StoryEditor

Európska únia chce zakázať kebab, problémom sú fosfáty

01.12.2017, 12:16
Autor:
TASRTASR
Kebab, grilované mäso v placke alebo žemli so zeleninou a dressingom, sa dostal do hľadáčika európskych úradov.

Stánky s kebabom dnes nájdete v každom väčšom či menšom európskom meste. Legislatíva Európskej únie o fosfátoch, ktoré sa nachádzajú aj v nakrájaných kúskoch obľúbeného pouličného občerstvenia, však môže viesť k jeho zákazu.

Zákonodarcovia v EÚ pritom poukazujú na zdravotné riziká. Opierajú sa o štúdie, ktoré spájajú fosfáty s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Majitelia reštaurácií, ale aj výrobcovia mäsových produktov tvrdia, že tieto aditíva sú potrebné na to, aby nakrájané mäso zostalo šťavnaté a aromatické.

Navyše, niektoré údeniny, ktoré tiež obsahujú fosfáty, sa budú môcť ďalej predávať v krajinách EÚ. Legislatíva, ktorá môže viesť k zákazu predaja kebabov, sa ich nedotkne. Tento rozdielny prístup pobúril predajcov kebabu.

​Označili ho za "diskrimináciu döner kebabu" a zámerné znevýhodnenie tureckých podnikov. "Hľadajú spôsoby, ako poškodiť tunajšie turecké podniky," povedal Baris Dönmez, majiteľ 24-hodinového kebab bistra v berlínskej štvrti Mitte. 

Kebaby sa dostali do centra pozornosti po tom, ako Európska komisia navrhla oficiálne schváliť používanie fosfátov v jahňacom, baraňom, hovädzom a teľacom mäse, ktoré smeruje na pulty po tom, ako iné typy mäsa už takéto povolenie získali.

Návrh ale narazil na problém v Európskom parlamente. Jeho zdravotný výbor ho začiatkom tohto týždňa odmietol pomerom hlasov 32 proti a 22 za. Zákonodarcovia na základe najnovších štúdií vyjadrili obavu, že schválenie fosfátov v mäse na kebab by mohlo zvýšiť riziko srdcových ochorení v Európe.

Ak návrh odmietne aj celý parlament, ktorý má o ňom hlasovať o dva týždne, vráti sa naspäť Komisii - a kebab sa môže ocitnúť v právnom vákuu.
Kebab sa tak prebojoval až na titulné strany nemeckých novín. Toto pouličné jedlo je totiž veľmi vyhľadávané najmä neskoro v noci, keď bežné reštaurácie zatvoria svoje kuchyne. 

V prípade, že Európsky parlament fosfáty neschváli, bude to "trest smrti" pre tzv. döner kebab priemysel v celej Európskej únii, povedal Kenan Koyuncu z nemeckého zväzu výrobcov döner kebabov pre denník Bild.

​Podľa denníka Frankfurter Rundschau je v Nemecku okolo 16.000 döner kebab reštaurácií, ktoré denne predajú 3 milióny porcií. Odvetvie navyše zamestnáva desiatky tisíc ľudí a generuje miliardové tržby.

Döner kebab je v skutočnosti pomerne nová európska variácia klasickej tureckej pochúťky, ktorú priniesli do Nemecka tureckí prisťahovalci. V ostatných rokoch sa dokonca rozšíril aj do Londýna a New Yorku.

01 - Modified: 2017-06-24 20:12:07 - Feat.: 0 - Title: Turecká kuchyňa, to nie je len kebab. Je pestrejšia, než si mysíte, tvrdia šéfkuchári 02 - Modified: 2017-07-25 20:10:01 - Feat.: 0 - Title: Niektorým je Slovensko primalé. Obľúbené street foody expandujú 03 - Modified: 2017-09-13 08:35:55 - Feat.: 0 - Title: Slovenský Mr. Kebab expanduje do Česka, prvú pobočku otvorí v Kladne
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:17