Pexels.com/Meruyert Gonullu
StoryEditor

Ako si (ne)otráviť domáce zviera: Toto mu nikdy nedávajte, fatálne následky môže mať aj domáca strava

25.11.2021, 13:12
Autor:
mcemce
Z čoho všetkého hrozí vašim štvornohým maznáčikom otrava?

Máme pocit, že pre nich robíme niečo dobré, niečo navyše, keď ich nekŕmime len granulami, ale občas im prihodíme aj niečo zo svojho taniera. Buď ako bonus, alebo v podobe zvyškov, ktoré „sa predsa nevyhodia“.

Prípadne je vinníkom návšteva, ktorá ich poteší kúskom koláča. Lenže práve tým môžeme domácim zvieratám veľmi ublížiť alebo ich dokonca otráviť. Svoje o tom vedia aj veterinári, ktorí následky otráv jedlom u zvierat potom dávajú do poriadku, uvádza portál iDnes.sk.

Ako si (ne)otráviť domáceho miláčika

Hlavnými dôvodmi, ktoré uvádzajú, býva napríklad nápad potešiť psa čokoládou alebo nehoda, pri ktorej majiteľ nechal voľne položené lieky. Šťastie je, keď si to majitelia včas všimnú a vyhľadajú odbornú pomoc.

Z čoho všetkého teda hrozí vašim štvornohým maznáčikom otrava? „Najčastejšie majú psy problémy s domácou stravou. Mačky to síce tolerujú o niečo viac, ale aj tak to neodporúčame,“ konštatoval veterinárny lekár Rostislav Šimek pre televízny Receptár.

A potom sú tu látky, ktoré sú vyslovene toxické, a to ako pre psy, tak aj pre mačky. Napríklad cibuľoviny. „Musíme si uvedomiť, že nejde len o cibuľu, patrí sem napríklad aj pór alebo cesnak. A treba zdôrazniť, že jed nestráca účinnosť ani varením alebo vyprážaním,“ varuje veterinár pred kŕmením mačiek a psov zvyškami z grilovania či zdanlivo neškodnými zvyškami zo stola.

Veď cibuľa je jednou z najbežnejších surovín v našej kuchyni. Podobne je to s čokoládou. Pre štvornohých miláčikov je toxickou potravinou, hoci ju pes ochotne zhltne, keď sa k nej dostane.

Následky

Jej toxicita stúpa s obsahom kakaa, takže kvalitné horké čokolády sú skutočnou životnou hrozbou pre srdce a nervový systém zvieraťa. Z ovocia je potom nebezpečné hroznové víno, či už v čerstvej podobe alebo sušené.

Napríklad aj sladké hrozienka môžu mať fatálny dopad na zdravie vášho zvieraťa. Obzvlášť u malých plemien. Zviera môže životne ohroziť už pár nenápadných hrozienok v múčniku. Spôsobiť dokážu vážne problémy s obličkami, v krajnom prípade aj ich zlyhanie.

Pozor aj na avokádo obsahujúce perzín, ktorý je jedovatý nielen pre psy a mačky, ale v podstate pre všetky domáce zvieratá, najmä pre papagáje. Obsiahnutý je v celej rastline, takže ak ste si doma vypestovali avokádo napríklad z kôstky, môže byť hrozbou pre vašu mačku, ktorá rada rastliny ohrýza.

A ako spoznáte, že váš maznáčik zožral niečo, čo nemal? „Najčastejšími príznakmi sú hnačka, zvracanie, neochota prijímať potravu, neochota prijímať tekutiny,“ menuje veterinárny lekár. Medzi špecifické príznaky patria srdcové či neurologické problémy po požití čokolády. Otrava cibuľou pre zmenu spôsobuje rozpad krvi, takže zviera je unavené.

Prvá pomoc

Do dvoch hodín od požitia cibule alebo čokolády sa odporúča výplach žalúdka prípadne podanie aktívneho uhlia, zvracanie sa dá vyvolať aj doma. Čo najrýchlejšie treba so zvieraťom vyhľadať pomoc veterinárneho lekára.

Vzorku či obal toho, čo zviera zožralo, vezmite so sebou. Podávanie mlieka alebo snahu riediť konzumovanú potravu v žalúdku veľkým množstvom vody lekári neodporúčajú. Účinnejšie je vyvolanie zvracania.

Ako? Pokiaľ máte v domácej lekárničke trojpercentný roztok peroxidu vodíka, zrieďte ho s vodou v pomere 1:1. Na vyvolanie zvracania by mala stačiť polievková lyžica roztoku na 10 kg hmotnosti zvieraťa, ktorú mu dáte do ústnej dutiny.

Ak nemáte peroxid, stačí obyčajná soľ, ktorú rozpustíte vo vlažnej vode. Soľný roztok by mal byť ideálne nasýtený, to znamená, že sa v ňom už ďalšia soľ nerozpúšťa. A nezostáva než dúfať, že veterinár zviera vylieči.

Nepoučiteľní

Pokiaľ si však myslíte, že jedna lekcia stačila a nabudúce už si dá váš maznáčik na inkriminovanú potravinu pozor, nie je to tak. Predovšetkým u psov platí, že sa na hrozno či čokoládu pokojne vrhnú znova.

Veterinári poznajú aj prípady, keď sa to stalo v ten istý deň, keď psa zachraňovali. Preto majte svojich maznáčikov neustále pod kontrolou a prijmite doma opatrenia podobné ako u detí: toxické veci umiestňujte mimo dosahu.

To platí aj pre lieky, ktoré sa neoplatí nechávať pripravené len tak voľne napríklad na tanieriku na stole či na polici, kde ich môže nájsť mačka. U mačiek pozor aj na jedovaté rastliny, dokonca aj na ľalie vo váze, ktorých obhrýzanie môže byť pre mačku fatálne. A jedlom zo stola jednoducho zvieratá zásadne nekŕmte.

01 - Modified: 2021-09-06 13:25:47 - Feat.: 0 - Title: Chráni pred rakovinou a má viac vitamínu C ako citrón. Poznáte všetky benefity našej bežnej potraviny? 02 - Modified: 2021-09-24 11:43:12 - Feat.: 0 - Title: Tieto obľúbené potraviny mali dlhé roky zlú povesť, odborníci však dokázali, že neprávom 03 - Modified: 2021-10-12 11:23:36 - Feat.: 0 - Title: Potraviny, ktoré vám na jeseň pomôžu s chudnutím aj posilnením imunity
01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:30