Chlieb je najlepšie uskladniteľný v mrazničke, kde vám v zásade vydrží neobmedzene. Umiestnenie voľne v kuchyni je tiež možnou alternatívou, ak ho v čo najkratšom čase skonzumujete. Ale ak ide o chladničku, odsúdite ho veľmi rýchlo k splesniveniu.Pixabay
StoryEditor

Bez lepku a laktózy. Ľudia často vyraďujú potraviny z jedálnička bezdôvodne

29.01.2018, 11:28
Autor:
ČTKČTK
Vyradením jedného druhu potravín sa môže škála tých, ktoré telo odmieta, naopak rozšíriť.

Ľudia vyraďujú mnohé potraviny podľa výživovej poradkyne Moniky Tělupilovej z jedálnička bezdôvodne, často pod dojmom rôznych módnych vĺn. 

"Pod tlakom módnej vlny veľa ľudí zbytočne a bezdôvodne vylučuje niektoré potraviny z jedálnička. Môže to ale viesť k tomu, že je potom ich strava nevyvážená," vysvetlila poradkyňa.

Potravinové alergie či intolerancie má od lekára diagnostikované len časť tých, čo napríklad lepok alebo laktózu odmietajú. Zdravé telo s dostatočne pestrým zložením baktérií v tráviacom trakte môže podľa Márie Vilánkovej, ktorá sa zaoberá detoxikáciou organizmu, prijímať v rozumnej miere všetky druhy potravín.

"Potraviny, ktoré nemôžem jesť, by som mal postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžem jesť, rozširovať," vysvetlila. Ľudia zo svojej stravy často vylučujú napríklad lepok alebo laktózu.

Lepok je ale nebezpečný len pre pacientov s diagnostikovanou celiakiou, teda poruchou imunity. Tí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, ich strava sa nesmie kontaminovať ani stopovým množstvom lepku.

Podľa európskych štatistík trpí celiakiou asi percento populácie. Praktický lekár ju môže odhaliť rozborom krvi zameraným na lepok a potom gastroenterológ z odobratej vzorky sliznice tenkého čreva.

V názoroch na škodlivosť či prospešnosť lepku pre zdravého človeka sa odborníci rôznia, podobe ako v prospešnosti pitia mlieka, ktoré obsahuje mliečny cukor, laktózu.

Alergie môžu byť tiež napríklad na vajcia, orechy, kakao, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kým alergie sa prejavujú najmä svrbením, žihľavkou alebo opuchom, zvracanie a hnačka môžu signalizovať ako alergiu, tak intoleranciu, ktorá znamená nedostatok enzýmov potrebných pre správne trávenie konkrétnej potraviny.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:21