StoryEditor

Prečo whisky občas chutí ako mydlová voda a ako dokáže barman pokaziť aj ten najlepší produkt?

03.05.2018, 08:00
Dokážu barmani pokaziť whisky? Jasné, že áno. Zlým pohárom, zlou teplotou. Nie je nič horšie, ako keď dostanete v zlom pohári teplú whisky. 

S whisky expertom Petrom Praženkom sme sa stretli na nedávnom Whisky festivale, ktorý sa každoročne koná v Bratislave. O whisky dokáže veľa hovoriť, pozná mnohé jej chute, špecifiká aj nástrahy. V rozhovore prezradil ako si čo najlepšie vychutnávať whisky a aké trendy momentálne vládnu svetu. 

Ako začať piť whisky? 

Z pohára, to je najlepší nápad. No ak to chcete robiť na Íra, tak pokojne aj z fľaše. Ale je to negustiózne, pohár je lepší. A pravda je, že neexistuje žiaden presný a najlepší návod, ako piť whisky. Degustátor či promotér vám môže len odporučiť, rozhodnúť sa musíte vy. 

Spomínali ste pohár. Na degustáciách sa pije s takého zvláštneho, z iného ako vám whisky nalejú v bare. Prečo? 

Ideálny je tzv. glencairn pohár. Je to oficiálny degustačný pohár na whisky. Okrem neho existuje zopár podobných druhov, pointa je, že musí mať široké telo a úzky krk. 

A ten bežný veľký široký whiskáč? Z toho sa už nepije? 

Do krčmy väčšinou nejdete degustovať, nik vám o tom nič nepovie, nič vás nenaučia. Tam nalievajú do pohárov, z ktorých sa dobre pije. Ale na degustáciu sú to úplne najhoršie poháre. Ovocné, citrusové a jemné tóny sa šíria po okraji pohára.

Ťažké, výrazné a korenisté idú stredom. Ak ovoniate whisky vo veľkom širokom pohári, v 90 percentách vám chuť nekorešponduje s vôňou. V glencairne je to inak, koncentrácia sa z tela dostane do úzkeho krku a vy zachytíte celú arómu a vychutnáte si whisky takú aká je. 

Rémy Cointreau

Whisky sa má vraj piť s kockou ľadu. Vy žiaden ľad nedávate, prečo?

Mohol by som vám povedať, že keď si za to platíte, pite si to ako chcete. Aj s kockou ľadu. Ale poviem to inak. Niekto investoval 10, 15, 20 rokov, aby vytvoril takúto whisky špičkovej kvality a skvelej chuti. Vy si zoberiete mäkkú, sladkú vodu rovno z kohútika a nalejete si ju do nej. Takto si whisky nevychutnáte, neodporúčam to.

Okrem toho, pri írskej a škótskej whisky potrebujete, aby sa otvorila. Ale ak pridáte ľad, whisky sa hneď uzavrie. Iné je to s americkou whiskey, ktorá je ostrejšia. Tá sa symbolicky podáva na ľade, ktorý sťahuje chute, aby nebola až taká ostrá, aby sa trošku zaguľatila a lepšie sa pila. 

Ľad je pre niekoho možno ako trend, ale nikdy neuvidíte žiadnu kvalitnú írsku či škótsku whisky v pohári s ľadom. 

Bourbon mi teda môžu priniesť aj s ľadom? 

Nie, ľad vám musia priniesť bokom, v inom pohári. Keď pôjdete na diskotéku a dostanete tri kocky ľadu zaliate whisky, tak dôvod je ten, že vás chcú oklamať. Neverím, že budete mať v pohári normálnu dávku. Nechcem nikomu ubližovať, ale tak to jednoducho je. 

Ďalšia vec je, že na diskotéke alebo v podobnom podniku si nikdy nevychutnáte poriadnu whisky. Vo veľkých puboch totiž ľudia nepijú staré, kvalitné whisky. Vzťah medzi degustátorom a whisky je totiž akt, treba k tomu vhodnú atmosféru, prostredie, whisky musí byť podávaná v ideálnej teplote, aj pohári. Degustácia je čerešničkou na torte. 

