La Vita Ristorante
StoryEditor

Skvelá reštaurácia, akú by ste na sídlisku v Ružinove rozhodne nečakali

27.05.2018, 09:00
Zabudnite na vyžehlené obrusy a čašníkov v rukavičkách. La Vita je závan punku.

Na začiatok treba určite zdôrazniť, že sa netreba nechať odradiť lokalitou. La Vita Ristorante je na sídlisku, ukrytá v neprehľadných uličkách v nie veľmi dizajnovo zaujímavom interiéri. Ak by sme chceli byť ešte zrozumiteľnejší, tak výbornú reštauráciu by sme určite nehľadali na prízemí paneláku. Ale zdanie občas klame. 

Tomuto ružinovskému podniku velí šéfkuchár Daniel Karas, ktorý celkom zapadá do trendu mladých bratislavských šéfkuchárov - hippster, punker, potetovaný, týpek už na prvý pohľad. Ale o to je kreatívnejší, priateľskejší, s netradičným pohľadom na svet a na to, ako má vyzerať moderná gastronómia. 

"V roku 2006 som vycestoval do zahraničia a začal som umývať riady, presne tak ako väčšina Slovákov, ktorí skúšajú šťastie. Po čase som sa dostal do kuchyne do sekcie prípravy studených jedál. Bolo to na juhu Británie v mestečku Dartmoute, na lodi, ktorá kotvila v strede zálivu," začína hovoriť svoj príbeh šéfkuchár La Vita. 

Táto lokalita je veľmi vyhľadávaná, Londýnčania tu radi trávia prázdniny a víkendy. "Tam som vlastne zistil, čo je to gastro, dostal som veľkú školu profesionality, rešpektu a pokory." Okrem varenia sa učil aj úcte k surovinám, nakupoval mäso, školil sa u rybárov. Po návrate do Bratislavy pracoval vo viacerých reštauráciách, napríklad v hoteli Falkensteiner. 

Bez jedálneho lístka

Už niekoľko rokov je šéfkuchárom a hlavným kreatívcom ružinovskej reštaurácie La Vita, ktorá funguje veľmi netradične - bez stabilného jedálneho lístka. "Toto rozhodnutie nám priniesol čas. Veľa hostí sa k nám vracalo a chceli stále skúšať nové a nové veci. Uvedomil som si, že ak si to prajú, tak to vyskúšame. A úplne sme zrušili jedálny lístok."

​Šéfkuchár pripravuje pravidelne raz za týždeň nový zoznam jedál, ktoré bude variť, momentálne ich majú v ponuke osem. "V týždni sa u nás zastaví niekto s prísľubom, že nám dodá medvedí cesnak. Potom príde iný dodávateľ s rybami či hríbami. A tak pripravím jedálny lístok z týchto surovín."  

Čo na to hovoria zákazníci? Mnohí totiž chodia do reštaurácie práve na svoje obľúbené jedlo a nechcú nič iné. "Sú samozrejme aj takí, čo by chceli jesť niečo klasickejšie. Ale keď sú už u nás, tak si povedia - prečo nie? a tak skúšajú, ochutnajú. Snažíme sa pripraviť im wow efekt." 

Vyskúšali sme si to aj my a musíme potvrdiť, že Danielovi a jeho kolegom sa to darí. Pripravil nám na ochutnávku degustáciu svojich 8 jedál a ku všetkým chodom sa postavil netradične a s veľkou dávkou kreativity - morského vlka pripravil s cícerovým pyré, hovädzí pupok s brokolicou, kačacie prsia s avokádom, hrebenatku, špargľu, údené prepeličie vajíčka.

Moment prekvapenia

Ponúkané chute boli vyvážené a často prekvapili kombinácie aj technológia prípravy jedla. Aj oni idú na módnej vlne prípravy jedál formou sous - vide, čo je varenie vo vákuových vreckách pri nízkych teplotách. 

"Nestáva sa nám, žeby ľudia odišli iba preto, že si u nás nevybrali alebo žeby sa sťažovali na príliš úzky výber jedál," hovorí. Rezeň, vyprážaný syr ani halušky tu však nedostanete. 

"Naša najväčšia sila je moment prekvapenia. A to sa snažíme udržať. Ľudia často ani netušia, kto sme. Vkročia do bežnej sídliskovej reštaurácie a nečakajú nič moc. A potom od nás dostanú úplne niečo iné ako si predstavovali."

Punk v kuchyni

Daniel doslova opisuje svoj štýl ako "punkerský", všetko je uvoľnené a akoby bezkoncepčné. "Nechcem aby naša gastronómia pôsobila príliš formálne. Chceme jej dať úsmev, jedlo je totiž radosť. Nechcem, aby reštaurácia pôsobila snobsky. Skôr sa mi páči, keď ľudia menej očakávajú a odídu s príjemným prekvapením, ktoré by určite v Ružinove na sídlisku nečakali. To je naša cesta ako uspieť."

Bratislavskú gastroscénu považuje šéfkuchár za čoraz lepšiu. Priznáva však, že ak sa chce ísť najesť niekde inde, tak ide za šéfkuchárom, u ktorého bol predtým spokojný. "Mám rád na prvý pohľad nekoncepčné, tajomné jedlá, kde často ani neviem, čo jem. Treba sa hrať s emóciami, toto vždy funguje. V zahraničí to zistili už dávno a preto si rád beriem inšpiráciu zo sveta," hovorí Daniel Karas. 

01 - Modified: 2018-02-20 10:22:10 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Ari Munandar otvorene: Ľudia sa čudujú, keď prídem k ich stolu a chcem sa s nimi rozprávať 02 - Modified: 2018-05-28 07:43:56 - Feat.: 0 - Title: Šéf Medusa Group Peter Štecko sa dostal vo Viedni do problémov. Musel zatvoriť dve reštaurácie
01 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 02 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: McDonald’s pribudne v ďalšom slovenskom meste. Obchodné centrum, v ktorom bude, má už dôležité povolenie 03 - Modified: 2024-02-28 14:23:26 - Feat.: - Title: Lákala na rebierka a české pivo. Teraz známa reštaurácia na nábreží Dunaja smeruje do konkurzu 04 - Modified: 2024-02-12 18:04:30 - Feat.: - Title: Legendárny Propeller dostáva ďalšiu šancu. Podnikateľ, ktorý stojí za známou sieťou, tam chce kaviareň 05 - Modified: 2024-01-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľká parížska kulinárska lúpež. Zo slávnej reštaurácie niekto ukradol desiatky fliaš vína v hodnote 1,5 milióna eur
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:50