Ďalším tradičný "všeliek", ktorý získal pozornosť vedcov. Okrem iného v súvislosti s rakovinou. Experiment vedkýň z Michigenskej univerzity napríklad ukázal, že gingerol, aktívna zložka, ktorá dodáva zázvoru štipľavú chuť, dokáže v laboratórnych podmienkach likvidovať nádorové bunky pri rakovine vaječníkov. Podľa ďalších prieskumov zázvor pôsobí protizápalovo v črevách a môže podporiť prevenciu rakoviny hrubého čreva.Pixabay
StoryEditor

Pomôžme v chlade nášmu telu. Tieto potraviny v zime zahrievajú

10.12.2017, 23:01
Autor:
ČTkČTk
Máme jesť v zime viac? Alebo piť červené víno?

Je lepšia teplá polievka alebo cestoviny? A koľko treba vypiť vody? Keď je naše telo vystavené nízkym teplotám, organizmus reaguje tak, že sa snaží brániť a mení teplotnú rovnováhu. Prispôsobuje sa prostrediu. 

Čo môžeme urobiť preto, aby sme sa chránili pred chladom? Dôležitá je aj výživa, teda to, čo jeme a čo pijeme. Práve jedlo a nápoje nám pomáhajú zostať v teple, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Čo sa vôbec deje s našim organizmom, keď je chladno? Ak teplomer klesá, klesá aj vnútorná teplota nášho tela. Pod 37 stupňami Celzia vznikajú rôzne procesy, napríklad stiahnutie kožných ciev. Takto sa telo snaží brániť pred únikmi tepla. 

Ale ak je naozajstná zima, zvyšuje sa produkcia vnútorného tepla, do ktorej sa zapájajú rôzne metabolické procesy. Telo tak stráca teplo pomalšie ako ho produkuje. 

Keď je človek vystavený chladu dlhšie, vzniká riziko hypotermie, keď telesná teplota klesá pod 35 stupňov. Okrem toho existuje aj nebezpečenstvo poškodenia kože, problémy so svalmi, kosťami aj omrzliny. 

Treba jesť viac?

Aby sme sa tomu vyhli, je dobré organizmu pomôcť. Napríklad uspokojiť jeho väčšiu metabolickú potrebu, aby telo vyrábalo viac vnútorného tepla. Ako to dosiahnuť? Napríklad prijímať zodpovedajúci počet kalórií.

"Nie je ale nevyhnutné jesť viac. Nepotrebujeme to. Tým, že zjeme viac kalórií sa nezohrejeme. Dôležité je dodržiavať vyvážený režim a dávať prednosť čerstvým sezónnym potravinám. Konzumácia v správnej chvíli má vplyv na produkciu tepla a na to, aby sa telo vyvarovalo tepelnej nerovnováhy.

Každá potravina podávaná v správnom čase, stimuluje metabolizmus," uvádza doktorka Roberta Monzaniová z Klinického inštitútu Humanitas v Miláne.

Niektoré potraviny môžeme konzumovať počas celého roku vrátane zimy. Sú to celozrnné výrobky, hrášok, kukurica, huby, zemiaky, vajcia. Ich vyvážená konzumácia má vplyv na metabolizmus a na produkciu tukov, proteínov a cukrov bez nerovnováhy.

Čaro sezónnosti

 V období medzi sezónami dávajme prednosť čerstvým pokrmom. Napríklad jablkám, baklažánu, mlieku, na jar zase mäsu, cvikle, tekvici či káve.

V zime si doprajme jahňacinu, šošovicu či zázvor. Tieto potraviny pôsobia na cievny systém tak, že zvyšujú produkciu tepla. Podobne pôsobí aj korenie, ktoré podporuje trávenie.

Ako je to s alkoholom?

Hovorí sa, že alkohol v zime zahrieva. Ale je to naozaj tak? "Je to falošná predstava," zdôrazňuje  doktorka Monzaniová. "Účinok alkoholu je len prechodný, nepôsobí správne na metabolizmus a na rovnováhu metabolizmu cukrov. Naopak, môže vyvolať prílišné plytvanie teplom," dodáva.

Dôležitá je aj hydratácia. Aj keď na rozdiel od leta pociťujeme smäd iba zriedka, je dôležité zabezpečiť dostatočný prísun tekutín aj v zime. Ak máte problémy s tým, aby ste v zime pili vodu, pripravte si čaje a odvary.

Takto prijmete dostatok tekutín, najviac takých, ktoré sú teplé a zahrejú. A v prípade odvarov, ak zvolíte správne ingrediencie, môžete dosiahnuť vyšší účinok: ideálny je napríklad odvar zo zázvoru.

01 - Modified: 2021-06-03 14:47:50 - Feat.: 0 - Title: Pite očistné džúsy, jedzte viac malých porcií, ale nie po šiestej. Týmto mýtom dodnes mylne veríme
01 - Modified: 2023-11-29 12:25:33 - Feat.: - Title: Týchto päť tipov vám pomôže zrýchliť metabolizmus a trvalo schudnúť 02 - Modified: 2023-07-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Veľký problém pre políciu. Vynašli drogy, ktoré sa aktivujú až vo vnútri tela, muži zákona si s tým nevedia dať rady 03 - Modified: 2022-09-13 16:34:38 - Feat.: - Title: Po zvyšok týždňa čaká Slovensko postupné ochladzovanie 04 - Modified: 2022-09-05 16:00:00 - Feat.: - Title: Zdravý metabolizmus a odbúranie tukov: Pomocníkov pri chudnutí nájdete aj v kuchyni 05 - Modified: 2022-12-24 14:00:00 - Feat.: - Title: Nejde len o vodu, ale aj o to, z čoho ju budete piť. Tento ajurvédsky trik vám naštartuje spomalený metabolizmus
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:00