Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
31.01.2018, 09:00

Milujete med aj syr? Dajte ich dohromady, radí známy slovenský včelár

Pri tomto originálnom párovaní jedál však platí zopár pravidiel.

Milujete med aj syr? Dajte ich dohromady, radí známy slovenský včelár
Zdroj: Včely sv. Ambróza

U včelára Štefana Slezáka je med aj syr mimoriadne obľúbený. Keďže má päť detí, v rodine prišlo ku kombinovaniu rôznych chutí prirodzene: "Všetci sme boli prekvapení ako vynikajúco sa tieto chute dopĺňajú."

V ich rodinnom včelárste Včely svätého Ambróza majú deväť druhov medov a obchody ponúkajú množstvo syrov. Takže kombinácií na experimentovanie bolo neúrekom. 

"Mäkké syry ako encián, camembert, brie alebo kozí syr sa najlepšie dopĺňajú s agátovým a citrusovým medom. Med z bieleho agátu má jemnú kvetovú vôňu s ovocným nádychom a jeho chuť má sladké vanilkové tóny.

​​ Citrusový med má vôňu, v ktorej poznať kvety z ktorých pochádza - pomaranče, citróny, limetky, grep a mandarínky. Chuť má ovocné a kvetové tóny," vysvetľuje Slezák. 

Naopak, polotvrdé a tvrdé syry ako eidam, gouda, čedar alebo aj orieškovo voňajúci ementál sa najlepšie dopĺňajú s medmi s veľmi intenzívnou vôňou. "Napríklad s tymiánovým (materina dúška). Tento med je známy svojou veľmi intenzívnou arómou so živicovými, bylinnými, slanými chuťami; pripomínajú tropické ovocie, datle a biele korenie. K tvrdému čedaru ani nepotrebujete chlieb - odlomte si kúsok syra a naberte si naň trošku medu."

Zdroj: Včely sv. Ambróza

​V rodine Štefana Slezáka vyskúšali aj syry s modrou plesňou ako niva, roquefort a gorgonzola. Po experimentovaní a "výskume" zistili, že najlepšie pasujú s levanduľovým medom, ktorý je veľmi jemný a nevtieravý.

Zdroj: Včely sv. Ambróza

"Tento med má kvetovú, veľmi príjemnú vôňu a jeho chuť má tóny figy a marakuje. Je to vynikajúca kombinácia intenzívnej chuti syra s jemnou sladkosťou medu."

​Ak sa chystáte experimentovať, no máte strach, na začiatok platí, že s medom to netreba preháňať. Stačí iba zopár kvapiek. Tie vhodne doplnia slanú chuť syra: "Nebojte sa experimentovať ani s výraznými alebo "smradľavými" druhmi syra ako limburger - levanduľový med bezpečne skrotí ich intenzitu."