Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
28.11.2021, 00:00

Začala sa sezóna vývarov: Jedným z nich je japonský kulinársky export, kult menom ramen

  • Vychádzajú o ňom špecializované magazíny, má svoje tematické múzeum aj televíznu šou a chlípu ho zákazníci v reštauráciách a bistrách po celom svete vrátane Slovenska.
  • Zoznámte sa, japonský ramen.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Začala sa sezóna vývarov: Jedným z nich je japonský kulinársky export, kult menom ramen
Zdroj: Pixabay (ilustračná)

Azda ani neexistuje človek, ktorý by nemiloval tanier dymiaceho vývaru s rezancami. A hádam každá kultúra má rezancovú polievku vo svojom repertoári – od vietnamského pho cez indonézsku soto ayam až po „židovský penicilín“, teda klasický slepačí vývar európskeho strihu.

​Jeden rezancový vývar má však medzi lahodnými polievkami postavenie úplného fenoménu: japonský ramen.

Tajomstvo šéfkuchára

Ako všetko japonské, aj ramen má svoje zákonitosti. Základom je silný vývar alebo širu, môže byť kurací so sójovou omáčkou (šóju), z bravčových a hovädzích kostí (tonkocu), zeleninový (jasai) alebo z malých sušených sardiniek (niboši) a morských rias (nori), na ten však mimo Japonska narazíte zriedka.

Podstatnou súčasťou je

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Do konca súťaže zostáva

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.