Flickr.com
StoryEditor

Bez telefónu sa už nevieme ani najesť. Tretina ľudí sa pozerá do mobilu na raňajky, na obed aj na večeru

25.01.2018, 12:15
Autor:
lezolezo
Je možné, že aj práve teraz jete a čítate tento článok.

Až tretina ľudí sa už ani nedokáže najesť bez toho, aby sa pozerali na telefón. Tvrdí to najnovší prieskum The Digitalhub, ktorý skúmal stravovacie návyky 2 tisíc Američanov. 

29 percent respondentov potvrdilo, že mobilný telefón sprevádza každé ich jedlo. A aby toho nebolo málo, polovica potvrdila, že telefón patrí k väčšine jedál ich dňa. Iba 17 percent priznáva, že na stole nikdy nemajú svoj smartfón. 

Štúdiu si objednala spoločnosť Nutrisystem, ktorá je popredným poskytovateľom služieb a produktov, ktoré majú smerovať k zníženiu telesnej hmotnosti. Výskum potvrdil, že sa pri jedení často rozptyľujeme a takéto správanie sa stáva čoraz bežnejším. 

Realita je taká, že 35 percent ľudí vo veku od 18 do 23 rokov nemôže bez telefónu žiť, je súčasťou každého ich jedla či nápoja. Čím je človek starší, tým sa toto percento znižuje. 

No problém sa ešte stupňuje. Nie sú to iba telefóny, čo rozptyľujú naše stravovanie.  Až 71 percent ľudí v prieskume potvrdilo, že pri jedení veľmi často pozerá televíziu. 

A čo robí naše jedlo príjemnejším? Američania v tom majú jasno (a u nás by zrejme prieskum nedopadol inak): pri jedle radšej sledujú televíziu, ako by hovorili s priateľmi a s rodinou. 

Aký vplyv má naše správanie?

Veľký. Rozptyľovanie sa pri jedle ovplyvňuje kvalitu samotných potravín, pôžitok z toho, čo jeme, dokonca aj možstvo, ktoré skonzumujeme. Sme neustále v pohybe a jeme tak rýchlo, že nemáme čas počúvať naše telo. To nám samo naznačí, že má dosť a mali by sme prestať jesť. 

"Už predchádzajúci prieskum ukázal, že ak si jedlo vychutnávame a dávame pozor na to, čo jeme, pomôže nám to schudnúť, konzumujeme totiž menej kalórií a tukov," povedal Courtner McCormic, hlavný diétológ Nutrisystem.

Sústredenie sa na mobil a televíziu odpútava našu pozornosť od samotného jedla. Ak sme mysľou inde ako pri obede, nemáme pod kontrolou množstvo jedla, ktoré sme skonzumovali, čo má dopad na naše zdravie. 

"Čo jeme, koľko jeme a ako často - to sú tri základné otázky, na ktoré sa musíme sústrediť, ak chceme schudnúť. No problémom je ešte jeden faktor - ako jeme. A to je tak isto dôležité. Začína sa to tak, že odložíte telefón a vypnete televízor."

Ak tieto pravidlá nedodržiavate, prejedáte sa. Výskum potvrdil, že takmer polovica dospelých priznáva, že netuší, aká je správna veľkosť porcie. 

01 - Modified: 2018-01-19 10:06:10 - Feat.: 0 - Title: Slanina či káva. Tieto jedlá sú považované za nezdravé, ale podľa odborníkov je to naopak 02 - Modified: 2018-01-22 12:24:51 - Feat.: 0 - Title: Kalorická strava mení fungovanie mozgu, rozvíja sa odolnosť voči inzulínu 03 - Modified: 2018-01-24 10:00:16 - Feat.: 0 - Title: Návrat k jednoduchosti, menej mäsa aj odpadu. Tieto trendy v súčasnosti vládnu gastronómii
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:04