Pixabay
StoryEditor

Nevhodné vitamíny môžu poškodzovať zdravie. Pod stromček nepatria

09.12.2017, 23:01
Potrebujeme skutočne všetci pod stromčekom nájsť nejaký výživový doplnok či mastičku?

Vianoce sú za dverami, vábenie k nákupu darčekov stúpa a lekárne sa zapojili tiež. "U nás nakúpite pre celú rodinu," lákajú klientov. Potrebujeme si ale skutočne všetci pod stromčekom nájsť nejaký vitamín či mastičku?

Presne cielená skupina podľahne

Marketing lekární a hlavne lekárenských reťazcov nás láka do svojich útrob a my tam potom nechávame množstvo peňazí s výborným pocitom, že máme všetko. Pre partnera, deti aj starých rodičov. Lekárnika sme ani nenechali dohovoriť, z televízie predsa vieme svoje, píšu Lidovky Robíme ale správne?

"Je len na nás, aby sme vedeli ponuku lekární spracovať a vyhodnotiť. Teda či skutočne potrebujeme nejaký liek či doplnok stravy, alebo je to len umelo navodená potreba. Do akej miery sa necháme ovplyvniť, závisí aj od našej informačnej, mediálne a zdravotnej gramotnosti," vysvetľuje pedagóg Ústavu ochrany a podpory zdravia Lekárskej fakulty a odborný pracovník Centra pre výskum toxických látok v prostredí Masarykovej univerzity v Brne Tomáš Průša.

Naši susedia Česi sú na tom so zdravotnou gramotnosťou v oblasti zdravotnej starostlivosti pomerne dobre, horšie je to v oblasti prevencie chorôb a úplne najhoršie v oblasti podpory zdravia. "A pretože nemalá časť marketingu cieli na posledné dve oblasti, je česká populácia veľa ovplyvniteľná," hovorí farmaceut a nutričný ​​terapeut Tomáš Průša.

Každý vie liečiť?

Ciele reklamy lekární nie sú náhodné. S vyšším vekom stúpa chorobnosť, sú to teda v prvej línii seniori. Ďalej potom mamičky starajúce sa o deti a chronickí pacienti - ľudia so srdcovými chorobami, onkologickí pacienti, cukrovkári.

"Je potrebné zdôrazniť, že zdravý človek doplnky stravy nepotrebuje. Tie, ktoré sú v ponukách lekární najčastejšie, majú zdravotný stav zlepšiť, ale väčšinou cielia na všeobecné široko rozšírená ochorenie, alebo na nejasne definované zdravotné ťažkosti. Tak to ale byť nemá.

Ak má človek potvrdený nedostatok nejakej látky, potom to samozrejme po porade s lekárom alebo lekárnikom doplňme. Mnoho ľudí seba alebo svoje okolie ale takzvane vyšetruje samo, hneď tiež  urobia vlastnú diagnózu a riešia to nejakým doplnkom stravy. Ten nemusí znamenať len zbytočnú investíciu, ale aj oddialenie diagnostikovania ochorenia," upozorňuje magister Průša.

Pri uvádzaní doplnku stravy na trh sa nedokazuje účinnosť, iba sa plní oznamovacia povinnosť na Ministerstvo pôdohospodárstva. A práve tu si je podľa Tomáša Průšu nutné uvedomiť, že napríklad kvalita byliny, použitej pri výrobe, môže byť rozdielna.

"Závisí na mieste a na ročnom období, kedy bola zbieraná a samozrejme tiež na tom či to miesto nebolo kontaminované nejakými zdraviu nebezpečnými látkami. To sa ale z informácií na výrobku nedozvieme. Etiketa doplnku stravy musí spĺňať príslušnú legislatívu a nájdeme na nej okrem iného aj údaje o množstve vitamínov, minerálnych látok alebo ďalších látok vzťahujúcich sa na odporúčanú dennú dávku. Keď sa ale pozrieme na históriu šetrenia Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie, nájdeme prípady, kedy v doplnkoch stravy boli nájdené ťažké kovy či nepovolené látky alebo rastliny. Pozorní by sme mali byť pri doplnkoch, u ktorých etiketa nie je dostatočná, a zdroje sú nejasné. Zákazník tak musí často po podrobnejších informáciách pátrať sám. Ak to niekto vôbec urobí... Na to si odpovedzte sami."

