StoryEditor

Chystá sa veľká dražba zrejme najstaršieho vína na svete. Stojí toľko ako luxusné auto

23.05.2018, 09:38
Autor:
ČTKČTK
V pivnici tieto vína "prespali" až osem generácií, ale teraz sa môže všetko zmeniť.

V Lons-le-Saunier na východe Francúzska sa bude v sobotu dražiť zrejme najstaršie víno na svete, ktoré je v obehu. Ide o tri fľašky miestnej špeciality, Vin Jaune du Jura (žlté víno zoblasti Jura), ročník 1774.

Fľašky "burgundského typu", teda s veľkým telom a drobným hrdlom, do ktorých sa vojde 87 centilitrov tekutiny, obsahují takzvané žlté víno, ktoré zhotovil vinár Anatoile Vercel. Žil v rokoch 1725 až 1786 v obci Arbois, v srdci vinárskeho regiónu Jura. Jeho potomkovia uchovávali víno v pivnici viac ako 200 rokov. Víno opustilo priestory až kvôli tejto akcii.

"Vinicu vysadili už za kráľa Ľudovíta XV. Úrodu z nej zbierali aj počas kraľovania Ľudovíta XVI. Presne z týchto vinohradov pochádzajú najstaršie fľaše vína na svete, ktoré sú na predaj", tvrdí Brigitte Fenauxoivá, dražitelka aukčníého domu Jura Enchères, ktorá povedie aj víkendovú aukciu. 

REUTERS/Jean-Pierre Amet

​Dve fľašky rovnakej odrody sa predali v roku 2011 v Arbois za 57 tisíc eur a v roku 2012 v Ženeve za 46 tisíc švajčiarskych frankov. "Mať tri fľašky tohoto ročníku a kvality je jedinečné," povedal  Philippe Étiévant z aukčného domu. 

Ochutnávka rovnakého "žltého vína" sa konala za účasti 24 expertov v roku 1994 na zámku Château Pécauld v Arbois, v ktorom je aj múzeum vína z tohoto kraja.

​Znalci ocenili jantárovú farbu a príchuť "orechov, korenia, kari, škorice, vanilky a sušeného ovocia" a dali vínu 9,4 z desiatich bodov. Test sa skončil s poznámkou: "Opäť vyskúšať o sto rokov." Víkendová dražba ponúkne celkom 102 vzácnych fliaš z kraja Jura. Okrem prestížneho "žltého vína" sa bude ponúkať aj biele z Arbois ročník 1811.

Vin janue sa v oblasti Jura vyrába tradičnou technológiou. Víno sa po dokvasení prečerpá do sudov, ktoré sa zapečatia a zostanú uzavreté šesť rokov. Na povrchu vína sa utvorí vrstva kvasiniek, víno dostane  acetaldehydovú chuť pripomínajúcu sherry. Na rozdiel od sherry ale nemá zvýšený obsah alkoholu.

Podľa jadnej historky tieto vína svojho času ochutnával aj cisár Napoleon III. Pri schôdzke s rakúskym kancelárom na zámku Johannisberg zvolal, že je to "najlepšie víno na svete". A Klemens von Metternich iba dodal, z akého vinárstva pochádza.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:04