Nadmerný a stálý stres zvyšuje hladiny kortizolu v tele, čo podľa odbornej štúdie publikovanej v Biological Psychiatry môže viesť k vysokému krvnému tlaku, bolesti na hrudi, spomalenému metabolizmu a zvýšeniu hmotnosti. Všetky tieto zdravotné problémy potom skracujú životnosžť a prispievajú k chorobám súvisiacim s vekom. „Stres výrazne ovplyvňuje mnoho pochodov v našom tele. Pokiaľ človek dlohodobo zotrváva v napätom stave, môže to negatívne ovplyvniť jeho zdravie. Objaviť sa môže ztuhnutosť svalov, nespavosť, problémy s trávením, zvýšený krvný tlak, problémy so srdcom. Navyše sa k stresovým situaciám pridružujú aj ďalšie negatívne faktory, ktoré ovplyvňujú potom naše zdravie, a to napríklad fajčenie, alkohol či nezdravá strava,“ dodala Monika Bartolomějová, nutričná špecialistka.Pixabay
StoryEditor

Prečo pri strese priberáme?

03.02.2018, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Za priberaním na váhe nie je len nenásytnosť, ale často aj stres.

Všetci vieme, kvôli čomu priberáme. Keď skonzumujeme viac kalórií, než koľko spálime energie. Táto rovnica je síce pravdivá, ale neponúka odpoveď na zaujímavejšie otázku: Prečo sa vlastne prejedáme?

Prečo cítime túžbu zjesť ten kúsok torty alebo čokoládovú tyčinku, aj keď vieme, že toho o pár minút neskôr budeme ľutovať? Je to len nenásytnosť, alebo sa v nás odohráva ešte niečo iné?

Ako píše spravodajský server BBC News, sebakontrola je síce dôležitá, ale hromadia sa dôkazy, že pri priberaní na váhe hrá dôležitú úlohu stres.

Stres je ďalšou príčinou priberania

Chronický stres narušuje spánok a zvyšuje hladinu krvného cukru. To vedie k návalu hladu a vyhľadávaniu jedla ako útechy. Následkom je ďalšie narušenie spánku, ešte vyššia hladina stresu a ešte viac narušená hladina krvného cukru. To postupom času môže viesť nielen k nezdravému množstvo telesného tuku, ale tiež k cukrovke druhého typu.

Keď jeme, tak sa naša hladina krvného cukru zvýši. U zdravých ľudí sa zase rýchlo vráti do normálu. Nedávna štúdia tvrdí, že ak je človek v strese, trvá hladine krvného cukru tri hodiny, než sa vráti naspäť. Zhruba šesťkrát dlhšie ako počas dňa bez stresu.

Telo sa dostane do nastavenia "uteč, alebo bojuj"

Príčinou, prečo sa to deje, je skutočnosť, že v strese telo prechádza do nastavenia "uteč, alebo bojuj". Inými slovami si telo myslí, že je terčom útoku, a uvoľní do krvi glukózu, aby dodalo energiu svalom buď na obranu, alebo na útek do bezpečia.

Ak túto energiu nepotrebujeme na útek do bezpečia, pošle pankreas do tela inzulín, aby hladinu cukru znovu znížil.

Kvôli zvýšenej hladine inzulínu a klesajúcemu množstvo krvného cukru dostaneme hlad. To je tiež dôvod, prečo má človek pri strese neodolateľnú chuť na niečo sladké. To isté sa stane, keď v noci zle spíme.

Za spánkovú poruchu môže aj priveľa kalórií

Nedávna štúdia, ktorú vykonali vedci z londýnskej King 'College zistila, že pri spánkovej deprivácii človek denne priemerne skonzumuje o 385 kalórií viac než obvykle, čo zodpovedá zhruba kalóriám obsiahnutým vo veľkom muffine.

Neodolateľná túžba po jedle prenasleduje aj deti, ak nemajú dostatok spánku. Pri inej nedávnej štúdii vzali vedci malú skupinu troj a štvorročných deti, ktoré boli všetky zvyknuté spať po obede.

Nielenže im nedovolili po obede si zdriemnuť, ale aj nechali hore zhruba o dve hodiny dlhšie, než deti bežne chodili do postele.

Nasledujúci deň deti zjedli o 20 percent viac kalórií ako obvykle, predovšetkým viac cukrov a sacharidov. Ďalší deň už mohli spať, ako dlho chceli. Napriek tomu ešte ďalší deň skonzumovali o 14 percent viac kalórií ako obvykle.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 00:38