pivoReuters
StoryEditor

Pivné chute Slovákov sa menia. Pijú menej čapovaného piva a chcú experimentovať

14.12.2017, 13:07
Čoraz častejšie siahajú aj po prémiových pivách.

V obchode s pivom na Slovensku dominujú dve spoločnosti - Heineken a Topvar, no značnú časť trhu si podmanili malé pivovary a menšie české značky. 

"Česi a Slováci berú pivo veľmi osobne," tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar Martin Grygařík. Slováci sú ale viac ochotní experimentovať a majú iné chuťové preferencie ako Česi. 

Fenomén nealko

"Ochutené nealkoholické pivo, má na Slovensku v rámci našej európskej skupiny najvyšší podiel. A zároveň aj najväčší potenciál. Česi sú excelentní v segmente čapovaného piva, no Slováci vedú v pití radleru," porovnáva Grygařík. "Slováci sú viac otvorenejší novinkám. Česi majú pocit, že ich pivo je najlepšie a najlepšie mu rozumejú. Každý je expert na pivo."

A ak už Slováci pijú alkoholické pivo, tak čoraz častejšie siahajú po vyššej stupňovitosti a nastúpili na vlnu prémiovejších pív. Výrazne však klesá podiel predaja čapovaného piva.  Tento trend trvá už niekoľko rokov a naša krajina iba kopíruje trendy z celej Európy. 

"Je za tým niekoľko faktorov. So vstupom reťazcov na trh sa rozpútala cenová vojna. Ľudia si zvykli kupovať lacnejšie pivo ako je čapované. Snažíme sa tento dopad zmierniť, robíme špecializované pivá určené pre gastro - nepasterizované, nefiltrované, ktoré bežne v obchode nedostanete. Bohužiaľ, ľudia dlho pracujú a nemajú čas na posedenie v reštaurácii.

Ďalším fenoménom je zodpovednejšie pitie. Málokto si dovolí večer to prehnať s alkoholom, ráno si sadnúť za volant a ísť do práce. Toto nie je náš cieľ. Mladá generácia veľa cestuje, vníma trendy, skúša novinky, cidery, nealká, radlery."

(Ne)kvalita reštaurácií

Šéf Pivavarov Topvar priznáva, že problémom je aj kvalita reštaurácií. Tie by mali ponúknuť servis, jedlo aj kvalitné pivo, rozdiel v pivnej kultúre robí aj personál. "Platí to pre Česko aj Slovensko. V našom segmente sa trápime s nedostatkom personálu, učňovské školstvo zaspalo. Našou povinnosťou je investovať do škôl a podporovať ich."

Plechovková veľmoc

Menia sa aj trendy v baleniach. Na Slovensku sa momentálne predáva dvojnásobok piva v plechovkách oproti skleneným fľašiam. "Pivo v plechovke sa stalo ideálnym spôsobom ako si vychutnať svoju obľúbenú značku kdekoľvek a kedykoľvek."

Západ vs. Východ
Aj keď je Slovensko pomerne malé, chute konzumentov nie sú všade rovnaké. Bratislava je posunutá najviac k tradičnému pivu, najmä v prémiovejších variantoch (12%, špeciály). Z nových trendov sú obľúbené skôr cidery. Na východe Slovenska hrali v roku 2017 prím beer-mixy. V rámci stupňovitosti dokonca hovoria pivári o severnej  „dvanástkovejšej“ trase a južnej „desiatkovejšej“ trase.

01 - Modified: 2017-10-03 14:27:50 - Feat.: 0 - Title: Pivný someliér: pivovary skracujú dobu kvasenia a ležania. Chcú vyrábať viac a viac 02 - Modified: 2017-12-04 11:10:29 - Feat.: 0 - Title: Briti nechápu, že pivo musí byť studené a musí mať penu, hovorí sládok z Plzeňského Prazdroja 03 - Modified: 2017-12-06 14:14:19 - Feat.: 0 - Title: Spojili domáci džem a remeselné pivo, z nápadu vznikol unikátny gastrokoncept
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 03 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:07