sójaFlickr
StoryEditor

Potravina, ktorá vzbudzuje otázky. Je to symbol zdravia, alebo výživový omyl?

26.04.2018, 00:01
Prečítajte si, v čom sú riziká konzumácie sóje a ako vyberať sójové produkty.

Sójové výrobky nájdeme v každej predajni zdravej výživy a sójové mlieko je dnes už bežne dostupné aj v kaviarňach. Lenže táto zdanlivo zdravá potravina môže paradoxne nášmu telu spôsobiť aj množstvo problémov.

Sója patrí medzi strukoviny. Tie obsahujú množstvo minerálov, vitamínov aj pomerne vysoký podiel vlákniny. Práve preto sú mnohými považované za superpotraviny, ktoré nášmu telu prospievajú.

Aj to je dôvodom, prečo sójové produkty nájdeme v predajniach zdravej výživy a mnohí nimi dokonca začali nahrádzať základné potraviny. Mlieko, jogurty, mäso, tofu alebo káva - to je len krátky zoznam toho, čo všetko sa dnes zo sóje vyrába.

Lekárka Aneta Jandová však upozorňuje, že sója obsiahnutá v týchto výrobkoch má vo väčšine prípadov len málo spoločné s pôvodnou potravinou.

"Asi pred dvadsiatimi rokmi vypukol v západnom svete sójový boom. Sója bola prezentovaná ako potravina, ktorá dokáže pôsobiť preventívne v boji s nádorovými a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Išlo však z časti iba o marketingový ťah, ktorý mal za úlohu podporovať výrobu sójového oleja. Sójový bielkovinový izolát, ktorý vznikal ako odpad pri jeho výrobe, sa potom začal pridávať ako lacná náhrada bielkoviny do mnohých potravín," vysvetľuje.

Častá konzumácia sójových produktov môže škodiť

Ak si raz za čas doprajete pohárik sójového mlieka alebo namiesto mäsa vyskúšate tofu, nie je sa v zásade čoho obávať. Problém však môže nastať pri častej konzumácii produktov, ktoré obsahujú sóju.

A aj keď by sa mohlo zdať, že sa vás tento problém netýka, opak môže byť pravdou. Sóju totiž často nájdete aj v produktoch, v ktorých by ste ju tak úplne nečakali, ako sú napríklad cukrovinky, pečivo, sušienky alebo instantné polievky.

"Sója je ťažšie stráviteľná ako ostatné strukoviny, navyše obsahuje pre náš organizmus neprirodzené látky. Medzi tie patrí antinutrienty, ktoré zabraňujú vstrebávaniu ostatných dôležitých mikronutrientov, goitrogeny, ktoré môžu spôsobiť vznik ochorenia štítnej žľazy a v neposlednom rade tiež fytoestrogény, ktoré spôsobujú hormonálnu nerovnováhu, neplodnosť aj rakovinu prsníka," vysvetľuje Aneta Jandová hlavné riziká súvisiace s nadmernou konzumáciou sóje.

Sója ako náhrada živočíšnych produktov?

Sójové náhrady základných potravín sú v dnešnej dobe obľúbené predovšetkým u ľudí, ktorí sa snažia stravovať alternatívne. Výrobky zo sóje sú totiž jednou z najčastejších možností, ako nahradiť živočíšne produkty a zároveň do tela dostať potrebné bielkoviny.

Je však nutné brať do úvahy, že potraviny vyrobené zo sóje sú vo väčšine prípadov vysoko priemyselne upravené a obsahujú pridané cukry a ďalšie potravinové aditíva, ktorým sa dá pri konzumácii živočíšnych produktov vyhnúť.

Doktorka Jandová navyše vysvetľuje, že rastlinné bielkoviny úplne nahradiť tie živočíšne nedokážu. "Rastlinná bielkovina nie je plnohodnotná ako živočíšna, čo sa týka spektra aminokyselín. Preto je nutné doplňovať aj bielkoviny živočíšneho pôvodu. Napríklad u vegetariánov môžu byť ich zdrojom vajcia alebo mliečne výrobky, avšak nahradiť živočíšne bielkoviny u vegánov je problém," hovorí.

Ako si vybrať zdravú sóju?

Sója však môže mať v našom jedálničku svoje miesto a byť dokonca aj zdraviu prospešná. Dôležité však je vyberať správne produkty. Tými by ideálne mali byť výrobky, ktoré prešli fermentáciou čiže kvasením. Vďaka tomu sú totiž stráviteľnejšie a majú nižší obsah škodlivých látok.

"Ak si chceme občas spestriť jedálniček, odporúčam fermentované sójové výrobky, pri ktorých sa zlepšuje stráviteľnosť a znižuje sa obsah antinutričných látok. Ide napríklad o kvalitnú sójovú omáčku, kde je však potrebné dávať pozor na to, aby sme nevyberali len vysoko priemyselne spracovaný výrobok plný potravinových aditív, ako sú glutamáty. Ďalším vhodným sójovým produktom môže byť tempeh alebo pasta miso," radí lekárka Jandová.

Ak sa rozhodnete vyradiť z jedálnička niektoré potraviny a nahradiť ich sójovými alternatívami, majte na pamäti, že ide o výrobky potravinárskeho priemyslu. Rovnakej chuti, vône a vzhľadu, ako majú prirodzené potraviny, výrobcovia dosahujú pridaním najrôznejších aditív, ktoré je možné za zdraviu prospešné považovať len ťažko.

Nech už vyznávame akýkoľvek výživový smer, pre zdravé stravovanie je nevyhnutné konzumovať základné, priemyselne neupravené potraviny.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 08:09