Brusnice a kĺby

Zoberme si niektoré obľúbené doplnky a ich účinky. Brusnice ako súčasť doplnku stravy nepreukazujú podľa Tomáša Průšu jednoznačný efekt na infekcie močového ústrojenstva, možno tak ešte pre pacientov s opakujúcimi sa infekciami močových ciest.

Ale kupovať ich zdravým, to je podľa súčasných štúdií zbytočné. V prípade prípravkov na kĺby, kosti, chrupavky by sme mali skutočne vedieť, pre koho prípravok je. Pre zdravú populáciu je totiž zbytočný a nefunguje ani ako prevencia.

Naopak pacienti s osteoartrózou, seniori, ľudia s nadváhou a ľudia s extrémnou námahou kĺbov tieto doplnky môžu využiť. Podľa niektorých štúdií sú účinné najmä v znižovaní príznakov, akými sú bolestivosť alebo stuhnutosť.

Laik obvykle tiež nepozná vzájomné reakcie rôznych látok v doplnkoch stravy medzi sebou alebo s liečivami a to môže byť tiež nebezpečné.

"Zázvor, grapefruit, ginkgo biloba a ďalšie spomaľujú metabolizmus niektorých liečiv, takže môžu zvýšiť ich účinok. Naopak schizandra či ľubovník pôsobenie niektorých liečiv znižuje. Ak teda máme predpísané lieky a uvažujeme o doplnku stravy, mali by sme ich súčasné užívanie konzultovať aspoň v lekárni," odporúča Tomáš Průša.

Radšej sa dobre poraďte

Na vitamíny a multivitamíny tiež môžeme naraziť pod stromčekom. Lenže v niektorých výskumoch sa podľa Tomáša Průšu ukázalo, že doplnenie stravy o vitamíny v podobe multivitamínových preparátov nemusí byť vždy prospešné, dokonca môžu zvyšovať riziko úmrtnosti.

Za istých podmienok sa totiž môžu niektoré z vitamínov stať prooxidačnými a poškodzovať naše zdravie. Doplnky stravy nám samy o sebe nepomôžu v prípade zlého stravovania, nedostatku pohybu a nadmiery stresu.

"Keď začneme užívať vitamíny, môžu pomôcť v prípade preukázaného nedostatku niektorého z nich. Pri doplňovaní širokého spektra vitamínov bude ale ich nemalá časť pre náš organizmus nadbytočná a navyše tým môžeme zaťažiť obličky a pečeň. Nič sa nestane, ak sme zdraví. Ak však máme choré práve tieto orgány, môže to mať nepríjemné následky," hovorí brnenský vysokoškolský pedagóg.

Aj napriek uvedeným výhradám je jasné, že nákupná mánia v lekárňach nepoľaví. Keď už teda bude dôvod na nejakú kúpu v lekárni, mali by ste podľa Tomáša Průša uviesť, či je to pre mužov, ženu alebo dieťa, vek obdarovaného, ​​jeho zdravotné problémy a zoznámiť sa s cenovou reláciou.

Lekárnik by potom mal na základe potreby klienta prostriedok odporučiť a poradiť. Rozhodne sa nespoliehajte len na informácie z reklamy alebo internetu. Jedným z vďačných cieľov marketingu sú tí najmenší.

"Doplnky zdravia u detí nemajú zmysel, ak sú zdravé. V prvom rade by sme mali dbať na ich správnu stravu a na ich pohyb. Ten im chýba čoraz častejšie," upozorňuje magister Průša.

Podľa jeho slov nákupom doplnkov v lekárňach riešime iba následky, k tomu navyše len raz za rok. Ak niekto neupraví celý svoj životný štýl, nepomôže mu nič.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:30