StoryEditor

Známy šéfkuchár Artz: Kupujeme si drahé autá aj oblečenie a potom si dáme menu za 2,90 eura?

23.12.2017, 10:01
Ktoré reštaurácie odporúča a do ktorých by naopak nevkročil?

"Mladá generácia vníma Vianoce trochu inak. Viac si dávajú pozor na stravu, viac športujú ako tí starší. Kedysi u nás muselo byť veľa jedla, veľa hojnosti, na východe Slovenska aj desať - trinásť jedál," hovorí o sviatočnej gastronómii známy šéfkuchár Vojto Artz. 

Podľa neho každý by mal poznať čo mu robí dobre a čo nie. "Je len na nás, čo zjeme. Či čerstvú rybu alebo údené," zdôrazňuje. 

Aká je úroveň gastronómie u nás? Chodí aj šéfkuchár do reštaurácií? Dá sa vôbec očakávať kvalitné jedlo za 2,90? 

Pozrite si celý rozhovor so Vojto Artzom v HN televízii. Prezradí, ktoré reštaurácie sú jeho obľúbené a do ktorých by nikdy nevošiel. 

"Vyberám si reštauráciu podľa šéfkuchára," hovorí Artz. Ak chceme dobré denné menu za 3 eurá ho nedostaneme, musíme investovať minimálne 6 eur. 

"Na obed rád zájdem do Albrechtu, na večeru do Fou Zoo a ak chcem ísť na pivo, hľadám tankové," odporúča Artz. 

"Je to o atmosfére, ja by som normálne zakázal v reštaurácii pozerať do mobilov. Človek sleduje mobil alebo číta noviny a nezaujíma ho, čo zje," kritizuje zákazníkov. 

Podľa Artza všetko však ide k lepšiemu. Čoraz viac spoznávame aj gastronómiu a žiadame kvalitu. "Ja mám rád aj vyprážaný syr, aj rezne. Ale musia byť pripravené z kvalitných surovín. Niektorí však iba chcú naplniť svoju potrebu a najesť sa a je jedno z čoho." 

Odporúča, aby reštaurácie zmenšili porcie a aby ľudia ochutnali viac jedál. Cieľom by nemalo byť zjesť veľa, ale vychutnávať si dobré jedlo. A ako sa vyhnúť zlej reštaurácii? "Treba obísť reštauráciu, ktorá je prázdna, o niečom to vždy svedčí. Buď je tam zlá obsluha, alebo sa tam zle varí. Ďalšia vec je dlhý jedálny lístok. Ako môže kuchár pripraviť 130 jedál? To sa nedá? Nemôžem pripraviť 10 druhov polievok. Reštaurácia môže mať aj 5-6 jedál," hovorí šéfkuchár. 

01 - Modified: 2021-06-13 11:24:57 - Feat.: - Title: Známy šéfkuchár Vojto Artz pre HN: Aby gastro prežilo, potrebuje od štátu cielenú pomoc 02 - Modified: 2017-12-23 06:50:15 - Feat.: - Title: Známy šéfkuchár Artz: Kupujeme si drahé autá aj oblečenie a potom si dáme menu za 2,90 eura? 03 - Modified: 2018-01-05 08:52:06 - Feat.: - Title: Šéfkuchári mieria do školských jedální. Ukážu kuchárkam, že variť sa dá aj inak
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:03