Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.02.2018, 00:01

Vedci sa zhodli. Toto sú najzdravšie potraviny sveta a bravčová masť je v top desiatke

Zoznam vychádza z viacerých vedeckých štúdií. Tieto potraviny sú údajne najzdravšie na svete.

Možno najprekvapivejšiou potravinou z celej stovky je bravčová masť, ktorá obsadila ôsme miesto. Podľa BBC ide o "dobrý zdroj vitamínov skupiny B a minerálov. Bravčová masť je pritom menej nasýtený a zdravší tuk ako masť jahňacia alebo hovädzia."
Zdroj: Flickr

Zdravé jedlo môže v rôznych kontextoch znamenať rôzne veci. Ale dá sa o niektorých potravinách povedať, že sú to tie úplne najzdravšie? Autori z britskej BBC veria, že áno.

Zostavili zoznam stovky potravín, ktoré by z výživového hľadiska mali byť pre ľudí najprospešnejšie. Vychádzali predovšetkým zo štúdie kórejských vedcov, ktorí preskúmali približne tisíc rozličných potravín, píše iDnes.

Víťaznú desiatku tvorí zmes známych aj exotických potravín, ktoré nájdete v galérii: 

​Systematicky ich ohodnotili a zanalyzovali údaje, ako je obsah potrebných živín alebo ich kombinácia. Vitamíny, minerály a ďalšie užitočné látky totiž telu najviac prospievajú, keď sú správne "namixované", argumentujú výskumníci.

Kórejskú štúdiu autori doplnili aj informáciami z dva roky starej päťdielnej Encyklopédie jedla a zdravia, ale aj dátami, ktoré mala k dispozícii Poľnohospodárska výskumná služba pri americkom Ministerstve poľnohospodárstva.

Výsledkom je rebríček, ktorý predstavuje sto potravín, ktoré môžeme považovať za najzdravšie.

Je to hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby a morské plody, ale v prvej desiatke prekvapí napríklad aj bravčová masť.

Zelenina a lahôdky z mora

Stovku uzatvárajú "klasiky" ako sladké zemiaky, tekvice, ružičkový kel, brokolica a karfiol, figy či zázvor. O niečo vyššie jea bežná zelenina - mrkva, pór,  alebo paradajky, strieda sa s morskými a riečnymi plodmi. Do rebríčka sa dostala aj chobotnica (pri ktorej však autori upozorňujú aj na možnosť alergickej reakcie alebo otravy), rôzne druhy lososa, tuniaka, makrely a pstruha.

Našinca poteší kapor, ktorý zaujal 81. miesto. "Má vysoký podiel bielkovín, okolo osemnásť percent. Tuku je v ňom menej ako šesť percent a neobsahuje žiadny cukor," chváli ho BBC.

Na vyšších priečkach nájdeme napríklad sleďa, ktorý sa vďaka veľkému podielu omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyšplhal na 43. miesto, alebo morského vlka, ktorý je ešte o stupienok vyššie.

Pokiaľ ide o plody mora, zďaleka to nie je všetko. Ikry, ktoré sú okrem "dobrých" tukov bohaté aj na vitamín B12, obsadili 38. miesto. V prvej tridsiatke nájdeme rôzne druhy mušlí, tresku alebo sladkovodnú šťuku. 

Listy a bylinky nikdy nesklamú

V prvej päťdesiatke sa okrem rýb, mušlí a mnohých strukovín umiestnila predovšetkým listová zelenina a rôzne druhy byliniek. Chybu neurobí ten, kto do svojho jedálnička zaradí čínsku kapustu, hlávkový či rímsky šalát, kaleráb alebo ružičkový kel - ten sa ako bohatý zdroj fosforu, železa, vápnika i vitamínov A a C dostal na 31. miesto.

Špenát obsadil dokonca dve pozície: čerstvý je na 45. priečke, mrazený na dvadsiatej štvrtej. V oboch prípadoch autori chvália obsah minerálov a vitamínov (najmä prospešnej kyseliny listovej alias vitamínu B9), ale tiež karotenoidov: farbív, ktoré majú prirodzené antioxidačné účinky.

A prečo je mrazený špenát vyššie? "Keď sa čerstvý špenát skladuje v izbovej teplote, môže stratiť výživovú hodnotu. Zamrazenie v ňom živiny udrží," vysvetľujú autori.

Bylinkám kraľuje petržlen, žerucha, ktorá je veľmi bohatá na železo, koriander a tiež bazalka. Dvadsiate tretie miesto si držia púpavové listy, ktoré sú podľa výskumníkov skvelým zdrojom vitamínu A, vitamínu C a vápnika.

Trináste miesto patrí menej známej byline - potočnici, ktorej sa niekedy hovorí tiež žerucha potočná.

Táto vodná rastlina, ktorá je u nás chránená, je cenným zdrojom minerálov aj pre tých, čo trpia ich nedostatkom. Okrem iného obsahuje železo a draslík, ale aj jód a vitamíny A, C, D a E.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.