flickr.com
StoryEditor

Pili ste už francúzsku whisky? Vyrábajú ju v starých páleniciach a zreje v sudoch od šampanského

06.01.2018, 12:00
Autor:
ČTkČTk
Čerešňovica, mirabelkový likér, slivovica.

Ovocné pálenky majú na východe Francúzska dobrú povesť. V Alsasku sa šesť historických páleníc rozhodlo pre zmenu. Pustili sa do výroby whisky. Píše o tom agentúra AFP. 

"Mali sme v rukách všetky karty: destilačné prístroje, dubové sudy, vodu z Vogéz a slad z jačmeňa zo susedného pivovaru. Stačilo sa len do toho pustiť," vysvetľuje Jean Metzger, jeden z vedúcich pracovníkov pálenice Bertrand v mestečku Uberach.

Na stenách tohoto podniku, ktorý založili v roku 1874 vystavujú desiatky ocenení za pálenky z hrušiek a sliviek.

Žiadna cena však nepatrí pálenke zo sladu: "Už sa nenaháňame za medailami," uisťuje majiteľ pálenice vo svojom sklade, kde je 250 sudov z francúzskych dubov. Všetky sú plné nápoja, ktorý bude zrieť aspoň tri roky. Až potom sa z neho stane whisky.

Predtým boli v sudoch ovocné pálenky, vína, koňaky, aperitívy ale aj šampanské. Napríklad Uberach Single Cask Jaune vďačí za svoju jantárovú farbu starnutiu v sude od žltého vína z Arbois.

"Kvalita konečného výrobku závisí predovšetkým od vlastnosti sudu," zdôrazňuje Jean Metzger, ktorý vyhľadáva mimoriadne sudy po celom svete. 

"Sme vinárskou oblasťou a máme prístup k vynikajúcim sudom. Ako prvý sme začali vyrábať stopercentne alsaskú whisky zo sudu, ktorý pochádza z mestečka Husseren-les-Châteaux v Alsasku," hovorí Metzger.

Starnutie nápoja zabezpečuje majster destilátor Laurent Osswald. Surovinu kupuje v obecnom pivovare, ide o bioslad z jačmeňa bez chmelu, hovorí.

Po fermentácii sa nápoj dvakrát destiluje v malých medených destilačných prístrojoch firmy Bertrand. Takto sa z jačmeňa získa ľahká pálenka. Prelievajú ju do rôznych sudov, aby získala charakter.

V roku 2006 predávali prvú whisky z Uberachu v obchodoch firmy Bertrand. Potom nasledovali ďalšie.

"Dnes si už každý tretí zákazník kupuje whisky," tvrdí Jean Metzger a dodáva, že výrobu ovocných páleniek na nejaký čas úplne prerušili.

Alsasko je zároveň historickým pivovarníckym regiónom a významným producentom ovocných páleniek. Sú veľmi jemné a delikátne.

Teraz sa chce spolu s Bretónskom stať priekopníkom francúzskej whisky, vysvetľuje riaditeľ Federácie francúzskej whisky  Philippe Jugé. Do výroby sa pustila asi desiatka producentov ovocných páleniek. 

"Dopyt a predaj stále rastú," teší sa Régis Syda, predseda zväzu alsaských liehovarníkov a likérnikov.

"Produkcia ani zďaleka nedosahuje taký objem ako je to v Írsku alebo v Škótsku, ale alsaská whisky priťahuje. Dokonca aj zahraničných klientov," vyhlasuje.

Od roku 2015 má región chránené geografické označenie, aby mohol rozvíjať svoje podmienky na výrobu liehových nápojov. Alsaská whisky musí pochádzať z jačmenného sladu z regiónu a musí sa tu aj vyrábať.

Šesť páleníc presne dodržiava záväznú procedúru výroby, ktorá je zárukou kvality, uvádza Metzger. Je optimista a verí, že ich whisky si nájde miesto vedľa japonských a škótskych gigantov.

01 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Najdrahšia slovenská whisky je predaná: Fľašu vydražili za takmer 1 700 eur 02 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 03 - Modified: 2023-11-18 20:26:27 - Feat.: - Title: Takmer sto rokov stará whisky sa na aukcii predala za rekordných 2,2 milióna libier 04 - Modified: 2022-12-19 14:09:44 - Feat.: - Title: Návrat do hlavného mesta Vianoc. Štrasburg oživuje po terore a pandémii 450-ročné trhy 05 - Modified: 2021-08-03 11:31:48 - Feat.: - Title: Škótsky liehovar chce byť eko. Autá poháňa odpadom z výroby whisky
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:23