Mileniáli , generácia X a generácia Y sa pozerajú na jedlo úplne inak ako ich predchodcovia. Preto aj v roku 2018 budú pribúdať reštaurácie a jedlá v ktorých dominuje rastlinná strava. Od roku 2012 do roku 2016 vzrástol počet vegetariánov o 25 percent a vegálnom až o 257 percent. V obchodoch bude viac a viac nových výbrobkov, pribudnú špecializované reštaurácie s vegánskymi hamburgermi, pizzou či dezertmi. Flickr.com
StoryEditor

Môžete jesť aj nezdravé jedlo. Len pozor, aby ho nebolo príliš veľa, odkazuje odborník

29.03.2018, 16:47
Autor:
lezolezo
Obdobie sviatkov je zložité hlavne pre tých, čo chcú držať diétu.

Okrem príjemných chvíľ trávených s rodinou sú veľkonočné sviatky aj časom zvýšených návštev lekárskych pohotovostí. Bolesti brucha, hnačky a iné tráviace problémy môžu stáť aj za vážnejším ochorením, ako je len bežné prejedenie sa. 

Kombináciou niektorých z týchto príznakov, ktoré spája diagnóza syndrómu dráždivého čreva, inak nazývaného IBS, trpí viac žien ako mužov.

Ako si s tým poradiť nám prezradí odborník MUDr. Peter Minárik, uznávaný gastroentrológ a obezitológ, ktorý sa danému problému venuje už veľa rokov.

Nekonzumujte nárazovo veľké množstvo jedla
„Ak človek skonzumuje množstvo potravy naraz, nezriedka hltavo, nemôže sa potom čudovať, že ho prekvapia zdravotné problémy. Jedinou prevenciou je zdravý jedálny lístok,“ radí Minárik. 

Odporúča vyhýbať sa cukrom a sacharidom ukrytým v potravinách. Ideálne je siahnuť po chudom mäse, zelenine, ktorá nenafukuje a nápojoch, ktoré neobsahujú cukry. Skrátka dopriať si z nezdravých jedál len trochu a potom sa zase vrátiť k zdravému spôsobu života.

„Hlavne cukry a sacharidy spôsobujú v čreve kvasenie, ktoré je následkom nepríjemných tráviacich problémov. Pod pojmom FODMAP sa rozumie pomerne veľká skupina cukrov (napríklad mliečny cukor – laktóza, alebo ovocný cukor – fruktóza), ktoré v prípade, že sa nedokonale a iba v obmedzenej miere trávia a vstrebávajú v tenkom čreve, môžu spôsobovať tráviace problémy.

Tieto sacharidy sa nachádzajú napríklad v pšenici, raži, cesnaku, cibuli a strukovinách, takisto v mlieku a mliečnych výrobkoch, v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, mede, fruktózovom sirupe či náhradných sladidlách.

Rozhýbte svoje telo
Príchod jari je ideálny i na pohyb na čerstvom vzduchu a šport. „Nemusíte bežať hneď do posilňovne, zabehnúť maratón alebo navštevovať tréningy profesionálnych plavcov. Na začiatok postačí aspoň 30-minútová pravidelná prechádzka každý deň – budete mať lepšiu náladu a naštartujete viac svoje trávenie. Potom začnite uvažovať, aká aktivita by vám prinášala najväčšiu radosť, “ radí odborník.

Pravidelný pohyb nielen upravuje našu peristaltiku, ale pomáha aj imunite a zaháňa depresiu. Navyše spoločný čas s rodinou upevňuje rodinné vzťahy.

Črevné baktérie, ktoré udržiavajú náš tráviaci systém v rovnováhe, sú veľmi citlivé a rovnováhu tak môže narušiť nielen zloženie jedálneho lístka, ochorenie a užívanie liekov, ale aj celkový životný štýl a stres.

„Ak nás trápia zažívacie problémy, je vhodné si upraviť črevnú mikroflóru - probiotiká predstavujú vhodný spôsob, ako správnu činnosť čriev podporiť. Odporúčal by som probiotiká, napríklad s obsahom probiotickej kvasinky S. Boulardii. Ich pozitívny efekt spočíva v ochrane črevnej mikroflóry proti patogénnym baktériám a v regulácii imunitného systému nielen v črevách, no aj v celom organizme, “ radí Minárik.

Zlepšenie stavu sa neukáže len v pravidelnosti stolice a brucha bez kŕčov, ale môže pomôcť aj vašej pleti: môžu vám napríklad vymiznúť vyrážky alebo ekzémy, ktoré vás dovtedy dlhodobo trápili.

Nie ste v tom sami
„Téma črevných komplikácií je iste nepríjemná, ale myslieť si, že si naši priatelia nič nevšimli, je dosť naivné. Od toho sú predsa priatelia, aby vám pomohli a poradili. Iste budú radi za dôveru, ktorú im prejavíte tým, že sa im zdôveríte,“ objasňuje gastroenterológ.

Ak ste predsa len nenašli odvahu poradiť sa s odborníkom či blízkymi, existuje viacero stránok, ktoré sa venujú  syndrómu dráždivého čreva.

Na www.cojeibs.sk môžete nájsť nielen test, vďaka ktorému zistíte, do akej kategórie patríte, nájdete tu aj anonymné fórum, v ktorom ľudia riešia tieto ťažkosti. K dispozícii máte aj rady a názory odborníkov.

01 - Modified: 2018-02-24 19:41:33 - Feat.: 0 - Title: Jete slaninu? Tak sa aspoň netvárte, že je to v pohode, odkazuje známy lekár
01 - Modified: 2023-07-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Prvé Centrum funkčných ochorení tráviaceho traktu na Slovensku otvoria v auguste 02 - Modified: 2021-07-19 18:25:42 - Feat.: - Title: Netradičná liečba Covid-19. Pomôže aj transplantácia stolice 03 - Modified: 2021-03-05 17:53:19 - Feat.: - Title: Črevá ako semafor zdravia. Čo sa deje s telom, keď dobre nefungujú? 04 - Modified: 2020-05-25 11:29:05 - Feat.: - Title: Pozor na bolesť brucha! Na prvý pohľad bežné ťažkosti môžu skrývať vážnu chorobu 05 - Modified: 2018-05-18 09:14:28 - Feat.: - Title: Neposlúcha vás trávenie? Veci, ktoré prospievajú hlave aj bruchu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:41