Reuters
StoryEditor

Briti nechápu, že pivo musí byť studené a musí mať penu, hovorí sládok z Plzeňského Prazdroja

04.12.2017, 12:06
Autor:
ČTKČTK
61-ročný Václav Berka spojil s pivom a Plzeňským Prazdrojom celý svoj profesionálny život.

Teraz sa vydal na jednu z najťažších misí: chce zmeniť spôsob ako Briti pijú pivo. Ale ešte predtým to musí naučiť výčapníkov a barmanov. Teda, aby ho čapovali s penou, poriadne vychladené a čo najčerstvejšie. 

"Je to trochu ako boj s veternými mlynmi," posťažuje si a odpije z čerstvo načapovaného pohára v londýnskej reštaurácii Duck and Rice (Kačka s ryžou). Ešte predtým sfúkne hlavný plzeňský sládok na svojom pollitráku asi troj alebo štvorcentimetrovú penu. 

"O tú penu vedieme s tunajšími výčapníkmi večný boj. Chráni totiž pivo proti chuťovým zmenám a ak si má zákazník náš nápoj vychutnať so všetkým, pivo sa bez peny proste nazaobíde," vysvetľuje Berka. 

Podnik v SOHO je už štvrtok zastávkou na pravidelnej inšpekčnej ceste po puboch a reštauráciách po Veľkej Británii.  Berka už stihol skontrolovať aj dva podniky v Manchestri a po dnešnej zastávke v ďalších londýnskych výčapoch sa vráti domov do Plzne. 

Plzeňský Prazdroj vyvezie ročne do zahraničia asi 800 tisíc hektolitrov ležiaku. Z toho približne 30 tisíc mieri cez Lamanšský prieliv do Veľkej Británie. "Primárne sa zameriavame na kvalitné a prémiové prevádzky, kde môžeme dodávať najlepšie nepasterizované pivo," dodáva marketingový manažér pivovaru  Luděk Baumruk.

Plzeňský prazdroj vstupuje na britskom trhu do tvrdej konkurencie. Veľký podiel tam má tradičné anglické kvasené pivo. Na trh ležiakov sa predierajú značky z celého sveta. V porovnaní s tradičným spôsobom čapovania v strednej Európe sa v anglických krčmách podáva pivo presne na mieru (jedna pinta, teda 0,47 litra) v pohároch bez peny, s vyšším obsahom alkoholu a väčším obsahom kysličníku uhličitého. Podiel alkoholu sa u nich pohybuje okolo päť percent. 

Prazdroj dodáva pivo asi do 20 vybraných pubov a reštaurácií v Británii, ktoré disponujú tankmi. Pivo z Plzne dorazí za 24 až 48 hodín. Počas transportu sledujú jeho teplotu, ktorá musí byť okolo troch stupňov Celzia.

Až do chvíle, kým sa nezačne čapovať do pohárov, prakticky neprichádza do kontaktu s kyslíkom, aby zostala zachovaná jeho pôvodná chuť.

"Zákazník ho teda dostane v rovnakej kvalite a rovnako čerstvé, ako keby sedel priamo u nás v plezňskom pivovare," doplnil Berka. Pivo by podľa neho nemalo zostať v tanku dlhšie ako týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:47