StoryEditor

Bez superpotravín o nič neprídeme. Je to len marketingový ťahák

04.03.2018, 06:00
Keď máme správnu stravu, zlepšíme tým svoju imunitu?

Na jednoduchú otázku odborníci hovoria, že odpoveď je zložitejšia, než by sa zdalo. Veda nie je schopná jednoznačne preukázať, ako konkrétne početné zložky našej stravy ovplyvňujú jednotlivé funkcie imunity.

"Stoja si za tým, že žiadna diéta ani doplnok stravy zásadne neovplyvňujú imunitné reakcie. U detí však strava môže podporiť rozvoj imunity a brániť vzniku alergií. Už prvé jedlo, s ktorým sa človek stretáva, teda materské mlieko, podporuje napríklad rozvoj črevnej sliznice, prostredníctvom ktorej sa stimuluje imunitný systém spojený s črevom. Je tiež dokázané, že dojčenie sa uplatňuje v prevencii infekcií, alergií a autoimunitných ochorení," hovorí nutričná terapeutka Podhorskej nemocnice v Rýmařove Veronika Zehnálková.

Dospelé ľudské telo aj jeho imunitný systém si podľa jej slov poradia s akoukoľvek stravou tak, aby nedošlo k jeho poškodeniu. "Človek to však nepríjemne pocíti. Ak sa stretne imunitný systém v tráviacom trakte s potravou, ktorá by mu mohla uškodiť, aktivujú sa mechanizmy, ktoré podporia vylúčenie potravy z tela, máme hnačku alebo vraciame," pripomína Veronika Zehnálková.

Vitamíny

K normálnej funkcii imunitného systému prispievajú vitamíny A, D, B6, B12, C, a ďalej kyselina listová, meď, selén, zinok a železo. Úplne prirodzene ich nájdeme vo vyváženej strave, pozrite si v galérii v ktorých bežných potravinách sa nachádzajú potrebné vitamíny:

Marketingové kúzla

Reklamy pretriasajú výmysly marketingových kúzelníkov a tie lákajú konzumentov na to, čo radi počujú. A pri módnom slove imunita spozornie každý. A tak zrazu máme na trhu "superpotraviny": hliva, rakytník, arónia - a počujeme, že majú prinajmenšom magický vplyv na imunitu.

"Za superpotraviny sú označované tie, ktoré majú nápadne vysoký obsah nejakého vitamínu, minerálne látky či iné živiny, ktoré sú považované za veľmi prospešné zdraviu. Tento pojem ale nie je jednoznačne odborne určený, nie ešte právne zakotvený. Reklamná masáž potom vytvára dojem, že bez superpotravín nemôžeme byť nikdy zdraví. Väčšina superpotravín je navyše menej dostupná či pomerne drahá. Čo je pre obchodníkov výhodné. Pritom väčšina bežných a cenovo dostupnejších potravín nám poskytne rovnakú, ak nie lepšiu službu," uvádza nutričná terapeutka Zehnálková.

A pripomína spomínaný rakytník. V jeho plodoch je naozaj dvojnásobné množstvo vitamínu C ako v paprike. V pomarančoch je ho dokonca šesťkrát menej ako v rakytníku.

"Ale ako často a v akej podobe - surový alebo tepelne upravený - rakytník zaraďujeme do jedálnička? Vzhľadom na konzumované množstvá sú totiž najvýznamnejšími zdrojmi vitamínu C v našej strave zemiaky, kapusta, kel, špenát a paradajky. A ďalšími bohatými zdrojmi, céčka 'sú brokolica, fenikel, egreše, čierne ríbezle a citrusové plody. Pre veľa ľudí môže byť prekvapivým zistením, že im dá bežná strava vitamínu C dostatok."

Podľa Veroniky Zehnálkovej tiež často vzniká mylný dojem, že keď človek zje superpotravinu, tak je vlastne zachránený, nemusí sa ďalej snažiť a môže v pohode zjesť tučné, vyprážané a presladené potraviny podľa ľubovôle. A bude štíhly a zdravý. Nebude.

"Superpotraviny nám neuškodia a môžu byť vítaným spestrením jedálneho lístka, ale nutné rozhodne nie sú. Skôr než na vyhľadávanie zázračných potravín by sme sa teda mali zamerať na pestrú skladbu jedálnička a pravidelný pohyb," pokračuje nutričná terapeutka.

Pozor nielen na hladovku

Internet je plný občas aj nebezpečných rád, ako si posilniť imunitu a zároveň ešte treba schudnúť. Jednou z nich je hladovka. Iba pijeme a hodiny nejeme nič.

"Netuším, akým spôsobom by mohla byť hladovka prospešná imunitnému systému. Pri nej strácame žiaducu svalovú hmotu. Naopak je všeobecne známe, že u podvyživených osôb sa imunita oslabuje. Hladovka nie je postup, ktorý by som odporúčala," pokračuje Veronika Zehnálková.

Žiadna diéta podľa jej slov zásadne neovplyvňuje imunitné funkcie. Na náš zdravotný stav ale má nepriaznivý vplyv nesprávna strava, nedostatok pohybu, alkohol, tabak.

No a naopak nič nové - prospieva mu pestrá, čerstvá a primeraná strava, dostatok pohybu ideálne na čerstvom vzduchu, dostatočný spánok.

"Sama dbám na pestrú stravu, dostatok pohybu a spánku, duševnú pohodu a nepodceňujem počasie, keď si vyberám oblečenie. Ale nezaoberám sa tým, nakoľko tým ovplyvníte priamo svoj imunitný systém. Dôležitý je pre mňa celkový zdravotný stav," uzatvára Veronika Zehnálková.

01 - Modified: 2018-05-05 07:30:51 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny nejedzte surové. Hrozia vám zdravotné problémy alebo otrava 02 - Modified: 2019-10-28 08:30:21 - Feat.: 0 - Title: Vedci sa zhodli. Toto sú najzdravšie potraviny sveta a bravčová masť je v top desiatke 03 - Modified: 2018-02-28 11:13:41 - Feat.: 0 - Title: Máte radi kebab? Väčšinou jete zmrazený polotovar s množstvom aditív
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:48