StoryEditor

Nová zmrzlina z bravčového nie je úlet. Je to hit, ktorý funguje, tvrdia tvorcovia

20.04.2018, 10:12
Autor:
ČTKČTK
Spočiatku to vyzerá ako jedlo pre odvážnych, ľudia si ho však po prvom ochutnaní zamilujú.

Dvaja francúzski farmári prišli s revolučným gastronomickým výtvorom, ktorý bude výzvou aj pre tých najdobrodružnejšie gurmánov - zmrzlinou s príchuťou bravčového bôčika. Inšpirovali sa tradičnou francúzskou nátierkou rillette.

Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadnom Francúzsku tvrdia, že ich nová galská zmrzlina rillette je už teraz hitom medzi miestnymi obyvateľmi. Napríklad jedáleň miestnej školy si objednala 500 porcií tejto ružovej mrazenej pochúťky, napísal denník The Daily Telegraph.

Farmársky pár pôvodne vymyslel nezvyklú príchuť zmrzliny ako malý žartík na lokálny festival Printemps des Rillettes (jar s rillettes). Ten každoročne organizujú na počesť miestnej špeciality, ktorá pripomína paštétu, a pravidelne sa počas neho vyhlasujú najlepšie produkty.

"Pozreli sme sa na pravidlá súťaže a povedali sme si: 'A prečo nie zmrzlinu s príchuťou rillette?'" - tvrdí  Riauté. Pre novátorský prístup ale mali ešte jeden, dosť naliehavý dôvod. Na francúzskeho mliečneho farmára v posledných rokoch ťažko doľahla mliečna kríza, ktorá znížila ich príjmy zo surového mlieka.

A preto sa manželia rozhodli myslieť netradične a vytvoriť produkt, ktorý by im zvýšil zisky. "Posledné tri alebo štyri roky nás naozaj veľmi trápi mliečna kríza. A teraz sme našli novú inšpiráciu, ako zhodnotiť svoju profesiu," povedal pán Riauté.

e-leclerc.com

​Ak mlieko spracujú na zmrzlinu, je zisk o viac ako o tretinu vyšší, než keď ho pošlú distribútorovi. Pár teraz ponúka cez 80 rôznych príchutí zmrzliny; tú s príchuťou rillette začal odoberať aj miestny supermarket a dve reštaurácie.

"Zdá sa, že to funguje," povedala pani Riautéová. "Ľuďom evidentne chutí, pretože je z nej výrazne cítiť rillette." Podľa jej manžela je zmrzlina veľmi ľahká. "Ľudia sú príjemne prekvapení. Síce najprv váhajú, či ju majú ochutnať, ale akonáhle to skúsia, okamžite im zachutí."

Zmrzlinu robia z rillette, cukru, vajec a mlieka, a najlepšie vraj chutí s aperitívom. Rillette sa tradične pripravuje z jemne nasekaného bôčika alebo tučnejšieho pliecka, ktoré sa pomaly varí v masti, potom sa spracuje na pastu. Existujú tiež alternatívy pripravované z kačacieho či králičieho mäsa, z lososa alebo tuniaka.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:15