StoryEditor

Šéfkuchári mieria do školských jedální. Ukážu kuchárkam, že variť sa dá aj inak

05.01.2018, 09:43
"Musíme začať od detí," hovorí šéfkuchár Vojtech Artz.

Málo peňazí, prísne predpisy a staré receptúry, to sú podľa Vojtecha Artza, ktorý sa nedávno stal prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, hlavné problémy školských jedální. 

"Sú tam mantinely, v ktorých sa musíte hýbať, všetko musí schvaľovať ministerstvo, no chceme hlavne zmeniť myslenie ľudí, ktorí pracujú v školských jedálňach," tvrdí známy šéfkuchár. 

Mnohé kuchárky pracujú na jednom mieste desiatky rokov, nemajú časť preškoľovať sa a sledovať moderné trendy. Aj preto varia stále tie isté jedlá. Šéfkuchári z najlepších reštaurácií preto prídu za nimi a ukážu im ako inovovať jedlá a ako používať nové technológie. 

"Je pravda, že ani najmodernejšia technológia nenavarí a nedochutí jedlo, no veľmi pomôže, keď nemusíte vláčiť ťažké hrnce. Práca môže byť ľahšia, no treba sa naučiť ovládať ich. Jedlo je iba v našej hlave. Cesta je ukázať im, čo je trendy. Deti nám predsa nemôžu neustále diktovať, čo by chceli jesť. Ak by sa oni mali rozhodnúť, varili by sme iba hranolky, burgery či palacinky.  Musíme im ukázať, že existuje aj niečo iné," hovorí. 

Vojtech Art v rozhovore v HNtelevízii hovorí: 

  • prečo nám školské jedálne znechutili špenát?
  • prečo kuchárky v jedálňach nechcú variť ryby?
  • ako sa dá pripraviť obed, ak rodič prispeje iba 1,20? 
  • ako dotiahnuť do škôl mladých kuchárov? 

01 - Modified: 2017-12-23 06:51:08 - Feat.: 0 - Title: Známy šéfkuchár Artz: Kupujeme si drahé autá aj oblečenie a potom si dáme menu za 2,90 eura?
01 - Modified: 2018-01-09 13:21:10 - Feat.: - Title: Problém iPhonov od Apple naberá na obrátkach. Žalôb a nespokojných zákazníkov pribúda
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:30