Archív společnosti Parma
StoryEditor

Veľký šunkový podvod. Parmská šunka čelí obvineniam, spotrebitelia sú rozhorčení

16.05.2018, 12:13
Autor:
divdiv
Taliani sú nahnevaní. Podvod bude mať ešte dohru.

Preslávení výrobcovia sušenej talianskej šunky San Daniele a Parma používali namiesto talianskych ošípaných iné, geneticky odlišné ošípané, ktoré vyšľachtili chovatelia v Dánsku, píše iDnes.cz.

Taliani, ktorí sú na pôvod a kvalitu svojich potravín veľmi citliví, to zistili pravdepodobne až po rokoch konzumácie. O to väčšie je teraz ich rozhorčenie. Nič netušiaci spotrebitelia platili zbytočne o tretinu viac.

Aféra spôsobila značný rozruch medzi všetkými spotrebiteľmi, ktorí roky vyhľadávali a kupovali v supermarketoch parmskú šunku alebo šunku značky San Daniele, bez toho aby vedeli, že v skutočnosti nešlo o originály.

Predávaná šunka totiž pochádzala z ošípaných dánskeho plemena Duroc. To síce nie je nijako zdravotne závadné, ale ide o geneticky odlišný druh prasaťa. Ošípané plemena Duroc rastú rýchlejšie, ich mäso je chudšie a je ho viac.

To pre chovateľov a následne výrobcov šunky samozrejme znamená nižšie náklady. Pre spotrebiteľov toto plemeno síce nie je nebezpečné, ale nižšia hladina podkožného tuku a chudobnejšie svalstvo dánskeho prasaťa mení chuť koncového výrobku.

Napríklad na výrobu Parmskej šunky musia výrobcovia použiť len špecifické plemená, ktoré sú kompatibilné s plemennou knihou, alebo ich krížencami. Stehná určené na výrobu Parmskej šunky musia pochádzať z ošípaných, ktoré sa narodili a sú chované v Taliansku a patria k vybraným plemenám Large White, Landrance či taliansky Duroc.

Kontrolný inštitút zistil, že dánsky Duroc nie je podľa špecifikácie povolený. Jeho mäso totiž nie je vhodné na výrobu Parmskej šunky. Práve názov Parmská šunka má zaručovať pôvod v Parmskej provincii.

Aj preto sa znak koruny, ktorý šunku zdobí, smie vypaľovať iba tam. Ako uviedol denník Repubblica, bez ochrannej známky vo forme koruny má šunka približne o 30 percent nižšiu hodnotu.

Obaja výrobcovia šunky San Daniele a Parma sú teraz obvinení z podvodu, falšovania, falšovania ochranných známok a podvodu voči Európskej únii.

01 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:17