StoryEditor

Mexičania milujú svoju kuchyňu, myslia si, že pre cudzincov nie je dosť dobrá

13.04.2018, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Peruánska kuchyňa je v posledných rokoch veľmi populárna a na svetovej gastroscéne žne jeden úspech za druhým.

Mexičania však nechcú zaostať a usilovne sa snažia o propagáciu svojho kulinárskeho dedičstva. Oživujú tradičné recepty a v zahraničí rozširujú reťazce, ktoré ponúkajú slávne malé tortilly tacos, píše agentúra AFP. 

V minuloročnom vydaní svetového sprievodcu 50 Best Restaurant sa v prvej desiatke umiestnili až dve peránske zariadenia, Central a Maido. Najlepšia mexická reštaurácia bola na konci druhej desiatky.

"Mexiko a Peru sú stúpajúce hviezdy na svetovej gastronomickej scéne," vyhlasuje zástupca 50 Best Restaurants William Drew. Obidve krajiny sa podľa neho pustili do "zdravej súťaže" a Mexiko sa môže stáť, podobne ako Peru, kulinárskou destináciou na medzinárodnej úrovni.

Expert poukazuje na vzostup mexických reštaurácií: "Nemusia byť úplne sofistikované, ale majú veľmi dobrú kvalitu," zdôrazňuje.

Sasha Correa zo španielskej gastronomickej školy Basque Culinary Center zdôrazňuje, že Mexiko naskočilo na vlnu vzostupu latinskoamerickej kuchyne. A navyše, krajina to robí dôrazne, s charakterom a vnáša do gastronómie mnohé výrazné prvky.

"Dnes ide predovšetkým o to, aby sme dokázali predať naše jedlo," vysvetľuje Mauricio Ávila, ktorý má na ministerstve kultúry na starosti propagáciu národného programu tradičnej kuchyne. "Mexičan miluje svoju kuchyňu a je na ňu veľmi hrdý. Ale myslí si, že pre cudzincov nie je dosť dobrá," tvrdí.

Flickr.com

​Svet pritom pozná iba zlomok mexických jedál. Údajne to nie je ani desatina kulinárskeho dedičstva zeme. V Mexiku sa miešajú tradície pôvodných obyvateľov, španielskych dobyvateľov a ďalších migrantov. 

Pod ochranou UNESCO

V roku 2010 sa tradičná mexická gastronómia dostala na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO. Stojí tak hneď vedľa francúzskej či stredomorskej stravy. Mexická vláda od toho času zdôrazňuje rozmanitosť miestnej kuchyne.

Publikovali už 78 veľkých zväzkov s receptmi pôvodnej aj ľudovej kuchyne. Každý zväzok venovali jednému regiónu, ingrediencii alebo komunite. Ďalších 13 obsahuje tradičné recepty. 

Flickr.com

"Mexická kuchyňa nepotrebuje, aby ju opäť niekto vynašiel. Naopak, potrebuje, aby sa s ňou ľudia zoznamovali, aby ju šírili," zdôrazňuje  Mauricio Ávila.

"V komunite, z ktorej pochádzam, je kuchyňa najdôležitejšou súčasťou domácnosti. Okolo nej sa všetko točí," hovorí Alejandro Ruíz, ktorý vyrastal v obci La Raya v štáte Oaxaca na juhu Mexika.

"To, čo varím, je odrazom, toho, kto som. Aká je moja identita? Oaxaca," vyhlásil tento šéfkuchár vo svojej elegantnej reštaurácii Guzina Oaxaca v hlavnom meste. 

Výhodou Mexika je aj rozmanitosť regionálnych kuchýň. Je omnoho väčšia ako v ostatných štátoch Latinskej Ameriky.

"V Peru sa všetko sústredí v Lime, v Brazílii v Sao Paule a v Riu, v Chile v Santiagu a v Argentíne v Buenos Aires. Mexiko je zastúpené všetkými svojimi regiónmi. Podľa mňa je to najzaujímavejšie z celej Latinskej Ameriky," zdôrazňuje Sasha Correa z Basque Culinary Center.

"Ikonou mexickej gastronómie sú taquerias (reštaurácie, ktoré pripravujú malé tortilly tacos), ide o tradíciu a folklór, " hovorí  Luis Alberto del Valle, šéf mexického reťazca Tizoncito. Minulý rok dokonca tento reťazec otvoril prvú reštauráciu mimo Mexika, v meste  McAllen v Texase.

"Snažíme sa reagovať na trend nostalgie. Pociťujú ju niektorí naši spoluobčania v Spojených štátoch amerických, ktorí vyhľadávajú mexické chute," vysvetľuje.

01 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 04 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 05 - Modified: 2024-04-02 08:31:34 - Feat.: - Title: V Mexiku zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:14