Ako sa ale dostať do tajomstiev whisky, čím vôbec začať? 

U nás momentálne vládne doba rumová. Ľudia chcú piť sladké. A keď už whisky, tak najviac kupujú tie írske, ktoré sú trikrát destilované, čo zabezpečí jemnosť, sú sladkasté, a preto Slovákom chutia. My sme totiž krajinou ovocných destilátov.

Írska whisky je jednoduchá, sladšia, chutná a tvorí až vlastnú kategóriu, niečo medzi whisky a rumom. Ak chcete začať, tak írska whiskey je na to najvhodnejšia. Je dobré, keď vám barman poradí a prevedie vás vhodnou cestičkou podľa vašich chuťových preferencií. 

Ak vám niekto povie, že whisky, to je mydlová voda, pravdepodobne začal nevhodným druhom. Ako mydlová voda totiž často chutia lacné whisky z hypermarketov. 

No sú aj kvalitné, drahé whisky, napríklad Octomore z pálenice Bruichladdich, ktorú ja mám veľmi rád, no vám ako začiatočníkovi určite nebude chutiť. Patrí medzi ťažké rašelinové whisky a treba sa k nej takpovediac prepiť. 

Hovorí sa, že dnešní tridsiatnici, štyridsiatnici už nechcú piť veľa, skôr sú ochotní priplatiť si za kvalitu a vychutnávať. Vidíte to aj vy? 

Áno, máme whisky bar v Petržalke a je to jednoznačný trend. Ľudia sú ochotní zaplatiť si viac peňazí vo vhodnom prostredí s odborne vyškoleným personálom. 

Rémy Cointreau

​Ak vám iba nalejú a povedia "na zdravie", to je už skutočne veľmi, veľmi málo. Ľudia si k nám nechodia iba vypiť. Ak sa chcú opiť, logicky nebudú piť panáky za 8 eur. Napríklad cez týždeň chodia zákazníci na 1-2 poháriky, ktoré si vychutnajú, oddýchnu si. Postupne si nájdu svoju špecialitu, ktorá je možno drahšia, ale stojí za to. 

Všimol som si, že do tridsiatky ľudí žúrujú, bavia sa, ruka hore. Postupne ale pochopia, že sa nemusia opiť tak, aby sa musel dávať dva dni dohromady. Dnes sme na Whisky festivale a na takýchto akciách môžete skúšať, ochutnávať a potom si už kúpite len to, čo vám naozaj chutí. Navyše, sú tu ešte aj odborníci, ktorí vám poradia a zorientujú vás. 

A je v pohode, že vám nechutí najlepšia whisky na svete (smiech). Nebojte sa to povedať a nepite to, čo vám nespôsobuje radosť. 

V ktorých krajinách je whisky momentálne trendy? 

Írska whiskey je najrýchlejšie rastúcou kategóriou destilátov na celom svete. Predstavte si, že v roku 2012  boli v Írsku štyri pálenice a dnes ich tam je 23. V roku 2020 ich bude 30. To je naozaj masaker, po írskej whisky je veľký dopyt. 

Prečo to ľudí tak láka? 

Whisky začali byť trendové a zaujímavé. Dozrieva nám nová generácia, ktorá má peniaze. Whisky sú dostupnejšie. Na trhu je veľa whisky, ktoré sú dobré a pomerne prístupné aj cenovo, ďalšie sú stredne drahé, ale máme aj veľmi drahé značky. Ak máte 30 - metrovú luxusnú jachtu, nebudete na nej predsa piť whisky za 50 eur. 

Druhou najrýchlejšie rastúcou kategóriou sú dymové whisky. Tie sú zo škótskeho ostrova Islay. Na tomto ostrove je 8 páleníc whisky a deviatu stavajú. Žije tam 3200 obyvateľov a každý je napojený na liehovar. 

