StoryEditor

Podnik v Modre, ktorý stojí za to. Spojil kvalitnú kávu, sladké prispôsobené všetkým a ázijské špeciality

28.10.2021, 18:00
Spolumajiteľka bistra Katka Nguyen je vo svete gastronómie známym pojmom. Bola jednou z prvých sushi majsteriek na Slovensku a jej láskou je ázijská kuchyňa.

Nenechajte sa pomýliť názvom About Coffee. Hoci je aj o káve, v drobnej prevádzke na námestí v Modre nájdete skvelé jedlo, remeselné čaje, domáce koláče a atmosféru plnú usmiatych ľudí. Tu sa budoval sen a je to aj cítiť. Článok vyšiel v spolupráci s Kavickari.sk.

Do jej interiéru nahliadnite v galérii:

​Je jesenné ráno a historické mestečko pod Karpatmi sa len prebúdza. Prevádzky pripravujú terasy, otvárajú sa obchody a po ulici sa začínajú prechádzať ľudia. Sme v Modre a tá žije najmä počas mestských akcií súvisiacich s keramikou či vinohradmi.

Kvalitná kuchyňa

Inokedy je tu pokoj a na ulici sú len domáci. Napriek tomu do prevádzky smerujú ľudia - na rannú kávu, koláč či raňajky od šéfkuchárky a spolumajiteľky bistra Katky Nguyen. Tá je vo svete gastronómie známym pojmom. Bola jednou z prvých sushi majsteriek na Slovensku a jej láskou je ázijská kuchyňa.

Nečudo, veď sama je polovičná Vietnamka a tradičné recepty od detstva čerpala priamo od svojho otca. Jej jedlá si môžete vychutnať aj na obed, denne pripravuje šesť druhov rozličných menu, z ktorých si iste každý vyberie.

Tepnou prevádzky sú manželia a majitelia pôvodnej prevádzky About Coffee, ktorá vznikla v Modre pred troma rokmi. S príchodom korony však šikovná gastronómka Kristína Fričová a jej manžel, remeselný stolár Ján Frič, nezaháľali a zamysleli sa nad úplnou zmenou nielen konceptu, ale aj miesta.

Netradičné spojenie

A tak, počas dlhej vlny vznikala v blízkosti sochy Ľudovíta Štúra nová prevádzka pod pôvodným názvom. Teraz však aj s ich dobrou priateľkou, Katkou Nguyen, ktorá si pod palce vzala kuchyňu.

Zatiaľ čo Kristína vizualizovala, jej manžel remeselný stolár Ján spolu s kolegom, architektom Matejom Balážikom, prevádzke dávali kontúry. Milovníčka prírody, rastlín, slobody a cestovania si pobyt vo svojej prevádzke vychutnáva a poukazuje na každý detail.

Hrdá je najmä na živé kvety. Pripomínajú jej cesty po Ázii, ktoré absolvovala s manželom v období pred pandémiou. Priestor sa skladá z troch častí: prvou je terasa, ktorá aj napriek sviežejším dňom funguje a je pripravená s kožušinkami na posedenie.

Druhou je predná časť, ktorá je doplnená dlhou čalúnenou lavicou, malými stolčekmi a miestom v okne. Jej súčasťou je aj bar. Treťou je “salónik”, vhodný aj na rezervácie či menšie oslavy s kávou a koláčom. A kávou.

Káva a niečo sladké

Keď si niekto pomenuje podnik About Coffee, káva by nemala byť sklamaním. A ani nie je. Na dvoch mlynčekoch sa striedajú výbery z menších pražiarní, ale aj klasika, stálica zo Žiliny, 9 Grams Coffee.

Ku káve patrí niečo sladké. Napríklad hriešny dezert z dielne ich domácej cukrárky. A tak, ako pri všetkých druhoch jedál a ponuke, myslia aj na ľudí s intoleranciou. Bezlepkové jedlo, bez laktózy či vegánske.

Cieľom Kristíny bolo ponúknuť každému niečo, čo môže. Mňa prekvapilo cappuccino s hráškovým mliekom, ktoré som ochutnala prvýkrát v živote. Mierne slaná chuť prekvapí, avšak po chvíli si ju zamilujem.

Je čas obeda. Prichádzajú ľudia z Modry, blízkeho okolia, ale vybehnú si sem aj na výlet z iných miest. Výnimkou nie sú Senčania, či Trnavčania. Nečudo, veď About Coffee za to stojí.

01 - Modified: 2021-10-06 15:58:07 - Feat.: 0 - Title: Pracoval ako masér, no vyhorel. Teraz má úspešný podnik a pomáha farmárom adopciou kávovníkov 02 - Modified: 2021-10-25 15:01:32 - Feat.: 0 - Title: Prekvapenie medzi bytovkami: Zvonku nenápadný podnik láka na kvalitné sladkosti a výberovú kávu 03 - Modified: 2021-10-29 14:08:59 - Feat.: 0 - Title: Náš legendárny podnik zásoboval meďou celý svet. Teraz dostane druhú šancu
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:07