Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
05.04.2018, 00:01

Nadmerný smäd, bolesť v boku či priberanie. Ako spoznáte, že jete príliš soli?

Vo vode či v cereáliách? Soľ sa ukrýva aj tam, kde ju nečakáte.

Nadmerný smäd, bolesť v boku či priberanie. Ako spoznáte, že jete príliš soli?
Zdroj: Pixabay

So soľou to rozhodne netreba preháňať. No vedeli ste o tom, že do nášho jedálnička sa potichu vkráda aj bez toho, aby ste použili soľničku? Negatívne účinky nadmerného prísunu sodíka na seba nenechajú dlho čakať. Ako spoznáte, že konzumujete príliš soli?

Soli sa nedá vyhnúť. A to ani vtedy, keď prestanete prisoľovať svoje pokrmy pri varení a pri jedle. Podľa štatistík asi 75 percent konzumovaného chloridu sodného pochádza z priemyselne spracovaných potravín, ako sú údeniny, syry, instantné polievky a omáčky, koreniace zmesi, glutaman sodný, slané pečivo či niektoré minerálne vody, píše iDnes.cz.

Nasledujúce príznaky v galérii by vás mali upozorniť, že je načase radikálne znížiť prísun soli.

​Soľ sa tiež prekvapivo skrýva v sladkom pečive a cukrovinkách, kam sa pridáva pre zvýraznenie sladkej chuti. Zvyšných 25 percent pridáte do jedla pri jeho dochucovaní, alebo ho prijmete v prírodných potravinách.

Často sa ukrýva aj tam, kde by ste ju vôbec nečakali. Platí, že väčšina ľudí, vrátane malých detí, výrazne prekračuje odporúčané normy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by dospelý človek mal prijať denne maximálne 5g soli (2g sodíka), u hypertonikov by toto množstvo malo byť ešte nižšie.

Presoľovanie veľmi negatívne pôsobí na celkový zdravotný stav, zvyšuje riziko komplikácií vysokého krvného tlaku, predovšetkým mozgovej mŕtvice a infarktu. Ohrození sú hlavne tí, ktorí už trpia zvýšeným krvným tlakom. Hrozí tiež nebezpečné priberanie na váhe.

Podľa výskumu odborníkov z Queen Mary University of London pridanie len jedného gramu soli na deň zvyšuje riziko obezity až o 25 percent. Milovníci slanej chuti sú všeobecne častejšie obézni ako tí, ktorí majú svoj príjem soli pod kontrolou.

Soľ sa tiež paradoxne podieľa na vzniku cukrovky. Kuchynská soľ, čiže chlorid sodný (NaCl), je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru, oba tieto prvky potrebujeme pre normálne fungovanie organizmu. Avšak nadbytok sodíka, ako už sme spomenuli, pôsobí nepriaznivo na kardiovaskulárny systém a poškodzuje funkciu obličiek.

Nadmerné solenie navyše ničí chuťové bunky a znižuje citlivosť na slanú chuť. Dostávate sa tak do začarovaného kruhu, ktorý končí zbytočným presoľováním všetkých pokrmov. Príliš veľa sodíka v strave sa skôr či neskôr prejaví na vašom organizme.