Ak by ste hľadali v ponuke obchodov whisky z Islay, nájdete vyše 200 druhov, medzi nimi je množstvo nezávislých, malých značiek. Tieto whisky veľmi letia, vytvárajú sa rôzne limitované edície, malé šarže či single barely (whisky z jedného suda) a ľudia platia viac a viac peňazí. 

Ako správne čítať etikety na fľašiach? 

Najväčšou kategóriou je blended scotch whisky. Sú to miešané whisky z rôznych páleníc a miešajú sa pod jednou značkou. Najpredávanejšia miešaná whisky  je Johnny Walker, nasledujú Balantines, Grants, Chivas Regal. 

Rémy Cointreau

​Potom existuje kategória single malt. Ide o výrobok jednej pálenice zo 100-percentného sladového jačmeňa. V tejto kategórii vedie svetovo najuznávanejšia škótska single malt whisky Glenfiddich. 

Novou kategóriou je whisky Monkey Shoulder, ktorá spája miešanú whisky a sladovú whisky. Na etikete je napísané Blended Malt Scotch Whisky. Je miešaná, ale iba zo single malt whisky. Obsahuje tri druhy single malt  (pomôcka: KGB - whisky pochádzajú z páleníc Kininvie,  Glenfiddich, Balvenie). 

Ďalšie druhy whisky sú americký bourbon, Tennessee whiskey, ražné, kukuričné, dokonca aj vyrobené z prosa. Whisky je totiž nápoj, ktorý je vyrobený zo zrna. 

Dokážu barmani pokaziť whisky? 

Jasné, že áno. Zlým pohárom, zlou teplotou. Nie je nič horšie, ako keď dostanete v zlom pohári teplú whisky z regálu, ktorý je vyhrievaný teplom či svetlom. 

Treba si dávať pozor aj na príliš zmrazenú whisky? Vraj tým chcú barmani niečo zakryť. 

Ak si zoberiete akúkoľkvek single malt whisky a dáte ju do mrazničky, bude chutiť ako jedna z vôbec najhorších vecí, akú ste kedy pili. Bude to hrozne mdlé, čudné.  Chuť whisky tam vôbec nebude. Budete musieť počkať aspoň 20 minút, kým whisky vychladne a otvorí sa. Žiadnu single malt vám nikto nesmie podávať z chladničky či mrazničky.

Pri miešaných whisky ako je Tullamore či Jameson, je chladnička povolená, nemusí to byť problém. Niektorí ľudia dokonca vyžadujú, aby boli nápoje schladené, potom sa trošku lepšie pijú. Platí, že lepšie sa pije whisky studenšia ako príliš teplá. Ale určite nie z mrazničky. Ideálne je piť whisky s izbovou teplotou. Nie však s teplotou z prekúrenej izby...

01 - Modified: 2018-01-06 14:19:51 - Feat.: 0 - Title: Pili ste už francúzsku whisky? Vyrábajú ju v starých páleniciach a zreje v sudoch od šampanského 02 - Modified: 2018-04-15 12:33:21 - Feat.: 0 - Title: Škótska whisky s jahodami či zázvorom? Zabudnite, žiadne inovácie nebudú
01 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Najdrahšia slovenská whisky je predaná: Fľašu vydražili za takmer 1 700 eur 02 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 03 - Modified: 2023-11-18 20:26:27 - Feat.: - Title: Takmer sto rokov stará whisky sa na aukcii predala za rekordných 2,2 milióna libier 04 - Modified: 2021-08-03 11:31:48 - Feat.: - Title: Škótsky liehovar chce byť eko. Autá poháňa odpadom z výroby whisky 05 - Modified: 2019-03-12 08:28:19 - Feat.: - Title: Dopady tvrdého brexitu pre Slovensko: Na sklade zostanú autá a chýbať môže whisky
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:54