Pixabay
StoryEditor

Na sviatky si doprajeme všetci. Odborníci na výživu však tentokrát potešia mnohých

07.12.2018, 23:00
Autor:
ipip
Ak zaradíme do sviatočného jedálnička tradičné pokrmy, ktoré bežne nekonzumujeme, tak by nás nemali ohroziť.

Najdôležitejšia je veľkosť porcie a frekvencia konzumácie týchto jedál. Ak podávame štandardné či menšie porcie a zbytočne sa neprejedáme, nemáme sa čoho obávať.

V prípade, že už máme nejaké zdravotné problémy, tak by nám konzumácia veľkého množstva nevhodného, ​​rôznorodého jedla ešte v kombinácii s pitím alkoholu nemusela urobiť dobre.

Treba si na Vianoce dopriať?

Pri zdravotných problémoch je teda na mieste značná obozretnosť. Určite sa oplatí vyhnúť problematickým pokrmom. Ak si chceme dopriať typické dobroty bez úpravy receptúry, tak je vhodné aspoň prispôsobiť veľkosť porcie a zaradiť viac pohybovej aktivity.

Minimálne pravidelné prechádzky. Tiež je dobré z bežného stravovacieho režimu neodbočovať častejšie, než len na sviatočné dni.

Rozhodne to nie je nevyhnutné, ale väčšinou majú ľudia spojené stretávania s rodinou, priateľmi s konzumáciou veľkého množstva jedla a pitia.

Ak nechceme po sviatkoch riešiť nadbytočné kilogramy, tak by bolo vhodné hľadať hodnotu vianočných sviatkov skôr v spoločne strávenom čase s blízkymi, nie v konzumácii často energeticky bohatej stravy.

Stačí nahradiť jednu dve suroviny

Často si jednoduchými úpravami v jedle môžeme pomôcť a pokrm kaloricky odľahčíme. Tým si nielen ušetríme nadmerný prísun energie, ale tiež môže byť pre nás pripravené menu ľahšie na trávenie.

Z tradičných pokrmov môžeme zemiakový šalát spojiť jogurtom namiesto majonézy, rybu môžeme upiecť v rúre, čo zásadne ovplyvní energetickú hodnotu štedrovečernej večere.

Ak používame do polievky či kapustnice smotanu, tak je výhodnejšie voliť tu menej tučnú alebo je vymeňte za mlieko.

Pri cukrovinkách môžeme aspoň znížiť obsah cukru. Takéto drobné opatrenia nám môžu veľmi pomôcť. Ak sa inak počas roka a v dňoch medzi sviatkami stravujeme striedmo, pestro a vyvážene, tak nás drobné odbočenie v niekoľkých pokrmoch nemôže z pohľadu priberania na hmotnosti zásadne ohroziť.

​Ak však budeme hodovať od Štedrého dňa až do Nového roka, tak môžeme jednoznačne očakávať značné vychýlenie ručičky na váhe smerom nahor.

Niekto potom nie je schopný ani za celý zvyšok roka tieto kilá schudnúť, preto je vhodné jesť s rozumom a nájsť si  prijateľnú mieru.

Kvíz bol pripravený v spolupráci s odborníčkou na zdravé stravovanie s Monikou Tělupilovou, DiS, nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie) Česká republika.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 05 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:16