StoryEditor

Hmyz bude hospodárskym zvieraťom. Ľudia ho chcú chovať na jedlo

31.01.2018, 07:00
Autor:
ČTKČTK
U našich susedov sa pripravuje zmena. Právna úprava však zatiaľ nie je jasná.

V Česku sa v budúcnosti možno bude chovať hmyz ako ľudská potrava.  Novelu veterinárneho zákona, ktorá by reagovala na novú európsku legislatívu, pripravuje Štátna veterinárna správa (SVS).

Hoci sa už v súčasnosti na kulinárskych festivaloch objavujú vyprážané cvrčky alebo šváby, podľa veterinárov je ich právna úprava nejasná, uvádza iDnes.

Podľa úradu je v súčasnej dobe už sedem chovateľov, ktorí však zatiaľ všetky svoje produkty vyvážajú mimo republiky do ďalších členských štátov EÚ.

Kedy by mohla nová úprava začať v Česku platiť, ešte nie je známe, čaká sa na stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a na následné vyhodnotenie Európskou komisiou. Petr Lemberk, MAFRA

"Pripravujeme veľmi drobné zmeny vo veterinárnom zákone, kde stanovíme, že hmyz je hospodárske zviera, aby sa na neho vzťahovali podmienky pre chov ako pre hospodárske zvieratá. A pretože výroba potravín z hmyzu je výroba potravín živočíšneho pôvodu, stanovíme v zákone, že producenti musia mať povolenie. 

Ak to budú drobnochovatelia, tak s určitými výnimkami, ak budú prevádzkovať zážitkovú degustáciu v reštauráciách, tak pre nich budeme mať isté úľavy," uviedol riaditeľ odboru veterinárnej hygieny a ochrany verejného zdravia Jan Váňa.

Podľa nového európskeho nariadenia, ktoré platí od tohto roku, sa považuje hmyz za potravinu nového typu. "Predchádzajúci stav viedol k tomu, že k výrobe potravín z hmyzu pristupoval každý štát EÚ odlišne, niektoré ich povolili, iné ignorovali," dodal zástupca tlačového hovorcu SVS Petr Majer.

Teraz by sa mal stav zjednotiť. Komisia by mala vydať na základe odporúčaní EFSA zoznam potravín nového typu, na ktorom budú iba tie, u ktorých sa nezistí žiadne riziko pre ľudské zdravie.

Podľa Váňu sú zatiaľ návrhy, aby sa na zoznam zaradili dva druhy potemníka - múčneho a stajňového - a tri druhy cvrčkov - domáce, žeriavotvaré a banánové.

Veterinári tak zatiaľ čakajú, ako sa komisia rozhodne. Hoci sa už v súčasnosti na gurmetských festivaloch objavujú vyprážané cvrčky alebo šváby, podľa veterinárov je ich právna úprava nejasná.

Hmyz určený na konzumáciu je podľa kuchára Milana Václavíka špeciálne vyživovaný. Stravníkovi potom dodá veľkú dávku bielkovín. Hmyz určený na konzumáciu je podľa kuchára Milana Václavíka špeciálne vyživovaný. Stravníkovi potom dodá veľkú dávku bielkovín. Petr Lemberk, MAFRA

"Podľa súčasnej právnej úpravy by reštaurácie ponúkajúce hmyz ako pokrm nemali existovať, avšak súčasný stav je tolerovaný vzhľadom k nejasným podmienkam bývalej legislatívy a pomerne jasným podmienkam legislatívy budúcej," dodáva SVS.

Cvrčky by sa tiež mohli používať napríklad po rozdrvení ako múka. Napríklad start-up Sens ponúka proteínové tyčinky práve s múkou zo cvrčkov. Do nich sa ale dováža múka z Thajska.

V ČR sa bežne predávajú cvrčky v zverimexoch ako potrava napríklad pre gekončíky alebo chameleóny. V tomto prípade nie sú považovaní za potravinu pre ľudskú spotrebu, právna úprava by sa ich tak týkať nemala. Ľudia si tiež niekoľko druhov cvrčkov správajú ako potravu pre ďalšie zvieratá i doma.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:48