Je pravdepodobné, že si takmer každý nadšenec zdravého stravovania a diét vyberiete jogurt bez tuku. Regionálna dietologička Renee Clerkinová zo Chicaga, to tiež robievala. Dnes však pravidelne je plnotučné výrobky. V skutočnosti jej tento „extra tuk“ pomáha udržať váhu pod kontrolou. Výskum tiež naznačuje, že ženy s normálnou hmotnosťou, ktoré konzumujú plnotučné mliečne výrobky, podľa švédskej štúdie vekom strácajú na váhe viac ako ostatné. TIP: Ak ste prešli na plnotučné mliečne jogurty, sledujte si porcie - šálka plnotučného jogurtu je 160 kalórií, zatiaľ čo šálka bez tuku je 110 kalórií. Plnotučné mlieko obsahuje tiež viac nasýtených tukov - päť gramov na šálku, alebo asi štvrtinu toho, čo odporúča americká spoločnosť Heart Association za deň.Pixabay
StoryEditor

Plnotučné výrobky boli v nemilosti neprávom, štúdie odhalili nové skutočnosti

10.04.2018, 14:20
Autor:
ipip
Sú lepšie nízkotučné alebo plnotučné mliečne výrobky?

Diétológovia skúmajú ich vplyv na vznik obezity, cukrovky aj ďalších ochorení. Výsledky ich štúdií sú rôzne. Niektoré výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí konzumujú plnotučné mliečne výrobky majú nižšiu hmotnosť a menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky, píše Time.

Časopis Circulation uverejnil štúdiu kardiológa, profesora a šéfredaktora Tufts Health & Nutrition Letter Dariusha Mozaffariana a jeho kolegov.

Počas 15 rokov analyzovali krv 3333 respondentov. Išlo o ľudí, ktorí boli súčasťou výskumného projektu Nurses’ Health Study (NHS) a Health Professionals Follow-up Study (HPFS).

Výskum potvrdil, že ľudia, ktorí jedli viac plnotučných mliečnych výrobkov, mali v priemere o 46 percent nižšie riziko vzniku cukrovky, než tí, čo ich konzumovali menej.

Plnotučné výrobky neprávom v nemilosti

"Myslím si, že tieto zistenia, spolu s výsledkami iných štúdií vyžadujú zmenu v politike odporúčania výlučne mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku," hovorí Mozaffarian.

"Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že ľudia, ktorí prijímajú nízkotučné mliečne výrobky, robia lepšie ako ľudia, ktorí jedia plnotučné mliečne výrobky."

Kvôli tomu, že plnotučné mliečne výrobky obsahujú viac kalórií, mnohí odborníci predpokladali, že ich obmedzením sa ľudia vyhýbajú aj riziku vzniku cukrovky.

Štúdie však zistili, že keď znižujeme množstvo tuku, máme tendenciu nahrádzať si jeho nedostatok cukrom alebo inými sacharidmi, ktoré zvyšujú riziko cukrovky.

Mozaffarian zistil, že spojenie medzi príjmom plnotučných mliečnych výrobkov a nižším rizikom cukrovky je nezávislé od prírastku na hmotnosti.

V samostatnej štúdii, ktorú uverejnil časopis American Journal of Nutrition, ďalšia skupina analyzovala účinky plnotučných a nízkotučných mliečnych výrobkov na obezitu.

Výskum zistil, že u žien (štúdia o zdraví žien zahŕňala 18.438 respondentiek), ktoré konzumovali plnotučné výrobky sa znížilo riziko nadváhy o 8 percent.

Mliečne výrobky ako súčasť zdravej stravy?

Spomínané štúdie potvrdili, že v zdravej výžive majú miesto aj plnotučné mliečne výrobky. Experti totiž nerátali s tým, že keď sa človek zameria sa len na vylúčenie tuku (ktorý mal zákonite znížiť množstvo cholesterolu a nezdravých tukov v tele), bude si ho kompenzovať zvýšeným príjmom sacharidov.

"Toto je len ďalší dôkaz, ktorý potvrdzuje, že by sme mali prestať s odporúčaniami, založenými na teóriách o jednej zložke našej stravy. Je dôležité pochopiť, že ide o jedlo ako celok a nie len o jednotlivé živiny," hovorí Mozaffarian.

V tomto súhlasí aj nutričná terapeutka Monika Tělupilová a dopĺňa: "Ak zvládneme mať vyvážený jedálniček, ktorý obsahuje aj viac tučných mliečnych výrobkov, ale dokáže napriek tomu splniť odporúčaný príjem jednotlivých živín a celkovo primeraný energetický príjem, tak je všetko v poriadku. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, že vo vyváženom jedálničku by mali mať svoje miesto, okrem nasýtených živočíšnych tukov, aj tuky rastlinné z kvalitných olejov, orechov a semienok.“

Zjednodušene: ak budú mať ľudia, ktorí konzumujú viac mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, dostatok kalórií, nebudú cítiť hlad a nebudú si pridávať dodatočné kalórie zo sladkých potravín. Je tiež možné, že tuky v mliečnych výrobkoch môžu zlepšiť schopnosť rozkladať cukor z potravy.

Monika Tělupilová však v tomto smere hovorí o tzv. zlatej, strednej ceste: „Myslím, že riešením by bolo odporúčať polotučné mliečne výrobky, než sa dohadovať, či sú lepšie tie plno alebo nízkotučné. Ideálne je zaradiť mliečne výrobky do inak vyváženého jedálnička a všetko by bolo úplne v poriadku.“

Mozaffarian tvrdí, že je potrebné uskutočniť ešte ďalšie štúdie. Až po nich budú môcť odporúčať plnotučné mliečne výrobky s cieľom zlepšiť si zdravie.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:22