstva hodnotení patrí medzi najlepších v meste. Zvyčajné komentáre na internetovom portáli Yelp hovoria: "Je tu totálny rachot, ale stojí to za to."

Obvykle púšťa na plné pecky eurodisko, poprock alebo reggae. Celá reštaurácia sa otriasa a hostia sa v hudbe strácajú. McCoy hovorí, že nikdy neporovnával predaj v závislosti od intenzity hudby. Pravda ale je, že šaláty, ktoré má na jedálnom lístku, rozhodne nepatria medzi bestsellery podniku.

Medzi zákazníkmi vedú burgery servírované so slaninovým džemom a syrom gouda alebo vyprážané kurča s nakladanou zeleninou a omáčkou Sriracha.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 04 - Modified: 2024-04-04 10:21:33 - Feat.: - Title: Lizzo z biznisu neodchádza, Selena niekoľkokrát strašila, že na Instagrame končí. Robia to len pre to, aby upútali pozornosť? 05 - Modified: 2024-04-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Končím, napísala slávna speváčka Lizzo fanúšikom. Vadia jej klamstvá a vtipy o jej vzhľade
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:47