Facebook/Slovak Food Festival
StoryEditor

Slovak Food Festival: Ako plytváme jedlom a nájdu sa vôbec v Bratislave dobré bryndzové halušky?

24.05.2018, 12:00
Autor:
tasrtasr
Plytvanie potravinami - food waste je nosnou témou Slovak Food Festivalu, ktorý vo štvrtok na Bratislavskom hrade otvorí už tradičný večer vína.

Aj tento rok môžu gurmáni ochutnať širokú ponuku vín domácich i zahraničných výrobcov i malé chuťovky. K tomu im zahrá živá muzika v podaní kapely The Backstep.

Jedlo je dar, neplytvajme ním

V hlavnom programe 9. ročníka festivalu s podtitulom "Jedlo je dar, neplytvajme ním", figuruje aj známy šéfkuchár a aktívny bojovník proti food wastu Jaroslav Ertl. Návštevníkom prezradí užitočné tipy, ako spracovávať zvyšky potravín z chladničky, špajze či záhrady.

Bude pripravovať napríklad raw cuketové špagety s použitím zeleniny z radu Perfectly Imperfect. Variť teda bude zo zvyškov potravín a neštandardnej zeleniny a ovocia, ktoré sú síce na pohľad nedokonalé, no kvalitné, chutné a výživné.

Šéfkuchár Vojto Artz zasa prezradí, ktoré ovocie je najväčšie na svete a ktoré najviac zapáchajúce. "Tento ročník festivalu tak nebude len o zábave a skvelom jedle, ale aj edukácii," upozorňujú organizátori najväčšieho pikniku v meste, počas ktorého budú prebiehať otvorené diskusie s ekoblogermi či propagátormi zero waste životného štýlu.

Návštevníci festivalu v hradných záhradách budú môcť spoznať aplikáciu Hungry Slovak, ktorá bojuje proti plytvaniu jedlom v slovenských reštauráciách a šetrí tak nielen planétu, ale aj naše peňaženky.

Existujú vôbec v Bratislave dobré bryndzové halušky?

Prevádzky cez aplikáciu ponúkajú nepredané jedlá a potraviny za maximálne 50 percent z predajnej ceny, teda aj menej ako za polovicu. Zákazník si po jedlo môže prísť s vlastnými dózi a tak podporiť myšlienku bezodpadového hospodárenia.

Ambíciou podujatia je tiež umlčať zlé jazyky, ktoré tvrdia, že dobré bryndzové halušky sa nedajú nájsť v Bratislave. Pochybovačov môžu presvedčiť svojimi výtvormi majstri sveta vo varení bryndzových halušiek, ktorí budú predvádzať svoje gastronomické umenie v slovenských ľudových krojoch.

"Nebudú chýbať ani výrobky zo salaša - ovčí syr, oštiepok a korbáčiky," avizujú organizátori festivalu, ktorý kulinárskym nadšencom dopraje tiež umenie, krásu a lahodnosť čokolády či chrumkavý, voňavý trdelník pečený na drevenom uhlí.

Podujatie predstaví rôzne druhy zahraničnej, ale aj poctivú domácu kuchyňu s výberom kvalitného mäsa od starého mäsiara alebo zaujímavé gastronomické kúsky ako napríklad langoš burger. Prezentovať sa tiež budú riady a kuchynské vybavenie najvyššej kvality, napríklad riad s keramickým povrchom, ktorý je aktuálnou jednotkou na trhu.

Pozvanie na oslavu jedla prisľúbil aj 15-minútový kuchár Gabo Kocák, s ktorým si účastníci budú môcť vyskúšať chutné, ale pritom jednoduché recepty. Predstaví sa tiež prvá a jediná poutineria na Slovensku, ktorá ponúka kanadské národné jedlo - domáce hranolky so špeciálnym čerstvým pareným syrom a omáčkou gravy z morčacieho mäsa, zeleniny a byliniek.

Slovak Food Festival potrvá do nedele 27. mája.

01 - Modified: 2018-04-03 13:34:34 - Feat.: 0 - Title: Kam vyraziť pred prázdninami? V Bratislave sa chystá jedna z najväčších detských akcií 02 - Modified: 2018-04-27 07:12:22 - Feat.: 0 - Title: Na Bojnickom zámku sa začína festival strašidiel. Predstaví príbeh Vládca času 03 - Modified: 2018-05-18 07:45:00 - Feat.: 0 - Title: Pohoda 2018: Pozrite si, kedy vystúpia ťahúni festivalu aj horúce novinky
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:33